HOCKEY-VM 2023
Timothy Liljegren och Rasmus Sandin kan paras ihop menar Sam Hallam.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån & Dan Hamilton-USA TODAY Sports
Hockey-VM 2023

Sam Hallam om Timothy Liljegren: “En väldigt bra tvåvägsback”

ANNONS

Tre Kronor får förstärkning från NHL i form av Timothy Liljegren som landar i Tammerfors senare under onsdagen. 
Då menar förbundskaptenen Sam Hallam att han kan få matchas ihop med tidigare radarpartnern Rasmus Sandin.
– Det är absolut en tänkbar plan, säger Hallam. 
– Det ska bli otroligt kul att få hit honom, säger Sandin. 

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det har varit en längre väntan på ytterligare förstärkningar från NHL för Tre Kronor men under onsdagsmorgonen blev det slutligen klart att Sverige stärker truppen. 

Timothy Liljegren från Toronto Maple Leafs ansluter nämligen till truppen senare under onsdagen. Liljegren har blivit ordinarie i Toronto de två senaste åren där han gjorde 23 poäng på 61 matcher i fjol och 18 poäng på 67 matcher den här säsongen. I år hade han även +24 vilket var delat femte bäst av alla svenskar i NHL. 

Förbundskaptenen Sam Hallam är nöjd över att få in en spelare som Liljegren till VM. 

– En väldigt bra tvåvägsback. Timothy har alltid varit skicklig med pucken men för varje säsong som har gått så har han också utvecklat sitt försvarsspel. Nu är han, som sagt, en väldigt solid tvåvägsback med ett bra försvarsspel och en bra första passning i egen zon, säger Hallam efter Tre Kronors träning under onsdagen.

Sandin och Liljegren kan sättas ihop: “Gjorde mycket bra”

Någon som är extra taggad över att Timothy Liljegren ansluter till truppen är backen Rasmus Sandin

Sandin och Liljegren spelade tillsammans i Toronto under flera år, bildade ofta backpar ihop och blev då också bra kompisar utanför isen. Nu ska duon återförenas på VM med Tre Kronor. 

– Det ska bli otroligt roligt. Det är en av mina nära kompisar, det känns som att det bara lastas på med nära kompisar till mig. Det ska bli otroligt kul att få hit honom. Vi spelade backpar tillsammans i stort sett under fyra år i Toronto. Jag känner honom otroligt bra, säger Sandin till hockeysverige.se. 

Har du haft kontakt med honom om att komma till VM?
– Ja, men det hade jag. Vi har pratats vid lite i stort sett ända sedan de åkte ut. Även innan det hade vi bra kontakt, vi har nästan hörts av med varandra varje dag sedan jag spelade i Toronto och trejdades därifrån.

Sandin och Liljegren spelade ofta backpar tillsammans i Toronto och nu menar Sam Hallam att det också är en möjlighet att sätta ihop vännerna under mästerskapet. 

– Det är absolut en tänkbar plan. Det är klart att vi har sett det och de gjorde väldigt mycket bra ihop i Toronto tycker jag. Det är ett alternativ, absolut. 

Timothy Liljegren är ett bra tillskott för Tre Kronor. Foto: Nick Turchiaro-USA TODAY Sports

De fick lämna: “Skittufft”

När kan Liljegren komma in och spela? 
– Vi får se, han landar in i dag och det är vi väldigt glada för. Sedan får vi se hur han mår efter resan och vi får ta ett beslut i morgon om han är redo för spel då eller om vi siktar på matchen på lördag (mot Frankrike). 

Samtidigt som Liljegren ansluter till truppen så registreras även tredjemålvakten Jacob Johansson. För att göra plats för förstärkning från NHL fick dock två spelare lämna VM utan att ha fått spela.

Både Joel Persson och Christian Folin var med i VM-truppen men anmäldes aldrig och nu skickas backduon hem efter en vecka i Tammerfors där de inte fått spela någon VM-match. Sam Hallam gav beskedet till duon under tisdagskvällen. 

– Det är ju den absolut sämsta sidan av det här yrket, oavsett om man är i ett landslag eller i klubblag. När man är här på ett VM så sliter spelare hårt för att ta sig hit och sedan får de inte vara med. Det är skittufft och det är två fantastiskt bra personer som jag har haft förmånen att få jobba ihop med tidigare. Jag tror alla förstår att det är ett jäkla tufft beslut att ta men det är också en del av businessen, säger förbundskaptenen. 

Joel Persson och Christian Folin får åka hem. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Ändrar i förstakedjan: “Tittar på olika alternativ”

Tre Kronor har inlett VM med segrar över Tyskland, Österrike och Finland. Nästa motstånd är Ungern, en match som spelas på torsdag eftermiddag. 

Sam Hallam har roterat lite i kedjorna under de första matcherna och på onsdagens träning ändrades det lite i formationerna återigen. Bland annat tränade Jonatan Berggren tillsammans med Leo Carlsson och Lucas Raymond i förstakedjan, en plats där Alexander Nylander har spelat tidigare. 

– Jag tycker att det finns kliv att ta för Jonatan, precis som för hela laget. Det är en kort turnering men den är också lång så vi vill ha möjligheten att titta på lite olika alternativ här för att vi ska vara där vi vill vara inför kvartsfinalen, säger Hallam om ändringen och fortsätter: 
– Det är väldigt svårt att jämföra spelare för spelare så. Vi har skiftat runt lite i laguppställningen under matcherna och vi får se framöver om vi fastnar mer i formationerna.

Mot Finland fick Tre Kronor försvara sig mycket men i matchen mot Ungern blir det ett annat spel då Sverige förväntas vara det spelförande laget. 

– Vi har delar i vårt spel som vi tittar på och som vi vill göra bättre, spelet med puck är en huvudpunkt. Sedan får vi titta på Ungern, vad det är för typ av motstånd och om det är något speciellt som vi ska få stopp på eller försöka utnyttja. Det är en viktig match för oss för att ta kliv som lag och vi behöver resultatet för att kunna spela om gruppsegern, avslutar Sam Hallam


TV: Höjdpunkter från Timothy Liljegrens säsong i Toronto

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL