Sök
Annie Silén har haft det tungt efter Coronadiagnosen.
Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

”Känner fortfarande av lite i lungorna”

Det har varit en tung säsong för Leksands IF samt för 18-årige backen Annie Silén i SDHL.
Som om det inte vore nog har Silén även smittats av Covid-19 – något som hon fortfarande känner av i dag. 
– Jag känt av lite i lungorna efteråt och gör så fortfarande, säger hon till hockeysverige.se.

ULLVI/LEKSAND (Hockeysverige.se)

En av Sveriges stora talanger, Annie Silén, lämnade Huddinge för att flytta till Leksand för tre säsonger sedan. Förra säsongen fick hon chansen i SDHL för sitt Leksand, men den här säsongen kunde börjat bättre för henne. Hon var nämligen en av spelarna i laget som fick diagnosen Covid-19. 

– Jag har faktiskt mått bra även om jag känt av lite i lungorna efteråt och gör så fortfarande, berättar Leksandsbacken då hockeysverige.se träffar henne i snöyran i Leksand för en intervju.
– Jag var inte sjuk och tänkte gå och träna. Jag var förkyld så det hade såklart varit dumt om jag skulle gått för träna. Vi måste testa oss så fort vi känner av någonting och då var det Covid. Det var overkligt och något jag verkligen inte trodde. 

Du har nu spelat tre säsonger i Leksand, hur mycket kulla har du blivit under en här tiden?
– (Skratt) Jag blir det mer och mer. Jag trivs väldigt bra här uppe eftersom det bor väldigt trevliga människor I Leksand samtidigt som jag gillar byn och att det är nära till allt.
– Det är också en fin sammanhållning här vilket inte finns hemma på samma sätt eftersom det är en storstad. Då blir det en annan sak. 

Vad var det som fick dig att ta beslutet att flytta till Leksand?
– Jag skulle ha spelat för AIK, men sedan blev det lite diskussioner kring det. Då kom jag i kontakt med Kevin Törnblom som var här uppe då.
– Jag fick komma upp hit och träffa laget och jag kände att Leksand var en klubb som ville något med damhockeyn. Det kändes rätt och allt gick väldigt snabbt. 

”DET GJORDE ATT JAG UTVECKLADES JÄTTEMYCKET”

Annie Silén gör ingen hemlighet av att hon trivs med att bo och spela hockey i Leksand. 

– För det första hälsar i princip alla här på varandra oavsett om man känner den andra eller inte. Det tycker jag är väldigt trevligt. Det märks också att alla känner varandra på något sätt då blir det en helt annan sammanhållning.
– Sedan har jag även flera kompisar från skolan. Många av dom är intresserade av hockey och det finns såklart många människor här vid sidan av hockeyn som är bra att umgås. Om man behöver någon hjälp finns det alltid någon som skulle hjälpa till.
– Självklart blir det mycket hockey och hockeykompisar eftersom jag är så mycket i hallen. Men det finns även många i klassen som inte har något med hockeyn att göra. Då kan jag lägga hockeyn åt sidan lite grann vilket också är en bra sak. 

18-åringen från Huddinge går på hockeygymnasiet i Leksand där hon har bästa tänkbara hockeyinstruktörer. 

– Vi har haft Alex (Bröms) lite grann, men nu har vi haft Jesper Ollas och Mattias Karlsson. Dom är fantastiskt bra. Då har jag kunnat träna på detaljer, skridskoteknik och svårare grejer som man inte tränar på lagträningen.
– Jag trivs väldigt bra med att träna på morgonen, gå till skolan, träna på kvällen igen och sedan rullar det på. 

Vart hänger du helst om det inte är hockey?
– Det blir nog hemma, skrattar Annie Silén som bor i centrala Leksand. 

Annie Silén stärktes av att spela med U18-landslaget. Annie Silén stärktes av att spela med U18-landslaget. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Hur ser du på din utveckling som hockeyspelare sedan du kom hit för tre år sedan?
– Jag började i juniorlaget, men tränade även med damlaget under hela första säsongen. Förra året tog jag steget upp och fick ganska direkt en ganska tongivande roll eftersom vi hade många unga backar redan då samtidigt som vi hade några riktigt bra utländska backar som jag såg upp till.
– Det har gjort att jag aldrig fått vara den här yngsta som får göra misstag. Istället har det varit att jag ska vara rutinerad fast jag inte är det. Det har varit både positivt och mindre bra.
– Sedan var jag med i U18-landslaget hela förra säsongen, vilket gjorde att jag utvecklades jättemycket. Jag kände att ibland när det var tungt här i Leksand och sedan åkte iväg dit så fick jag tillbaka på energi, glädje och otroligt mycket självförtroende eftersom jag fick mycket förtroende av tränarna där. Att spela på en internationell nivå är dessutom en helt annan sak.

Vad har du utvecklat genom att spela på en internationell nivå?
– Det går snabbare där vilket gör att man har mycket mindre tid på sig, vilket är en stor sak. Sedan spelar lagen på olika sätt.
– Finland är ganska lika oss. Tjeckerna kör ganska mycket ”brunkhockey” medan USA och Kanada har på något sätt en helt annan hockey som är väldigt häftigt. Jag kollade på finalen som var mellan USA och Kanada. Det var en häftig hockey att se på och båda lagen hade otroligt duktiga spelare. 

Hur ser du idag tillbaka på turneringen där ni blev utslagna i kvartsfinal?
– Jag tror att vi hade kunnat komma längre än vad vi gjorde eftersom jag tycker att det är den bästa gruppen jag varit med i. Man hade känslan att alla hade kunnat göra allt för vem som helst i det här laget oavsett vem det var, ledare som spelare.
– Alla hade kunnat titta på den som satt bredvid och sagt ”jag gör allt för dig”. Nu vet jag inte varför det blev som det blev och varför vi inte kom längre, men jag måste ändå få säga att vi hade ett fantastiskt bra ledarskap i Alex (Bröms) och Kicki (Lundberg). 

”BLEV STRESSAD ÖVER ATT PRESTERA”

Leksands säsong 2020/21 har varit ett fiasko. I skrivande stund ligger näst sist hela tolv poäng efter AIK på en åttonde plats. 

– Säsongen har varit ganska dålig. Det har inte fungerat alls. Vi har tagit elva poäng, vilket är lika många som Göteborg.
– På försäsongen tycker jag ändå att vi var helt okej. Vi kunde slåss mot ganska bra lag. Nu var det bara försäsongen och mycket har hunnit hända. Senaste tiden har det inte alls varit bra. 

Vad är det som inte kuggat i som du ser det?
– Vi har varit ganska dåliga i försvarszonen. Om alla inte förstår ett försvarsspel så kan det såklart vara ganska sårbart. Sedan tycker jag inte att vi har farten som andra lag samtidigt som jag kan känna att alla inte alltid bara kör. Ibland ser vi oss redan innan matcherna som förlorare och då går det inte att vinna. Det funkar inte.
– Eftersom säsongen varit som den varit har det blivit lite negativ stämning. Vi måste få upp stämningen för att lyckas. Vi får inte börja hänga med huvudet bara för att vi släppt in ett mål. I stället måste vi använda det som bränsle för att göra mål framåt.
– Alla, jag också, måste gå till sig själva för att se vad man själv kan ändra på för att vi ska lyckas.

Hanna Sköld har varit borta ett längre tag liksom Dominique Rüegg och Elin Lundberg. Även du och Wilma Johansson har varit borta kortare perioder, hur har det påverkat lagets prestation?
– Dominique och Hanna är tongivande spelare som gör mycket poäng och är väldigt duktiga hockeyspelare. Hanna har dessutom varit vår kapten och är en väldigt bra ledare. Det är något som jag saknat lite nu.
– Kanske Wilma, men annars är det inte riktigt någon av oss andra som klivit fram när dom inte varit med. Det är olyckligt att vi skulle få skador på just dom två. Elin är också en bra ledare. 

Vad betyder det för laget att landslagsbacken Elin Lundberg kommit tillbaka efter barnafödandet?
– Jag tycker att det betyder mycket. Hon har rutin, erfarenhet och har varit i sådana här lägen förut. Hon vet hur man ska ta in det medan vi yngre blir lite mer frustrerade. Jag är en av dom som blir frustrerad och tycker att det känns surt. 

Annie Silén är missnöjd med säsongen hittills.Annie Silén är missnöjd med säsongen hittills.Foto: Ronnie Rönnkvist

Annie Silén har så här långt svarat för fem assist på 20 matcher för Leksand i SDHL den här säsongen. En säsong hon är besviken över.

– Säsongen har inte varit jättebra. Som jag sa var jag sjuk i Corona i september och var borta en del. Sedan fick jag inte riktigt chansen att komma tillbaka. Då blev jag stressad över att prestera för att få vara med och jag spelade inte någon bra hockey.
– Jag spelar min bästa hockey när jag mår bra, är glad och kan slappna av så det var det lite tufft. Jag kom ändå tillbaka, gjorde några bra matcher, men jag känner att när det går dåligt för laget går det även dåligt för mig.
– Jag försöker ändå titta på matcherna, plocka ut det som varit bra och bygga vidare på det. Sedan var såklart förra säsongen mycket roligare eftersom vi vann mycket mer och jag fick åka med till U18-VM. Dessutom var jag på flera landslagskamper som gav väldigt mycket energi. 

”HOPPAS LEKSAND BÖRJAR TÄNKA FRAMÅT”

Under säsongen sjukskrev sig tränaren Lars Stenmark av personliga skäl. In kom istället Mathias Olsson som assisterande tränare till Anton Bokull

– Jag tror inte Lars mådde bra. Han var borta ett tag, kom tillbaka, men blev sedan sjukskriven igen.
– Jag tycker att det är bra att vi fått in Mathias som har energi och det känns som han vill väldigt mycket. Om det inte är bra kan han bli lite förbannad och det gillar jag. Om ingen är ”där” så blir det att åka skridskor…

Ett ”wake up-call”?
– Ja, lite så. Jag gillar sådant, att det är ”vad håller ni på med?” och inte bara ”ja, ja…”. 
– Om en huvudtränare försvinner är det såklart en stor omställning för oss, men även för Anton som fått gå in som huvudtränare. Det blev en helt ny roll för honom. Jag tycker ändå att det har fungerat bra även om inte resultaten visar på det. 

Det är inte så långt kvar av serien, slutspelsdrömmarna är antagligen borta och ni kan inte åka ur, hur motiverar du dig för resten av säsongen?
– Vi kan se det lite som träningsmatcher. Nu har inte vi någon press på att vi ska kvala och tänka på hur det ska gå. Laget kan istället slappna av lite mer och se på vad vi kan göra av matcherna som är kvar.
– Jag tror flera av oss varit stressade över att det går som det går. Vi får kommentarer ”varför är ni så dåliga, vad är det händer?” Många av oss påverkas såklart av det.
– Vi som lag ska göra vad vi kan för att göra något bra av det här. Om press och stress släpper tror jag att vi kan spela en bättre hockey och bygga inför nästa säsong. Jag hoppas också att Leksand, redan nu när man vet att det inte blir något kval, börjar tänka framåt, avslutar Annie Silén


TV: Linus Andersson om sin rookiesäsong i SHL

Matchrapporter: Jaycee Magwood tremålskytt i Modos seger mot Leksand Förlustsviten bruten för Leksand – efter 4-1 mot AIK Leksand nollades - för tredje gången på fyra matcher

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten