JVM 2022

TV: Superkedjans drömpremiär: Elva poäng

Det blev idel favoritsegrar i nattens JVM-matcher. Och i Finlands 6-1-seger mot Lettland presenterade sig en av turneringens vassaste kedjor på förhand.

Finland valde att slänga ihop tre av sina mest välkända spelare på förhand i en och samma kedja. I nattens match mot Lettland visade trion bestående av Aatu Räty, Roni Hirvonen och Joakim Kemell att de kommer bli svårstoppade under JVM-turneringen.

Stjärntrion hade total uppvisning mot Lettland och stod för inte mindre än elva (!) poäng i 6-1-segern. Räty gjorde 2+2, Hirvonen 1+2 och Kemell 2+2. Lagets solklara förstakedja gjorde alltså fem av sex mål.

Det sjätte målet gjordes av en annan av Finlands stora stjärnor: Brad Lambert. Klavs Veinbergs gjorde Lettlands enda mål.

*****

USA hade inga större bekymmer att besegra Tyskland, utan fick en fin premiär med en stabil 5-1-vinst. Och även i den matchen presenterade sig några av de största stjärnorna på förhand. Redan i den första perioden slog förra årets draftfyra, Luke Hughes, och årets drafttrea, Logan Cooley, till med ett varsitt mål och gav USA en 2-0-ledning.

I mittakten slog Landon Slaggert, Redmond Savage och Riley Duran till och gav USA en 5-0ledning, innan Joshua Samanski kunde snygga till siffrorna med sin reducering i slutperioden.

*****

JVM:s allra första match blev också premiärdagens mest dramatiska och svängiga. Slovakien gick något överraskande upp i en tidig 2-0-ledning, men ärkerivalen Tjeckien tog sedan över matchen totalt och gjorde fyra raka mål. Då gick de mot en stabil seger.

Men med bara ett fåtal minuter kvar att spela drog laget på sig tre utvisningar på kort tid, och Slovakien kunde både reducera och kvittera. 4-4-målet kom med ungefär tre minuter kvar. Matchen gick mot övertid.

Då chockade Gabriel Szturc slovakerna, och avgjorde med bara 1:50 kvar. Tjeckien vann, med nöd och näppe.

18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL