Intervju

"Har varit precis den nytändning jag behövde"

Efter tuffa fjolåret i Brynäs – nu leker hockeylivet för Joacim Eriksson i Tyskland.

ANNONS

Joacim Eriksson behövde en nytändning efter det tuffa fjolåret i Brynäs.
30-åringen tog med sig fästmön Amanda och sonen Vincent till Tyskland – där han varit en av ligans främsta målvakter.
Nu hoppas han att framgångarna ska öppna dörrarna för en återkomst till KHL.
– Finns det möjlighet att ta sig dit igen vore det väldigt kul, säger Eriksson till hockeysverige.se.

Det är dagen efter straffsegern borta mot Nürnberg. Joacim Erikssons Schwenninger Wild Wings lyckades vända ett 1–3-underläge till 4–3 sedan Örebrobekantingen Tylor Spink prickat in straffläggningens enda mål, medan Eriksson själv räddat samtliga sex Düsseldorf-straffar.

Eriksson stoppade 29 skott i matchen, något som den här säsongen får klassas som en lugn afton för den svenske målvakten. I genomsnitt har Hedesunda-sonen ställts inför 37 skott på mål den här säsongen, med 55 skott mot sig i matchen mot bottenlaget Straubing Tigers som säsongens högsta notering.

– Jag tror att matchen i går (mot Nürnberg) var första gången vi vann skotten, skrockar Eriksson.
– Det är aldrig någon lugn kväll, utan det är alltid mycket skott och mycket att stå i. Det har hjälpt mig, tror jag. Det är jäkligt kul att spela här, de skjuter mycket och lägger mycket puckar in mot mål. Som målvakt är det väldigt mycket tävling hela tiden.

STORA KONTRASTER FRÅN FJOLÅRET  

Efter några tuffa säsonger på hemmaplan, med sviktande spel och stora skadeproblem, ler hockeygudarna äntligen mot Joacim Eriksson igen. Hans räddningsprocent på 92,9 procent är bäst i ligan och han är det odiskutabla förstavalet mellan stolparna i den tyska ligaåttan.

– Det har gått jäkligt bra. Just nu ligger vi på slutspelsplats och jag har fått spela väldigt mycket matcher, så det har varit skönt. Det har känts väldigt bra i de matcher som jag spelat och det har rullat på bra, helt enkelt, säger Eriksson.

Kontrasterna till fjolåret i Brynäs kunde knappast vara större. Samtidigt som han blev utkonkurrerad av den nio år yngre Samuel Ersson hade Eriksson svårt att komma upp till önskvärd nivå när han väl fick chansen. Statistiken säger inte allt om en målvakts insats mellan stolparna, långt ifrån, men den säger inte heller ingenting. 

Joacim Eriksson är klar för spel i Tyskland.

Hans 88-procentiga räddningsprocent var den sämsta noteringen för de SHL-målvakter som spelade över tio matcher förra säsongen. I Schwenninger Wild Wings är allt det tvivel och all den instabilitet som Eriksson upplevde under fjolåret som bortblåst.

Eriksson försöker sätta fingret på varför:

– Framförallt handlar det nog om förtroendet. Jag har fått spela väldigt mycket matcher kontinuerligt. Jag har kommit in i det hela på ett bra sätt och jag tvekar inte alls ute på isen. Även om jag gör en dålig match så vet jag att jag får spela nästa match, vilket gör att det blir lite mer avslappnat. Det har nog varit den största skillnaden jämfört med tidigare år, menar han.

FLER SVENSKAR I LAGET  

Eriksson är en av totalt fyra svenskar i Schwenninger Wild Wings. I omklädningsrummet har han Andreas Thuresson, som i sin tur toppar den interna poängligan med sina 19 poäng, medan Niklas Sundblad och Gunnar Lejdborg återfinns på tränarbänken.

– Det är jätteskönt. Både Sundblad och Gunnar har varit väldigt bra och det har blivit en liten trygghet att ha några landsmän här. Sen är det så klart värdefullt att få lite tips från Gunnar som är gammal målvakt. Allt har fungerat klockrent.

Med sig på Tysklandsäventyret har 30-åringen fästmön Amanda och sonen Vincent. I ett land där restriktionerna är betydligt tuffare än hemma i Sverige har det varit av ovärderlig betydelse att ha med sig familjen på resan.

– Både Amanda och Vincent har varit här sedan jag kom hit, men nu är de hemma i två och en halv vecka innan de kommer tillbaka ner hit. Det är väldigt skönt att ha dem med sig på den här resan.
– Sen har jag två i laget som bor i samma hus också. De har vi kunnat umgås med och käkat lite middagar med, vilket har varit perfekt.

Joacim Eriksson.

"HOCKEYN BLIR INTE LIKA VIKTIG LÄNGRE"  

Sonen Vincent föddes i augusti och sedan hans inträde i familjen har Eriksson fått nya värderingar här i livet. Hockeyn är fortfarande hans yrke och där han ska prestera, men han har fått en mycket större distans till sporten.

Något han själv tror är en av ingredienserna i årets framgångsrecept.

– Det blir inte att man tänker så mycket hockey när man lämnar rinken, nuförtiden. Det är full fart med Vincent istället, säger Eriksson med ett skratt.
– Det är väldigt skönt. Hockeyn blir inte lika viktig längre. När jag väl är hemma så är jag med familjen och kan lägga mycket tid på dem. Tidigare har man tagit med sig hockeyn hem, speciellt i stunder när det gått lite sämre. Nu har jag inte tid för det. Familjen går först och då ligger allt fokus på det när man hemma.
– Samtidigt gör det också att jag kan slappna av lite mer när jag väl är nere på hallen. Det har fungerat superbra.

Har allt det här blivit en nytändning för dig, att bli pappa och få komma ut på kontinenten och spela?
– Det här har varit precis den nytändning jag behövde. Det är kul att byta liga och land och väldigt roligt at göra något nytt. Vi trivs superbra här och jag tycker som sagt att ligan är väldigt bra. Allt har varit klockrent hittills.
– Det här var något som vi behövde. Sen har det startat väldigt bra här, vilket underlättar så klart. När hockeyn går bra och allt bara rullar på så blir allt så mycket lättare. Så är väl vardagen som hockeyspelare. Men det har varit skönt att komma ner hit till Tyskland och se lite nya miljöer.

I Schwenninger har Eriksson som sagt varit det givna förstavalet för Niklas Sundblad. De 19 matcher han spelat den här säsongen är flest av samtliga målvakter i ligan, de 749 skott han fått mot sig är överlägset mest. 30-åringen har dock ingenting emot den hårda arbetsbelastningen, snarare tvärtom.

– Det är skönt. Då behöver man inte tänka så mycket, utan det är bara att gå ut och köra varje kväll. Det är skönt att ha fått det förtroendet redan från start och jag trivs väldigt bra när jag får spela mycket, så det tror jag har hjälpt mig att lyfta mitt spel. Det har varit en jäkligt rolig säsong än så länge och jag hoppas att det fortsätter så här.

Joacim Eriksson.

HOPPAS PÅ KHL-SPEL

När Joacim Eriksson skrev på för Schwenninger Wild Wings förra våren tecknade han ett kontrakt över den innevarande säsongen, vilket innebär att han till våren måste skriva ett nytt avtal för den kommande säsongen.

Om det blir en fortsättning i sydvästra Tyskland är ännu oklart, men 30-åringen har än så länge ingen brådska att göra klart med en klubbadress inför nästa säsong.

– Jag är ganska öppen just nu och lyssnar på vad som finns. Jag har pratat lite med agenten, men jag vill fokusera på vad jag har att göra med här och nu. Men jag vet ärligt talat inte vad som kommer hända nästa säsong. Jag trivs väldigt bra här i föreningen och i ligan, så det skulle inte vara omöjligt att jag stannar kvar här, heller.

Eriksson hyser hopp om att framgångarna i Tyskland givit eko ute i hockey-Europa.

– Det är det jag hoppas på, att det kan öppnas upp lite dörrar. Sen får man se vad som öppnas upp. Men jag känner ingen stress, jag trivs som sagt väldigt bra här. Just nu är det svårt att säga vad som kommer hända, men jag är öppen för det mesta just nu.
– Jag vill lyssna runt och höra vad som finns ute i Europa och framförallt kanske i Ryssland, då. Finns det möjlighet att ta sig dit igen vore det väldigt kul. Men jag trivs som sagt väldigt bra här, så det är inte omöjligt att jag blir kvar.

En flytt hem till Sverige är i dagsläget inte högst upp på önskelistan, med andra ord?
– Jag känner väl just nu att jag skulle vilja stanna utomlands. Sen får vi se i vilken liga och vilket lag, men det är så jag känner nu. Om det blir spel ute i Europa är det förmodligen i Tyskland eller borta i Ryssland.
– Men kommer det upp något väldigt bra hemma i Sverige så är det så klart ett alternativ. Men det har varit skönt att komma utomlands och få spela lite, så det är det jag siktar på i nuläget.

FOTON: Bildbyrån, Imago Sportfoto


Veckans SHL-lag #19

Den här artikeln handlar om: