NHL vill tillåta ryska spelare att delta i World Cup.
Foto: Bildbyrån
World Cup

NHL vill tillåta ryska spelare i World Cup

ANNONS

Planerna kring World Cup ser ut att gå framåt, och förväntas äga rum under året 2024. Ännu finns ett frågetecken kring Rysslands deltagande i turneringen. Men NHL:s vice VD Bill Daly vill tillåta ryska spelare, enligt ESPN.

I början av 2024 ser World Cup ut att gå av stapeln efter åtta års uppehåll. Diskussioner har förts kring vilka lag som kommer att delta. Förra turneringens inslag med ett nordamerikanskt lag med spelare under 23 år och ett Europalag, bestående av spelare från övriga europeiska länder, kommer inte att gå i repris, enligt ESPN.

Vidare kan ESPN rapportera att NHL:s vice kommissionär Bill Daly vill se till att ryska spelare ska kunna delta i turneringen:

– Givetvis skulle vi vilja det, och jag tror att våra ryska spelare skulle vilja det. Så vi skulle förstås vilja ackommodera dem på något troligt sätt, säger Daly till ESPN.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har olika åtgärder tagits inom hockeyvärlden. Inte minst har Svenska ishockeyförbundet portat svenskar som spelat i KHL från landslaget, och IIHF har uteslutit Ryssland och Belarus från turneringar. 

För att kunna uppfylla Dalys önskan, skulle World Cup kunna efterlikna OS, och tillåta medverkandet av ryska spelare, men låta dem tävla under ett annat namn och flagga. 

Söker bredd bland deltagande länder

I dagsläget är tanken att tio landslag ska medverka. Däribland Kanada, USA, Sverige, Finland, Tjeckien, och ett lag som ska representera Ryssland. Andra lag som Tyskland, Slovakien, och Norge, är förslag som möjligtvis kommer tävla i World Cup.

Daly ser turneringen som en chans att visa upp NHL:s stjärnspelare som vanligtvis inte skulle kunna delta. ESPN listar bland annat tyske Leon Draisaitl, slovakiske Juraj Slafkovský, och schweiziske Roman Josi. Därför menar Daly att de vill ha en bredd bland lagen:

– Om de deltar i någon form, kan man täcka grunderna lite grann, säger Daly.

Nytt för denna World Cup kan även vara att inkludera “mini-kval”, i form av en play-in turnering innan själva huvudeventet.


TV: Simon Edvinsson hyllas i Detroit

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games