Andrew Mangiapane blev matchvinnare för Kanada.
Hockey-VM

Målkungen sköt Kanada till VM-final

Het, hetare, Andrew Mangiapane!
Den stekhete kanadensaren sköt sitt sjätte och sjunde mål i VM-turneringen i semifinalen mot ärkerivalen USA – och sköt ett tidigare uträknat Kanada till VM-final.

Kanada kom till årets VM-turnering med ett betydligt mer anonymt lag än vad VM-publiken vant sig vid. Efter att ha nollats mot Lettland i premiären och sedan förlorat de två efterföljande matcherna mot USA och Tyskland såg det länge ut som att Kanada överhuvudtaget inte skulle ta sig till kvartsfinal.

Sedan dess har kanadensarna gått från klarhet till klarhet och tog sig sedermera vidare till kvartsfinal, där man slog ut det favorittippade ryska laget.

Stor segerorganisatör då var Andrew Mangiapane med sina två mål. När Kanada tog sig an USA i semifinalen var det återigen Calgary-forwarden som spelade huvudrollen för det kanadensiska laget.

UPP I DELAD SKYTTELIGALEDNING

Först återgav han Kanada ledningen i den andra perioden innan han i inledningen av den tredje perioden utökade lagets ledning till 3–1 – och samtidigt gick upp i delad skytteligaledning med britten Liam Kirk.

– Det är enkelt att göra mål med de kedjekamrater jag har. Det är bara kul och det är väldigt enkla att spela med, säger Mangiapane i SVT:s sändning och syftar på kedjekamraterna Adam Henrique och Connor Brown.

USA lyckades få in en reduceringspuck i den tredje perioden, men närmare än så kom inte amerikanerna. I stället kunde KHL-forwarden Justin Danforth sätta 4–2 i tom kasse.

– De var så illa ute, mer eller mindre hånade inledningsvis i turneringen, säger SVT:s expert Jonas Andersson.
– Nu är de här. Det är helt... Det är svårt att ta in, men Kanada har lyckats vända på det här.

Segern innebär att Kanada därmed är klara för sin femte VM-final på de sex senaste turneringarna. I den andra semifinalen gör Tyskland och Finland upp om en plats i finalen. Den matchen spelas i kväll.