Rodrigo Abols Lettland, Marek Hriviks Slovakien och Frederik Storms Danmark är klara för OS-spel.
OS 2022

KLART: De kvalar in till OS

Ishockeyns OS-kval är över.
Det blir Lettland, Slovakien och Danmark som tar de tre sista platserna till OS i Peking.
Danmark är därmed klara för OS i ishockey för första gången någonsin.

Under veckan har det spelats kvalmatcher för att bestämma vilka tre lag som ska ta de tomma platserna till OS i Peking i februari nästa år.

Efter att det spelats två omgångar tidigare i veckan var det under söndagen som allt skulle avgöras med den sista omgången i de tre grupperna.

I grupp D stod det mellan Slovakien och Belarus om vilka som skulle gå vidare.
I grupp E stod det mellan Lettland och Frankrike.
I grupp F stod det mellan grannländerna Norge och Danmark.

Slovakien hade en fördel gentemot Belarus då de redan hade ett försprång på tre poäng inför den sista matchen lagen emellan. Belarus var därmed piskade att vinna.

Den tidigare Leksandsstjärnan Peter Cehlárik gav Slovakien en drömstart då han sköt in 1-0 efter knappt fem minuter. Belarus kvitterade dock genom New Jersey Devils-spelaren Jegor Sjarangovitj

1-1 stod sig länge och i slutet av den tredje perioden tog Belarus ut målvakten med tanke på att de behövde tre poäng för att kunna passera Slovakien. Då kunde dock den förre Örebrostjärnan Libor Hudacek lägga in 2-1 i tom kasse.

Slovakien är därmed ännu en gång klar för OS-spel.

DANMARK TILL OS FÖR FÖRSTA GÅNGEN

Lettland och Frankrike möttes i den sista omgången i Riga och det var vidöppet då båda lagen hade sex poäng inför dagens kamp. Letterna tog ledningen med 1-0 tidigt i matchen och den ställningen stod sig i 35 minuter. I mitten av den tredje perioden satte Lettland 2-0 och var nära ett avancemang. Frankrike reducerade i slutet men kom aldrig närmare. I stället kunde Örebrostjärnan Rodrigo Abols och hans Lettland säkra spel i OS nästa år.

I grupp F möttes Norge och Danmark i Oslo för att avgöra vilken av nationerna som skulle få resa till Kina. Det var mållöst väldigt länge och det var inte förrän i den 37:e spelminuten som nollan i matchen spräcktes.

Då var det den tidigare Malmöforwarden Frederik Storm som sköt in ledningen för Danmark. Med endast drygt tre minuter kvar att spela av matchen kunde Danmark även sätta 2-0 då Winnipeg Jets-stjärnan Nikolaj Ehlers blev målskytt och sköt danskarna till OS. Matchen slutade 2-0 och den danske målvakten Sebastian Dahm blev stor hjälte. Norge vann nämligen skotten med 26-19 men Dahm höll tätt och räddade alla 26 skott för att hålla nollan och se till att Danmark, med flera SHL-spelare i laget, lyckades kvalificera sig för OS i Peking.

Det är första gången någonsin som Danmark kommer att få spela ett OS i ishockey.