Oliver Ekman Larsson.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
NHL

Ekman Larsson talar ut: "Ville aldrig bli trejdad"

ANNONS

Han ryktades vara på väg bort från Arizona Coyotes. Men det var aldrig på Oliver Ekman Larssons eget bevåg. För hockeysverige.se berättar backstjärnan nu om den tuffa hösten och varför han valde att sätta upp Boston Bruins och Vancouver Canucks som tänkbara klubbar i en trejd.
– Det var mer att om man ville trejda bort mig så satte jag upp de två klubbarna som alternativ, men jag ville inget hellre än att fortsätta i Arizona, säger "OEL".

Inför säsongen 2010/11 flyttade Oliver Ekman Larsson från Leksand till det som i dag är Arizona Coyotes. Sedan dess har han varit en av klubbens viktigaste personer, både på och vid sidan av isen. 

Så sent som 2018 skrev den nu 29-årige backen ett nytt åttaårskontrakt med klubben värt hela 66 miljoner dollar. Det kontraktet skulle göra honom till en Coyote till och med säsongen 2026/27.

Men under en för Coyotes turbulent sommar, där general managern John Chayka lämnade klubben under uppseendeväckande former, uppstod ett rykte att Ekman Larsson och klubben eventuellt skulle gå skilda vägar.

PLACERADES I BOSTON ELLER VANCOUVER

Ryktet blev så pass konkret att svensken valde ut två klubbar han kunde tänka sig att bli trejdad till, Boston Bruins eller Vancouver Canucks. En deadline sattes också upp: Coyotes hade fram till 9 oktober att byta bort sin kapten till någon av de angivna klubbarna. Annars skulle han stanna i klubben.

För hockeysverige.se förklarar Oliver Ekman Larsson nu att det här aldrig inträffade på hans bevåg. Han är noggrann med att påpeka att han aldrig velat bort från Arizona Coyotes.

– Jag sajnade på för att jag vill vara i Arizona till det jag är 36 år. När då det ryktet var ute kändes det lite så där och det var en tuff situation. Jag har aldrig varit i en sådan här situation innan med rykten, byten och så vidare. Mentalt sett var det jättejobbigt, berättar han.

Att Boston och Vancouver kom upp på tapeten berodde på att han inte ville stå i vägen för ett klubbyte om Coyotes ville göra sig av med honom, förklarar han.

– Jag har en klausul i mitt kontrakt, en no trade/no move-klausul. Samtidigt ville inte jag stå i vägen om organisationen kände något annat. Sådan är jag som person.
– Det var mer att ville man trejda bort mig så satte jag upp de två klubbarna som alternativ, men, som sagt var, jag ville inget hellre än att fortsätta i Arizona så det känns bra att det blev som det blev. Dessutom trivs jag jättebra att bo där. Sådant spelar såklart också in och skulle gjort det ännu jobbigare att behöva flytta.

Känner du att klubben gör en riktigt satsning för att etablera sig som ett stabilt slutspelslag?
– Det var mycket rykten om att klubben skulle sälja och göra sig av med spelare för pengafrågan. Nu har inte det skett och jag tycker att vi faktiskt har ett väldigt bra lag på pappret. Dessutom är vi en väldigt tajt grupp inom laget. Den trivs jag jättebra med.
– Vi tog oss till slutspel den här säsongen och hoppas givetvis att kunna ta några kliv ytterligare kommande säsong.

Oliver Ekman Larsson.Foto: USA Today Sports/Anne-Marie Sorvin

"JAG ÄR INTE NÖJD"

Senaste säsongen svarade Oliver Ekman-Larsson för nio mål och totalt 30 poäng på 66 matcher. En säsong som var annorlunda, men okej enligt 29-åringen.  

– Jag har nästan lagt den säsongen bakom mig, säger Ekman-Larsson med ett lätt skratt innan han fortsätter:
– Det var fantastiskt kul att vi lyckades komma in i ett slutspel igen efter att varit utanför under många år. Dels då för organisationen, dels för egen del. Hade det varit en normal säsong hade vi kanske inte varit med i slutspelet, men det blev som det blev. Vi spelade play-in mot Nashville och slog då ett fantastiskt bra hockeylag. Då tyckte jag också att vi på något vis var värda att vara i ett slutspel.
– Kul att våra unga grabbar och hela organisationen fick känna på ett slutspel även om det var en konstig säsong.

Vad ser du idag låg bakom framgången förra säsongen?
– Vi har både mycket talang och bra spelare i laget. Det tycker jag ska sägas. Sedan har vi två fantastiskt bra målvakter (Darcy Kuemper och Antti Raanta spelade slutspelet för Arizona) och ett bra försvar, vilket jag känner är nyckeln till vårt spel.
– Vi kanske inte spelar det frejdigaste och offensivaste hockeyn, men förra säsongen hade vi det här försvarsspelet att falla tillbaka till. Vi kändes oss väldigt trygga även om vi blev tillbakapressade. Det här såg vi även mot Nashville, att vi var trygga i vårt försvarsspel och med våra målvakter. Dessutom lyckades vi göra lite fler mål än vi gjort tidigare säsonger.

Hur ser du på din egen prestation?
– Jag har egentligen hållit en ganska lika nivå senaste tre, fyra säsongerna. Med det sagt så är jag inte nöjd. Jag snittar i stort sett samma poäng.
– Nu känner jag att jag vill ta nästa steg och bidra lite mer offensivt. Defensiven har jag blivit mycket bättre senaste tre säsongerna även om jag får lite minusstatistik. Så blir det oftast om man inte går till slutspel.

ÄNDRAT FYSTRÄNINGEN

Sedan två säsonger tillbaka är Oliver Ekman Larsson Arizonas kapten, en roll som har betytt en viss förändring för honom.

– Både ja och nej. Det blir även så, att rollen förändras, när man blir lite äldre och det kommer några yngre spelare underifrån.
– Klart att det förändrats lite samtidigt som jag känner ett stort förtroende och att jag ska vara med och förändra. Det tror jag är väldigt viktigt att ha om man ska utvecklas.
– Denna sommar, efter att vi pausade, har jag lagt ner fruktansvärt mycket tid på träning samtidigt som jag tränat smartare på fysen utanför isen. Jag försöker bli starkare och förbättra den biten, för hockey kan jag spela.
– Jag kände att jag behövde förändra lite i mitt upplägg på just fysbiten. Det känner jag redan har utvecklats något enormt och jag hoppas att kunna ha med mig det in på isen när, om, hur, var vi kommer spela. 

Oliver Ekman Larsson och Antti Raanta.Oliver Ekman Larsson med Antti Raanta.Foto: Matt Kartozian-USA TODAY Sports

Att vara lagkapten i NHL innebär också att det blir mer media, men det är inget som han känt varit något negativt.  

– Jag gjorde mycket media även innan jag blev kapten så det är väl inget speciellt. Dessutom var jag assisterande innan jag blev kapten. Det här är inte heller jag tänker något på.
– Sedan blir det mer att som kapten ta matcherna där vi inte spelat så bra, stå framför kamerorna och media. När vi spelar bra är det andra som får ta den biten. Det är egentligen den stora skillnaden, men det är absolut ingenting jag tycker är jobbigt.
– Så var det för mig också när jag kom in i ligan, att det var de mer etablerade som fick ta media i motgång. Shane Doan stod alltid framför media då vi förlorade, men fick aldrig ”credden” då vi vann.

Hur ser du på ditt eget upplägg inför kommande säsong då det gäller att på något vis vara så bra förberedd som möjligt när och om NHL startar upp?
– Egentligen försöker jag bara vara i så bra form som möjligt och utvecklas varje dag jag tränar. Jag försöker inte fokusera på om det är om tre månader eller två veckor det börjar. Istället har jag som mål att försöka bli starkare i den träningsveckan jag är i och sedan försöker jag bibehålla det.
– Jag vill bli snabbare, ha mer explosivitet och hålla emot lite mer i närkamperna. Det är var jag fokuserar på.
– Sedan är det såklart att svårt att planera, men är det upplägget jag kört på eftersom jag inte vet när det kommer börja. Vi har veckovis satt upp mål och kört på.

Vad ser du som er målsättning inför kommande säsong?
– Jag kan ärligt talat säga att det känns jättesvårt att sitta och prata hockey och målsättningar när jag inte vet när och om vi kommer spela. Jag får nog ge dig det tråkiga svaret, att vi ska försöka ta kliv i rätt riktning, vilket jag tycker att vi gjort senaste säsongerna. Verkligen vara med och slåss om slutspel och kunna bygga vidare på det.
– Klart att ett mål är att vinna Stanley Cup. Jag vet inte om jag på rak arm säga att vi redan nu är där, men mycket kan hända och jag hoppas verkligen vi har en chans att vinna Stanley Cup.
– Även om vi inte kan vara där den här säsongen, men givetvis inom några år…

Innan du är 36 år?
- (Skratt) Ja, det få vi verkligen hoppas, avslutar Oliver Ekman-Larsson som åker över till Arizona i mitten av november.

 


TV: Experterna i diskussion: Kan "Ovie" slå Gretzky?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 21 februari
17:30 JYP - KalPa Liiga
17:30 Pelicans - Jukurit Liiga
17:30 SaiPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Vaasan Sport - KooKoo Liiga
17:30 Kärpät - HPK Liiga
19:00 Kalmar - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Brynäs Hockeyallsvenskan
torsdag 22 februari
01:00 Montreal Canadiens - Buffalo Sabres NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Edmonton Oilers - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets NHL
17:30 Ässät - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Färjestad SHL
19:00 Örebro - Leksand SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Rögle - Frölunda SHL
19:00 Modo - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Oskarshamn SHL
fredag 23 februari
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Florida Panthers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Colorado Avalanche NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens NHL
01:00 Ottawa Senators - Dallas Stars NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
02:00 St Louis Blues - New York Islanders NHL
03:00 Calgary Flames - Boston Bruins NHL
04:00 Seattle Kraken - Vancouver Canucks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Toronto Maple Leafs NHL
04:30 Los Angeles Kings - Nashville Predators NHL
17:30 Jukurit - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - Kärpät Liiga
17:30 TPS Åbo - JYP Liiga
17:30 Ilves - SaiPa Liiga
17:30 Vaasan Sport - Tappara Liiga
18:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Helsingfors IFK - KooKoo Liiga
19:00 Tingsryd - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:30 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 24 februari
01:00 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
15:15 Malmö - Rögle SHL
15:15 Timrå - Växjö SHL
15:15 Leksand - Luleå SHL
16:00 HPK - Pelicans Liiga
16:00 Tappara - Ässät Liiga
16:00 KalPa - Vaasan Sport Liiga
16:00 SaiPa - Lukko Liiga
17:00 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 JYP - Jukurit Liiga
18:00 Färjestad - Örebro SHL
18:00 Linköping - Modo SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
18:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
18:00 BIK Karlskoga - Östersund Hockeyallsvenskan
20:00 New York Islanders - Tampa Bay Lightning NHL
20:00 New Jersey Devils - Montreal Canadiens NHL
21:00 Philadelphia Flyers - New York Rangers NHL
00:00 Florida Panthers - Washington Capitals NHL
söndag 25 februari
01:00 Vancouver Canucks - Boston Bruins NHL
01:00 Ottawa Senators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs NHL
02:00 Carolina Hurricanes - Dallas Stars NHL
04:00 San Jose Sharks - Nashville Predators NHL
04:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
04:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
14:00 Ässät - TPS Åbo Liiga
15:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 AIK - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:00 Nybro - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning NHL
21:30 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Rangers NHL
00:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
00:00 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
måndag 26 februari
02:00 Anaheim Ducks - Nashville Predators NHL
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
tisdag 27 februari
01:00 Washington Capitals - Ottawa Senators NHL
02:00 Dallas Stars - New York Islanders NHL
03:30 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Boston Bruins NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
19:00 Rögle - HV 71 SHL
19:00 Oskarshamn - Leksand SHL
19:00 Modo - Växjö SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Frölunda - Malmö SHL
19:00 Luleå - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
onsdag 28 februari
01:00 Montreal Canadiens - Arizona Coyotes NHL
01:00 Detroit Red Wings - Washington Capitals NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
02:00 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
02:00 Minnesota Wild - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vancouver Canucks - Pittsburgh Penguins NHL
04:30 San Jose Sharks - New Jersey Devils NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Kärpät - SaiPa Liiga
17:30 Lukko - HPK Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - AIK Hockeyallsvenskan
torsdag 29 februari
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
02:30 Edmonton Oilers - St Louis Blues NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 HV 71 - Modo SHL
19:00 Malmö - Oskarshamn SHL
19:00 Örebro - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Linköping SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL