NHL

KOLLAPSEN: "Det är oacceptabelt"

ANNONS
Montréal får ursäkta. Trots att de i natt fullbordade en mäktig vändning mot fienden Toronto Maple Leafs kommer nästan allt fokus riktas på de sistnämnda. Toronto kollapsade i serien och misslyckades återigen med att gå vidare från förstarundan.

– Det är extremt frustrerande, summerar Auston Matthews.

Torontos storsatsning fortsätter misslyckas kapitalt. Efter flera år av slutspelsfiaskon valde man i år att bygga om laget en del, genom att ta in fler veteraner och tuffingar. Under grundserien imponerade man stort och vann den kanadensiska divisionen klart. De ledde också i serien mot Montréal, med 3-1 i matcher, och skulle bara knyta ihop säcken.

Men man misslyckades. Igen.

Montréal vann match fem och match sex och tog det till en sjunde och helt avgörande - och där var det inget snack om saken. Canadiens vann med 3-1, fullbordade vändningen, skickade ut sin kanadensiska fiende - och såg till att Toronto Maple Leafs återigen stod för ett episkt slutspelsfiasko. 

– Vi inser att vi verkligen gick miste om en stor möjlighet. Det är oacceptabelt. Det gör att det här är svårare att hantera än något vi gått igenom tidigare, säger backstjärnan Morgan Rielly efter uttåget.

"VI ÄR FÖRKROSSADE"

Auston Matthews, som sköt 41 mål på 52 grundseriematcher men bara ett på sju matcher i slutspelet, fyller i:

– Det är inte mycket att säga. Jag vet inte hur jag ska summera det här. Det är extremt frustrerande, rakt igenom.

Efter en mållös förstaperiod gjorde Montréal 1-0 och 2-0 i mittperioden genom Brendan Gallagher och Corey Perry. Med 2:38 kvar av slutperioden kom det definitiva avgörandet då Tyler Toffoli satte 3-0. Då räckte det inte att William Nylander till sist fick hål på Carey Price med 1:36 kvar. Det var svenskens femte slutspelsmål för året.

– Du måste ge beröm till Montréal. Våra killar var helt förstörda efter matchen så jag valde att inte prata med dem. Det är svårt att sätta ord på det. Vi är förkrossade, besvikna och förväntade oss bättre av oss själva. Vi tror vi är kapabla att uppnå mer. Inte bara idag, utan i hela serien, säger coachen Sheldon Keefe.

SKRÄLLMÖTE

Montréal är nu vidare till andrarundan, där de ska möta skrällen Winnipeg Jets. Inget av de två topprankade lagen i den kanadensiska divisionen gick därmed vidare från förstarundan. Nu kommer antingen Montréal eller Winnipeg spela semifinal.

– Det här var den bästa laginsatsen vi stått för på hela säsongen. När vi vann match fem började vi skapa momentum, och sen försökte vi bara behålla det ända in i kvällens match, säger Carey Price som räddade 30 av 31 skott och utsågs till matchens stjärna.

Toronto har inte gått vidare från förstarundan sedan 2004. Under lönetakseran har man alltså inte lyckats med den en enda gång.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch