Daniel Marmenlind får en oväntad möjlighet hos Tre Kronor.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån
Intervju

”En chock – det känns overkligt”

ANNONS

För drygt ett år sedan spelade Daniel Marmenlind i Hockeyettan och extraknäckte vid sidan om ishockeyn för att få ihop ekonomin.
Nu ska han få dra på sig den blågula tröjan efter att ha blivit uttagen till Tre Kronor.
– Det känns ganska overkligt, säger 23-åringen till hockeysverige.se.

Tidigare i veckan tog säsongen slut för Västerviks IK.

Den småländska klubben stod för en succésäsong där de, trots små medel, kämpade sig till en topplacering i den allsvenska tabellen, slog ut Södertälje i kvartsfinal samt utmanande överlägsna seriesegrarna Timrå.

I tisdags tog det dock slut efter att Timrå vunnit den sjätte matchen med 3-0 för att vinna semifinalserien med 4-2 i matcher.

För lagets toppmålvakt Daniel Marmenlind har det varit en liten utmaning att att gå vidare från uttåget i slutspelet.

– Det har väl gått lite till och från att försöka smälta det. Det har ju gått ganska fort. Än så länge har jag bara försökt vila och inte tänka på det allt för mycket. Men det är klart att det har varit lite jobbigt, säger han till hockeysverige.se.

”HELA VARDAGEN VÄNDS UPP OCH NER”  

Marmenlind, som kommer att lämna Västervik för SHL-spel nästa säsong, var sist att kliva av isen efter matchen då han länge satt kvar i båset efteråt.

Hur gick känslorna då? Blev det lite extra känslosamt med tanke på att det var sista matchen i Västervik?
– Jo, det var ju lite mer där för att man visste att det var sista matchen. Det tar ju slut så fort också. Det har varit en bra säsong för oss och sedan tar det bara slut så där. Det blev mycket känslor där och då och det var ganska jobbigt. Hela ens vardag vänds ju upp och ner när man går från intensivt slutspel till ingenting så fort.

Det var inte många som trodde på Västervik inför årets säsong och det var inte heller många som gav dem chansen mot seriesegrande Timrå. Smålänningarna visade dock att de kunde dra jämnt med Timrå i semifinalserien, även om det blev förlust.

Efteråt kan laget vara stolta över insatsen.

– Jag tycker vi avslutade serien bättre och krigade på bra. Vi gav dem en bra match men kunde ha gjort det ännu bättre. Speciellt i de första matcherna där uppe tycker jag att vi kunde spelat bättre och om vi fått med oss något därifrån så hade det kunnat bli annorlunda. Men det är lätt att säga nu i efterhand, säger VIK-målvakten.

Stefan Ladhe.

Stefan Ladhe. Foto: Ronnie Rönnkvist

”JAG BLEV VÄLDIGT FÖRVÅNAD”  

Något som gör det lättare för Daniel Marmenlind att smälta semifinalförlusten är att han om några dagar ska resa till Södertälje för att vara med på ett landslagsläger med Tre Kronor. Under fredagen stod det nämligen klart att han är en av tre målvakter som är uttagna till det VM-förberedande lägret.

– Det ska bli väldigt kul att få förlänga säsongen och jag ska göra det bästa jag kan där, säger han och fortsätter:
– Det var Stefan Ladhe (Tre Kronors målvaktstränare) som ringde i går och då fick jag besked om att jag skulle få vara med.

Hur reagerade du då? Det måste varit lite av en chock.
– Absolut var det en chock och det är det fortfarande lite. Jag blev väldigt förvånad när han ringde, det var inget man förväntade sig. Men det har varit en bra säsong för mig och för varje sådan här grej man får så är det ytterligare bevis på att man gör något bra. Jag är jätteglad men också förvånad över att få chansen.

Att allsvenska spelare får chansen att träna med Tre Kronor är väldigt ovanligt, tidigare under säsongen har endast Jonathan Dahlén blivit uttagen från Hockeyallsvenskan. Att en målvakt från andraligan blir uttagen är än mer ovanligt vilket gör Marmenlinds uttagning till Tre Kronor unik.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, jag är bara oerhört tacksam för möjligheten. Jag är stolt och tacksam för chansen. Det ska bli kul att få visa upp sig och dra på sig den tröjan.

Daniel Marmenlind.

Daniel Marmenlind. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

I Tre Kronor kommer den 23-årige målvakten att få spela med och mot flera toppspelare. Han är ensam från Hockeyallsvenskan och i övrigt är det 18 SHL-spelare i truppen samt sju utlandsproffs, sex från KHL och en från Schweiz.

– Det kommer ju vara tuffare än vad jag är van vid i Hockeyallsvenskan, det känns som att det kommer bli krig hela tiden. För mig gäller det bara att ha fullt fokus. Det ska bli kul att se hur man står sig mot de här andra killarna och hur man mäter sig på den nivån.

”HAR ALLTID TROTT PÅ MIG SJÄLV”  

Daniel Marmenlind har gjort en minst sagt häftig resa de senaste åren. Mellan 2017 och 2020 tillhörde han lag i Hockeyettan och extraknäckte vid sidan om ishockeyn för att få det att gå runt med ekonomin.

Nu, bara drygt ett år senare, har han prisats som Hockeyallsvenskans bästa målvakt, skrivit ett SHL-kontrakt med Malmö Redhawks samt blivit uttagen till Tre Kronor.

– Det är ju typ ett år sedan jag gjorde min sista match i Hockeyettan. Det känns ganska overkligt när man ser det så. Jag tror på mig själv och det har jag gjort hela tiden, det är inte mycket mer än så. Har alltid haft tålamod och så har det lossnat till slut.

Om några dagar ska han resa upp till Södertälje för att delta på lägret med Tre Kronor. Det blir fyra dagar där med landslaget där han får träna och visa upp sig. Mindre än en vecka efter samlingen i Södertälje ska Tre Kronor sedan spela Nordic Cup nere i Malmö där Sverige ställs mot både Norge och Danmark i fyra landskamper.

Daniel Marmenlind hoppas därför kunna imponera under lägret i Södertälje i hopp om att bli uttagen till Nordic Cup och få göra sin första landskamp.

– Ja, det är inte omöjligt alls. Vi får se, jag tar bara en sak i taget nu.


TV: Jonathan Hedström i Wikegård VS

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL