Simon Ericsson.
Foto: Bildbyrån
Intervju

"Hade ingen funktion i benet – knät bara hängde"

ANNONS

Simon Ericsson slet av knässkålsenan redan innan försäsongen ens hade börjat. Första operationen fick komplikationer och efter den andra ser han nu fram emot att ta sig tillbaka till spel. Först däremot kommer en lång rehab som kan hålla honom borta hela säsongen.
– Det är en brutal smärta när de tar bort en infektion och då skulle de även fästa knäskålssenan en gång till så det var helt otroligt faktiskt, säger han till Hockeysverige.se om skräckskadan.


Säsongerna har dragit i gång i nästan alla divisioner och i nästan alla delar av landet. Hockeyallsvenskan har premiär på fredag och Kristianstad-backen, Simon Ericsson, skulle då ha gjort sin återkomst till den svenska andraligan.


Så blir däremot inte fallet då han redan innan försäsongen påbörjades drog av knäskålssenan.


– Jag tränade lite snabbhet och spänst och körde lite spänsthopp framåt. Jag försökte hoppa så långt som jag kunde och hamnade lite för långt fram med fötterna. Sedan släppte min högerfot så att vänsterfoten satt kvar i marken och det blev en väldig kraft mot det knät och det veks ihop innan det bara small till, säger han om skräckskadan till Hockeysverige.se innan han fortsätter:
– Min sambo fick köra in mig direkt och naiv som man är fattade man inte direkt hur illa det var. Man hoppades in i det sista att det inte skulle vara något allvarligt, men jag hade ingen funktion i benet alls. Det bara hängde, men ändå tänkte man att det skulle gå bra. Läkaren kom bara innanför dörren innan han sa ”Det blir akutoperation på dig”.


För Hockeysverige.se berättar Ericsson nu om skadan, succén i Hockeyettan i fjol och om den långa vägen tillbaka till spel.

"DUBBLADE MIN TRÄNINGSMÄNGD" 

Under förra säsongen i Hockeyettan var det bara något som föll på plats för Simon Ericsson som då spelade i moderklubben, Tyringe SoSS.


– Jag har haft många seniorsäsonger då jag kom upp tidigt i seniorlaget, men förra säsongen var det något som bara föll på plats. Jag körde inte hårdare utan allting blev bara rätt. Jag sköt rätt, stod rätt och så hade jag ett helt annat ”mind-set” på var jag skulle vara på banan. Jag var betydligt mycket effektivare. 


Vet du vad det var som fick allt att falla på plats?

– Ja faktiskt. Jag kollar mycket mer på specifika spelare och har kollat på hur de placerar sig. Jag har varit väldigt ödmjuk hela min karriär om jag får säga det själv. På både gott och ont. När jag har skjutit tidigare har jag kanske skjutit för att få en blockering istället för att skjuta för att göra mål. Det har varit ett helt annat "mind-set" där jag verkligen har gått för det, säger Ericsson som noterades för 38 poäng (14+24) på totalt 44 spelade matcher i Tyringe.


Är det några specifika du har kollat extra på?

– Jag är god vän med Joel Persson så vi har snackat en del och jag har kollat mycket på honom och hur han rör sig och centrerar sig på rätt yta hela tiden. Det är väl ett exempel.


Sedan tidigare har 23-åringen 29 matcher i Hockeyallsvenskan, men inför den här säsongen hade han satsat extra hårt för att både ta plats och fortsätta imponera.


– Jag var hur taggad som helst på att göra en ordentlig satsning på ishockeyn. Jag dubblade nästan min träningsmängd hela sommaren och hade ändrat om i min kost. Jag gick upp rätt mycket i vikt på ett positivt sätt och har aldrig varit så bra tränad som jag var då. Sedan händer detta en vecka innan vi skulle träffas med laget.

Simon Ericsson I Tyringe SoSS.

Simon Ericsson I Tyringe SoSS. Foto: PETTER ARVIDSON/Bildbyrån

"SMÄRTAN VAR BRUTAL" 

Den hårda träningen inför återkomsten fick däremot pausas innan den riktiga försäsongen ens hade dragit i gång. Senan som sitter under knäskålen gick av och satsningen fick sättas på paus. Skadan opererades akut, men det visade sig sju veckor senare att Ericsson hade fått en infektion i knät. 


– Den gick ju inte bra tydligen och det är väl lite så med akutoperationer att det är en större risk för infektioner och jag fick en infektion som de inte hade kunnat upptäcka.


Infektionen blev så pass illa att det krävdes ytterligare en operation för att få ut infektionen ur knät.


– Det gick sju veckor tills att jag gjorde min andra operation. Jag fick ligga fem dagar på sjukhuset efter den andra för att jag inte kunde röra mig på grund av smärtan. Sedan var det även antibiotikan och prover och så där som behövde fixas. Jag har varit så taggad på att komma tillbaka vid jul så det var ju såklart ett väldigt tufft bakslag. Jag har fått kämpa med infektionen, men till slut blev det svart på vitt att de behövde operera för att få ut den. När de öppnade upp knät för att ta ut infektionen insåg de att själva skadan i sig inte heller hade läkt så det hade liksom inte blivit bättre. Smärtan har varit brutal, men den har varit ännu värre nu efter. Det är en brutal smärta när de tar bort en infektion och då skulle de även fästa knäskålssenan en gång till så det var helt otroligt faktiskt.

När insåg du själv att det var något som inte stämde i knät?

– Det är en speciell skada så jag visste inte riktigt själv hur det ska kännas. Det kom som en chock när de berättade att de skulle operera igen. Det var två jätteduktig knäläkare som kollade på det och han konstaterade efter några tester att han inte hade något val. De visste inte riktigt hur illa det var så man fick ta det lite som det kom. 


Hur har det funkat med Kristianstad nu efter operationerna?

– Jag har fått superstöd från Kristianstad och varit med laget varje dag och tränat det jag har kunnat. Det har blivit lite överkropp och så där. De hade sett fram emot att jag skulle kunna vara tillbaka där vid jul och de har funnits där som stöd. De lider verkligen med mig och tanken är att jag ska vara där fortfarande och vara nära laget.


När kommer du kunna vara tillbaka?

– Det är svårt att säga man vet aldrig riktigt hur en rehab ska gå, men man vet ju aldrig. Det kan vara så att man är fit for fight i slutet av säsongen. Nu försöker jag bara komma tillbaka till att leva ett normalt liv. Jag försöker ta det lite stegvis och göra det jag kan.

"GÄLLER BARA ATT TÄNKA POSITIVT"

Trots skadan är motivationen inte rubbad och målen är de samma.


– De var väldigt nöjda med operationen och det var två väldigt duktiga knäläkare. De var nöjda med operationen sen får man alltid se det är en process såklart, säger Ericsson innan han fortsätter:
– 
Innan säsongen ville jag satsa stenhårt för att ta karriären för att ta det så långt som möjligt och det har inte ändrats. Däremot har det kortsiktiga ändrats och just nu kan jag inte riktigt tänka på det. Nu är det mer att fokuset på att komma tillbaka till att bli återställd helt och hållet.


För att ta sig tillbaka har det inte hunnit sätta sig någon plan riktigt ännu. Den andra operationen genomfördes för lite mer än en vecka sedan och nu vill Ericsson ta sig tillbaka så fort som möjligt.


– Det gäller bara att tänka positivt och ta det dag för dag, säger han själv om återhämtningen.


TV: Mattias Janmark gästar Tre Perioder
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL