Europa

Den oväntade svenskklubben: "Svenskar måste våga ta steget ut"

ANNONS

På bara en vecka har två svenska spelare flyttat till ungerska DVTK Jegesmedvék för att spela ishockey. Det oväntade klubbvalet kanske kommer bli allt vanligare de närmaste säsongerna. HockeySverige.se har pratat med DVTK:s Assisterande GM Daniel Eriksson om värvningarna och om hans del i U18-VM som Team Manager.

Zétény HadobásBence Szirányi och Gergely Mattyasovszky är alla namn som för en svensk får tungan att knyta sig i munnen. 

Samtliga tre spelar i det ungerska laget DVTK Jegesmedvék. Ja, jag vet, lagnamnet är inte särskilt lättuttalat det heller. Men läser du vidare i laguppställningen dyker även namnen Simon Fredriksson och David Rundqvist upp. 

De två värmlänningarna har under den senaste veckan flyttat till Ungern för att spela hockey. 

Hur det kommer sig frågar ni? 

En stor del i övergångarna har varit svensken Daniel Eriksson som 2019 flyttade ner till Ungern för att agera som assisterande GM i DVTK Jegesmedvék.

– En agent ringde och frågade vår GM om David Rundqvist skulle vara intressant. Jag har jobbat med honom tidigare i landslagssammanhang så jag ringde till David, säger Eriksson till Hockeysverige.se och fortsätter:

– Jag tror att Ungern är ett land som vi svenskar är blinda för både när det kommer till hockey och allmänt. Man känner till Budapest men inte så mycket mer. När vår GM fick samtalet om David var det jag som ringde till honom för att berätta hur det ser ut här nere. Jag fick det jag ville sagt och två dagar senare var David här.

Sedan var dominoeffekten igång, Rundqvist fick frågan om han kände någon som kan komma ner och hjälpa laget som spelar i den slovakiska ligan och några dagar senare var bägge värmlänningarna på plats.

Simon Fredriksson.Simon Fredriksson.Foto:DANIEL NESTOR/BILDBYRÅN

"HELT PLÖTSLIGT DÖK MÖJLIGHETEN UPP"  

Innan Daniel Eriksson vände ner till Ungern var han på väg att ge upp hockeyn. Efter säsongen 2017/18 tog svensken beslutet att det var dags att satsa på en vanlig karriär. Efter några månader utan hockey kontaktades Eriksson av svenska ishockeyförbundet som frågade om han inte vill agera team manager för det dåvarande U17-landslaget. Detta ledde även vidare till Ungern-äventyret.

– Efter att jag tränade Köping bestämde jag mig för att det var dags att göra en vanlig karriär. Jag är egentligen rektor. Efter ett tag insåg jag att jag hade tagit fel beslut och fick blodad tand för att fortsätta med ishockeyn. Jag började leta runt efter hockeyjobb och helt plötsligt dök Ungern-möjligheten upp genom Jim Brithén, säger han.

Jim Brithén har sedan tre säsonger tillbaka agerat som hockeykonsulent i Ungern och övertalade Eriksson att ta jobbet, som visade sig vara den utmaningen han sökte..

– Det kändes som en chans att förändra och bygga upp en grundstruktur, säger han och fortsätter:

– Ungern har börjat satsa på ishockeyn de senaste 7-8 åren. Annars har det varit ett stort fokus på de stora sporterna, fotboll och vattenpolo. Landet har öppnat för att idrotten ska kunna växa genom att en viss procent av företagsskatten går till fem utvalda idrotter som är fotboll, vattenpolo, basket, handboll och ishockey.

David Rundqvist.David Rundqvist.Foto: DANIEL ERIKSSON/BILDBYRÅN

"SVENSKAR MÅSTE VÅGA TA STEGET UT"  

DVTK Jegesmedvék spelar i Tipos Extraliga som är den slovakiska högstaligan. Där är de tuffare matchning än i den ungerska motsvarigheten. 

Laget har ett treårskontrakt med Tipos Extraliga som efter året går ut, men de förhandlar just nu en förlängning av kontraktet.

– Den slovakiska ligan ger spelarna en högre matchning och det är därför vi spelar där, säger Eriksson.

Hur står sig den slovakiska ligan i svenska mått?

– Jag tror att man kan jämföra ligan med HockeyAllsvenskan. Vårt lag hade jag placerat in i toppen av all-ettan och botten av HockeyAllsvenskan, säger Eriksson

Svenskarna som nu har kommit ner till Ungern har sedan tidigare HockeyAllsvensk bakgrund. David Rundqvist inledde förra säsongen med Leksand i SHL men efter två mål på 24 matcher fortsatte säsongen med Västerås i Hockeyallsvenskan. 

I Västerås blev det nio matcher och fyra poäng innan Rundqvist var tvungen att avbryta säsongen på grund av en riktig skräckskada. Den 28-årige svensken täckte ett skott som träffade fel. Av skottet klyvdes knäskålen i två delar och sedan dess har forwarden hållits utanför spel – fram tills nu.

– Det kommer ta tid för honom att komma in i spelet, men vi förväntar oss att han kommer bidra med den svenska spelstilen över hela banan. David kan leda en kedja och spela i powerplay. Han har redan presterat bra med två assist på två matcher men jag tror att landslagsuppehållet har varit bra för honom, säger Eriksson och fortsätter:

– Jag tror att fler svenskar måste våga ta steget ut. Om du är bra i HockeyEttan men har kört fast eller stagnerat  kan detta vara ett bra alternativ. Gör man det bra här är det även en språngbräda till andra europeiska ligor.

Daniel Eriksson tror även att värvningen av svenskarna kan öppna för att fler svenskar kommer att se det ungerska laget som en möjlighet.

– Hockeyvärlden är liten, det gäller för oss nu att få killarna som har kommit ner att trivas. Kanadensare och amerikaner är de vanligaste importspelarna i ligan men i och med Covid-19 har man dragit lite i handbromsen där, säger Eriksson.

Daniel ErikssonDaniel ErikssonFoto: Arkiv

"VI ÅKER INTE DIT FÖR ATT INTE VINNA"  

Daniel Eriksson, som är anställd till 50% av det svenska ishockeyförbundet och 50% DVTK Jegesmedvék, agerar även som team manager för svenska U18-landslaget. Förra säsongen blev U18-VM inställt men i år ser det ut som att det kommer gå av stapeln den 17 April.

– Jag tror att vi har ganska bra chanser i år. Vi åker inte dit för att inte vinna, men det är hård konkurrens som vanligt från, kanadensarna, ryssarna och finländarna. Vi kommer in i turneringen som regerande mästare men det är en annan årskull så vi jagar precis som alla andra, säger Eriksson.

I och med den globala pandemin kan det vara så att turneringen kommer struktureras upp som JVM i vintras.

– Jag räknar med att det kommer vara någon form av bubbelsystem. Men det är inget som är klart än. Jag har sett att de har börjat släppa på publik där borta så jag kan tänka mig att det inte är omöjligt att det kommer vara lite publik på läktarna. 


TV: Platsar Erik Karlsson i en svensk OS-trupp?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games