Sök
Mikael Renberg, Filip Forsberg och Mats Sundin.
Foto: Bildbyrån
Dokument

Lista: De poängbästa svenska rookie-spelarna i NHL:s historia

Vilken svensk har egentligen gjort flest poäng under deras rookie-säsong i NHL? Nu har Hockeysverige.se svaret på det och i denna lista får ni veta vilka svenskar som gjorde flest poäng under deras första riktiga säsong i NHL.

Det är den tiden på året då allting handlar om de nya namnen. Rookie-spelarna gör sig redo i turneringar där de ställs mot varandra för att klubbarna ska kunna ta ett beslut om vilka som ska få fortsätta med NHL-lagen i höst.

Som varje år kryllar det av svenskar och vi har redan sett Jacob Peterson, Lucas Raymond och Jonatan Berggren peta in mål. Frågan är bara om de kan göra det lika bra som tidigare svenskar.

Därför har Hockeysverige.se nu listat svenskarna med flest poäng under sina rookie-säsonger i NHL. Innan vi börjar bör det även nämnas att reglerna som gäller för en "rookie" nu är att spelaren är under 26 år den 15 september när säsongen startar, inte har spelat fler än sex matcher i två raka NHL-säsonger och att spelaren inte har spelat fler än 25 matcher under en säsong.

Fotnot: Statistik från NHL.com

21. Gabriel Landeskog – 52 poäng

Landeskog lämnade Sverige två säsonger innan han var aktuell att draftas säsongen 2011/12. Direkt i debutsäsongen visade den svenske forwarden vilken kvalitet han besitter då han prickade in 22 mål och spelade fram till 30. Landeskog har nu fyllt 28 och noterades förra säsongen för lika många poäng som i sin första säsong, men denna gången med 30 färre spelade matcher.

Gabriel Landeskog.

Gabriel Landeskog. Foto: STEPHEN R. SYLVANIE/USAToday-Sports

20. Ulf Dahlén – 52 poäng  

Dahlén gjorde sin debutsäsong i NHL 1987/88 och kom då senast från spel i Björklöven, som då spelade i Elitserien. I Björklöven gjorde Dahlén två säsonger efter att han valdes i draften 1985 som sjunde spelare. I år kommer Ulfs son Jonathan Dahlén göra sin debutsäsong i NHL och vi får se om han når upp till samma nivå redan första säsongen.

19. Anders Kallur – 52 poäng  

Kallur debuterade i NHL 1979/80 som  efter att han spelat fyra säsonger i Elitserien. När debutsäsongen väl kom i NHL och New York Islanders gjorde han precis som Gabriel Landeskog och noterades för 22 mål och 30 assist. Kallur blev kvar i Nordamerika fram till 1984/85 då han lade skridskorna på hyllan. Totalt blev det 211 poäng i NHL.

18. Håkan Loob – 55 poäng  

Loob valdes av Calgary Flames i nionde rundan 1980, men blev kvar i Sverige och Färjestad fram till säsongen 1983/84. Säsongen innan han åkte över till Nordamerika noterades Loob för 76 poäng på 36 spelade matcher i Färjestad. Loob blev kvar i Calgary i sex säsonger och hade sin poängbästa säsong 1987/88 då han noterades för 106 poäng.

Håkan Loob.

Håkan Loob. Foto: Bildbyrån

17. Stefan Persson – 56 poäng  

Persson valdes av New York Islanders i fjortonde rundan 1974 och lämnade Sverige tre säsonger efter draften. Under den första säsongen i NHL noterades Persson för imponerande 50 assist och till det lyckades han även addera sex mål.

16. Per-Olov Brasar – 57 poäng  

Brasar åkte över till Nordamerika och Minnesota North Stars efter två säsonger i Elitserien med Leksands IF. Totalt blev det 57 poäng under första säsongen för Brasar som bara lyckades slå den poängskörden en gång senare under NHL-karriären.

15. Tomas Sandström – 59 poäng  

Tomas Sandström lämnade Brynäs IF efter att han gjort 30 poäng säsongen 1983/84. Under debutsäsongen spelade han i New York Rangers och där noterades han för totalt 59 poäng på 74 spelade matcher. Sandström blev kvar i Nordamerika fram till säsongen 1998/99 då han återvände till Sverige för spel i Malmö Redhawks, där han spelade under lockouten 1994/95.

14. Mats Sundin – 59 poäng  

Sundin var förste svensk genom tiderna att väljas som första spelare i NHL-draften och han levde upp till förväntningarna direkt. I Québec Nordiques noterades Stockholmaren under sin första säsong för 59 poäng. Poängskörden skulle stegra de två kommande säsongerna då han först 1991/92 noterades för 76 poäng för att sedan noteras för 114 poäng säsongen efter.

Mats Sundin.

Mats Sundin. Foto: BJÖRN TILLY/Bildbyrån

13. Nicklas Lidström – 60 poäng  

Lidström stannade i Västerås i två säsonger efter att han valdes i draften 1989. När säsongen tog fart 1991/92 var han däremot ordinarie i Detroit Red Wings och han gjorde stort avtryck direkt. Efter säsongen 1991/92 dröjde det fram till säsongen 1995/96 innan han skulle göra fler poäng än under sin debutsäsong. Lidström stannade i Detroit hela karriären och vann fyra Stanley Cup med laget.

12. Bengt-Åke Gustafsson – 60 poäng  

Gustafsson gjorde sin första säsong i Nordamerika 1979/80 i Washington Capitals och noterades då för 60 poäng. I "Caps" blev det åtta säsonger och totalt noterades Gustafsson för 555 poäng i laget.

11. William Nylander – 61 poäng  

William Nylander draftades 2014 och fördelade speltiden säsongen efter draften mellan Modo och AHL-laget Toronto Marlies. Under sin första hela säsong i Toronto 2016/17 noterades Nylander för 61 poäng och var då lagets fjärde bäste poängplockare den säsongen. 

10. Daniel Alfredsson – 61 poäng  

Alfredsson draftades av Ottawa Senators 1994, men stannade hemma i Sverige i en säsong innan han säsongen 1995/96 gjorde sin debut säsong. Under första säsongen noterades Alfredsson för 26 mål och 35 framspelningar. Han vann aldrig Stanley Cup under karriären och lade skridskorna på hyllan 2013/14 efter en säsong i Detroit Red Wings.

9. Filip Forsberg – 63 poäng  

Forsberg fick vänta i två säsonger efter draften innan han gjorde en full säsong i NHL.Säsongen 2014/15 noterades Forsberg för 63 poäng och har sedan dess endast noterats för fler poäng under en och samma säsong två gånger, då han både 2015/16 och 2017/18 noterades för 64 poäng.

Filip Forsberg.

Filip Forsberg. Foto: JAMES GUILLORY/USAToday-Sports

8. Pelle Eklund – 66 poäng  

Eklund valdes i åttonde rundan 1983 och debuten fick vänta fram till säsongen 1985/86. När den väl kom noterades Eklund för 66 poäng varav 51 var framspelningar. Säsongen innan Eklund lämnade Sverige noterades han för 49 poäng på 35 matcher i Elitserien.

7. Elias Pettersson – 66 poäng  

Pettersson valdes som femte spelare i draften 2017 och stannade en säsong i Sverige innan han lämnade för spel i Nordamerika. Den säsongen vann han poängligan och bärgade även SM-guldet med Växjö. Säsongen efter i Vancouver imponerade han direkt och noterades då för 66 poäng. Säsongen efter följde han upp med 66 poäng och efter att ha varit Skadedrabbad förra säsongen får vi se om han bräcker den statistiken i år.

6. Nicklas Bäckström – 69 poäng  

Nicklas Bäckström valdes som fjärde spelare i draften 2006 och gjorde sin debutsäsong i NHL säsongen 2007/08. Året innan hade "Bäckis" noterats för 40 poäng på 45 spelade matcher i Elitserien och var då redo att ta klivet. Första säsongen i NHL stod han för imponerande 69 poäng.

Nicklas Bäckström.

Nicklas Bäckström. Foto: GEOFF BURKE/USAToday-Sports

5. Roland Eriksson – 69 poäng  

Eriksson valdes i åttonde rundan 1974, men han lämnade inte för spel i NHL förrän säsongen 1976/77. De två säsongerna efter draften spenderade han i Leksand, där han noterades för drygt en poäng per match.

4. Mats Näslund – 71 poäng  

Näslund draftades 1979, men stannade hemma i Sverige i tre säsonger efter draften. När det väl var dags får man säga att han var mer än redo säsongen 1982/83. Näslund stod för 71 poäng i Montréal Canadiens under debutsäsongen. Hans poängbästa säsong kom 1985/86 då han noterades för 110 poäng.

3. Kjell Dahlin – 71 poäng  

Dahlin gjorde 71 poäng i sin debutsäsong 1985/86. Den poängskörden kom han aldrig mer upp i och totalt blev det tre säsonger i NHL innan flytten gick tillbaka till Sverige.

2. Jörgen Pettersson – 73 poäng  

Pettersson lämnade Sverige efter fyra säsonger i Elitserien med Västra Frölunda. I NHL blev det direkt succé och 73 poäng. Däremot blev det aldrig fler poäng under en och samma säsong än det han gjorde 1980/81. Säsongen 1982/83 kom han upp i exakt samma poängskörd som under debutsäsongen, men aldrig mer.

1. Mikael Renberg – 82 poäng 

Mikael Renberg valdes av Philadelphia Flyers I andra rundan 1990.Tre säsonger senare skulle han lämna Sverige för spel i NHL och gjorde då sin poängbästa säsong i karriären. Renberg stannade i Philadelphia fram till och med säsongen 1999/00.

Mikael Renberg.

Mikael Renberg. Foto: Bildbyrån.


TV: Mattias Janmark om att bo och leva i Las Vegas
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten