Nikita Kutjerov fortsätter producera i Stanley Cup-slutspelet.
Foto: Kim Klement-USA TODAY Sports
NHL

"Han är mer eller mindre ostoppbar"

ANNONS
Underläge 2–4 i andra perioden. Då klev Tampa Bay Lightnings toppspelare fram och låg bakom en vild vändning. Steven Stamkos och Nikita Kutjerov sköt två mål vardera när de regerande Stanley Cup-mästarna besegrade Carolina Hurricanes i match fyra. Nu är man en seger från avancemang.
– Det där är antagligen den galnaste perioden man kommer att få se i hela slutspelet, säger Stamkos om andraperioden som innehöll åtta mål.

Tampa Bay Lightning är ännu en gång på väg att gå långt i Stanley Cup-slutspelet.

Fjolårsmästarna har gått fram till 3–1 i matcher i serien mot Carolina Hurricanes efter lördagskvällens vilda tillställning i Amalie Arena. Eller kanske ska man precisera det som den vilda andraperioden, För det var nämligen i mittenronden som åtta av matchens tio mål gjordes när Lightning vann med 6–4.

Efter att Brayden Point hade gett hemmalaget ledningen i första perioden öppnades dammluckorna efter pausen. Hurricanes sköt två mål inom loppet av 39 sekunder när Teuvo Teräväinen och Jesper Fast vände underläge till ledning. För Fast var det första målet i årets slutspel.

Steven Stamkos kvitterade i powerplay innan Hurricanes kom i ytterligare en stark våg som resulterade i en 4–2-ledning efter mål av backarna Dougie Hamilton och Jaccob Slavin. Tampas vassa powerplay förde dem dock tillbaka in i matchen. Nikita Kutjerov, som leder slutspelets poängliga, reducerade i numerärt överläge och efter att Tyler Johnson kvitterat hann Stamkos bli tvåmålsskytt innan andra perioden var över. Även det med ett mål i powerplay. 

5–4 och matchen hade vänt.

– Fansen måste i alla fall ha gillat det, men jag ger våra killar cred. Vi låg under med två mål efter ett par olyckliga studsar. Jag tyckte inte riktigt att vi spelade vårt spel. Vi pratade om att försöka leva i nuet och sedan får vi ett par sena powerplay-mål och tar till vara på chanserna, säger Stamkos till NHL.com.

KUTJEROV RYCKTE I POÄNGLIGAN

Nikita Kutjerov, som toppar slutspelets poängliga i överlägsen stil med sina 17 poäng på tio matcher, fastställde slutresultatet till 6–4 i tredje perioden. Han och Stamkos lämnade båda isen med 2+1 och var i allra högsta grad delaktiga i att Tampa nu har chansen att döda serien i match fem i North Carolina natten mot onsdag.

– Han skapade grejer över hela isen, säger Tampas coach Jon Cooper om Kutjerov.
– Jag tycker att han antagligen var den bästa spelaren på isen i kväll. När "Kuch" gör en del av grejerna han gjorde i kväll är han mer eller mindre ostoppbar. Det är fantastiskt att se honom göra vad han gjorde i kväll, för vi behövde verkligen honom.

För Carolina blev det en bitter förlust. coachen Rod Brind'Amour konstaterade efter matchen att det inte bara var en förlorad match, utan även en förlorad möjlighet.

– Gör vi fyra mål på Andrej Vasilevskij måste vi vinna, för han kommer antagligen inte att släppa in fyra igen, säger han.
– Vi var inte riktigt skärpta i dag heller. Sedan kom vi i gång och hade lite vind i seglen, men det är utvisningarna som dödar oss.

Lightning har gjort 14 powerplay-mål på 34 försök i slutspelet, en effektivitet på drygt 41 procent. Bara Colorado Avalanche har en högre effektivitet än i slutspelet så här långt med mål på 44 procent av försöken.

Tampa Bay – Carolina 6–4 (1–0, 4–4, 1–0)
Tampa Bay:
Steven Stamkos 2 (5), Nikita Kutjerov 2 (4) (Victor Hedman), Brayden Point (7), Tyler Johnson (1).
Carolina: Teuvo Teräväinen (2), Jesper Fast (1), Dougie Hamilton (2), Jaccob Slavin (1).

Tampa leder serien med 3–1 i matcher. 


TV: Peter Sibner om Hedmans betydelse för Tampa

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch