Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan.
Tre Kronor

Tre Kronor vinner över Tjeckien – André Petersson sköt hattrick

Det blev en konstig debut som förbundskapten för Sam Hallam då matchen mellan Tjeckien och Tre Kronor avbröts i en timme på grund av ishaveri.
Men till slut kunde Sverige vinna med 4-1 – efter ett hattrick av HV71-stjärnan André Petersson.
– Det var en väldigt speciell match, säger Hallam till Viaplay efteråt.

Under torsdagskvällen inledde Sam Hallam officiellt sin tid som förbundskapten då han gjorde debut med Tre Kronor i matchen mot Tjeckien i Karjala Tournament.

Det blev en mållös första period men i den andra perioden kom det första målet. HV71:s André Petersson kom i ett friläge och satte då distinkt dit pucken i nät för att bli den första målskytten under Sam Hallam-eran för Tre Kronor.

Efter 0-1 dröjde det endast 40 sekunder innan det andra målet kom och återigen var det André Petersson som blev målskytt då han styrde upp pucken i nättaket.

– André är ju helt rätt kille att få den typen av läge, otrolig kyla vid första målet. Sedan var det bara att hålla kvar honom på isen så gjorde han ett till av bara farten, säger Sam Hallam till Viaplay.

Matchen avbröts efter ishaveri

Men strax efter 0-2-målet så tvingades matchen avbrytas efter att det blivit ett stort hål i isen vilket hindrade fortsatt spel. Båda lagen gick då ut i omklädningsrummet medan vaktmästarna gick in för att reparera skadan på isen.

– Det är en stor bit is som har lossnat, ett ganska stort hål. Det är vad det är. Vi får hantera det. Saker händer, sade Hallam till Viaplay.

Brandpersonal kallades in för att hjälpa till att laga isen och efter att de båda lagens kaptener godkänt fortsatt spel kunde matchen återupptas då det återstod 12:44 minuter kvar att spela av den andra perioden.

Efter nästan en timmes avbrott kom matchen igång igen men då var det Tjeckien som var det klart bättre laget men Tre Kronor-målvakten Marcus Högberg gjorde det bra för att se till att det fortsatt var 0-2 efter två spelade perioder.

Petersson fullbordade ett hattrick

Men i den tredje perioden spräcktes Högbergs nolla direkt. Redan efter 34 sekunder fick Tjeckien in en reducering då tidigare Frölundaforwarden Michael Spacek och nuvarande HV71-forwarden Radan Lenc spelade fram till Filip Chlapík som satte pucken i nät.

Bara 51 sekunder efter Tjeckiens reducering så replikerade dock Tre Kronor och vem gjorde mål? Jo, självklart André Petersson som kom i ett fritt läge framför Tjeckiens målvakt, sparkade pucken till sig själv och lade in pucken i mål. Efter att ha gjort fem mål på 16 matcher för HV71 i SHL så klev Petersson alltså fram med tre mål direkt för Tre Kronor.

– Har han ens haft mer än tre pucktoucher den här matchen? Det är inte kvantitet det handlar om, det är kvalité, säger expertkommentatorn Håkan Södergren i Viaplays sändning.

“En väldigt speciell match”

Efter åtta spelade minuter av tredje perioden såg Tre Kronor sedan ut att stänga matchen då de fick chansen i powerplay. Leksandsbacken Olle Alsing klippte då till och sköt in 1-4.

Tre Kronor kontrollerade sedan hem matchen och trots att Tjeckien vann skotten så kunde Sverige alltså hålla undan och vinna med 4-1.

– Det var en väldigt speciell match såklart, i flera avseenden. Det börjar ju speciellt för mig och hela tränarstaben eftersom det är första matchen. Sedan har vi det där avbrottet… Om man summerar spelet så tycker jag att vi gör det bra i långa stunder utan puck och är starka. Även om vi hamnar i egen zon för mycket så gör vi det bra där. Försvarsspelet i mittzon är också bra, sedan hoppas jag att vi ska ta kliv i spelet med puck också, säger Sam Hallam till Viaplay efter sin debut som förbundskapten.

Efter vinsten mot Tjeckien ska Tre Kronor nu resa upp till Åbo i Finland där de ska möta Schweiz på lördagen.

Tjeckien – Sverige 1–4 (0-0,0-2,1-2)

Tjeckien: Filip Chlapik.
Sverige: André Petersson 3, Olle Alsing.

Karlkvist: "Känns som jag får spela hockeyn jag är bra på"

18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL