Axel Ottosson har ett uppdrag – att föra upp moderklubben till SHL.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Växte upp på ståplats – nu ska Ottosson ta ”Löven” till SHL

ANNONS
Axel Ottosson stod på ståplats när Björklöven spelade sig upp till Hockeyallsvenskan efter några tuffa år i Hockeyettan.
Den här våren har Umeåsonen ett uppdrag: Att föra sin moderklubb till svensk ishockeys finrum.
– Jag flyttade hem till Umeå igen för att vara med och ta upp laget till SHL, säger Ottosson till hockeysverige.se.

UMEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Precis som många andra unga och lovande hockeytalanger från Umeå sökte sig Axel Ottosson bort från Björkarnas stad när det vankades juniorhockey. Medan jämnårige Sebastian Aho valde att flytta de dryga 13 milen norrut till Skellefteå, valde Ottosson och Lucas Ekeståhl Jonsson att göra den lika långa flytten fast söderut, till Örnsköldsvik.

Till skillnad från sina jämnåriga kamrater har Ottosson återvänt till Björklöven. När hockeyvindarna under fjolåret tilltog till orkanstyrka i Umeå valde den 24-årige centern att flytta hem igen.

– Jag tog beslutet själv att jag ville hem, säger Axel Ottosson till hockeysverige.se.
– När de ville ha tillbaka mig till klubben var det inte så mycket att fundera på. Det kändes bara positivt och jag har varit väldigt motiverad ända sedan jag kom tillbaka. Jag älskar ju att spela här.

Axel Ottosson är tillbaka i Björklöven.

Axel Ottosson. Foto: Bildbyrån

Ottosson återvände till Björklöven efter sin juniortid i Modo, men lämnade klubben på nytt under våren 2018 efter ett succéartat år på det personliga planet, då han producerade 43 poäng på 52 matcher och slutade på en femteplats i Hockeyallsvenskans poängliga.

Flyttlasset gick till Karlstad och Färjestad innan han landade in i Linköping inför fjolårssäsongen, men där tiden i Östergötland inte alls blev vad vare sig han eller LHC hade hoppats på. I stället blev det en hemkomst till Umeå, där Ottosson i dag är en av fem lokala spelare i laget.

"VARIT UPP OCH NER"  

Inför säsongen var ”Löven” favoriter att vinna den hockeyallsvenska grundserien, då man fick behålla viktiga spelare som Olle LissAlex Hutchings och Justin Crandall, medan man förstärkt laget med OS-meriterade Kevin Poulin, tidigare NHL-forwarden J.T. Brown samt SM-guldvinnaren Daniel Rahimi.

Grundserien blev dock lite av en missräkning för Umeålaget, som efter en ojämn säsong landade in på en tredjeplats i sluttabellen, 25 poäng bakom seriesegraren Timrå.

– Det har varit en säsong som varit upp och ner. Det är bara att titta på våra resultat. Men någonstans får man bara gå vidare från det. Det är nu det gäller och alla som har tagit sig till slutspel att spela sig upp till SHL. Där är vi inräknade, säger Ottosson som tillsammans med sina lagkamrater i Björklöven drog igång kvartsfinalserien mot Mora under gårdagen (förlust 3–4).
– Vi känner oss i bra slag, sen är det klart att det var surt att vi förlorade första matchen här, men det är långtifrån avgjort. Vi tror på våra chanser. Det är skitskoj att vi äntligen är igång. Det här slutspelet har vi väntat på länge, så det är bara roligt att vara igång. Jag har gått och laddat här inför slutspelet och känner mig väldigt påslagen, säger Ottosson som stod för ett mål i förlustmatchen.

Axel Ottosson.

Axel Ottosson. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

"DET ÄR EN BARNDOMSDRÖM FÖR MIG"

Att som Umeågrabb vara involverad i ett kvalspel med Björklöven är något som Axel Ottosson sätter stor stolthet och ett stort värde i.

– Det betyder skitmycket för mig. Jag flyttade hem till Umeå igen för att vara med och ta upp laget till SHL. Jag växte upp med att sitta och kolla på ”Löven” i kvalserier och stod själv på läktaren när vi tog oss tillbaka till allsvenskan. Det är väldigt speciellt för mig att spela här och det är väldigt mycket känslor involverat. Det är något jag också försöker utnyttja till min fördel, säger Ottosson.

Och nu har du chansen att spela upp laget, också.
– Det skulle betyda otroligt mycket för laget, alla som engagerar sig runt laget och för hela staden, som törstar efter SHL. Men det är klart att det skulle vara en barndomsdröm för mig att spela upp Björklöven. Men just nu ligger mitt fokus på Mora och de kommande matcherna. Jag vill inte tänka för mycket framåt, men…
– Det är klart att det någonstans är därför jag valde att flytta hem igen. Att få spela upp Löven. Jag vill vara med på det här som kommer nu.

Björklöven måste få Mora på fall i kvarstfinalen.

Björklöven måste få Mora på fall i kvarstfinalen. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Det första hindret på vägen dit är Mora. Dalalaget lyckades i går vinna den första matchen i bäst-av-fem-kvartsfinalserien efter ett dramatiskt övertidsavgörande signerat Kristoffer Gunnarsson. I morgon har Umeålaget och Axel Ottosson chans till revansch.

– Vi måste slarva betydligt mindre och stänga ner deras kontringar. Där är de farliga. Sen måste vi hålla oss borta från utvisningsbåset, betydligt mer än i den första matchen. Då är jag övertygad om att vi kommer att vinna, säger Ottosson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL