Oliver Ekman Larsson.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
NHL

Ekman Larsson talar ut: "Ville aldrig bli trejdad"

Han ryktades vara på väg bort från Arizona Coyotes. Men det var aldrig på Oliver Ekman Larssons eget bevåg. För hockeysverige.se berättar backstjärnan nu om den tuffa hösten och varför han valde att sätta upp Boston Bruins och Vancouver Canucks som tänkbara klubbar i en trejd.
– Det var mer att om man ville trejda bort mig så satte jag upp de två klubbarna som alternativ, men jag ville inget hellre än att fortsätta i Arizona, säger "OEL".

Inför säsongen 2010/11 flyttade Oliver Ekman Larsson från Leksand till det som i dag är Arizona Coyotes. Sedan dess har han varit en av klubbens viktigaste personer, både på och vid sidan av isen. 

Så sent som 2018 skrev den nu 29-årige backen ett nytt åttaårskontrakt med klubben värt hela 66 miljoner dollar. Det kontraktet skulle göra honom till en Coyote till och med säsongen 2026/27.

Men under en för Coyotes turbulent sommar, där general managern John Chayka lämnade klubben under uppseendeväckande former, uppstod ett rykte att Ekman Larsson och klubben eventuellt skulle gå skilda vägar.

PLACERADES I BOSTON ELLER VANCOUVER

Ryktet blev så pass konkret att svensken valde ut två klubbar han kunde tänka sig att bli trejdad till, Boston Bruins eller Vancouver Canucks. En deadline sattes också upp: Coyotes hade fram till 9 oktober att byta bort sin kapten till någon av de angivna klubbarna. Annars skulle han stanna i klubben.

För hockeysverige.se förklarar Oliver Ekman Larsson nu att det här aldrig inträffade på hans bevåg. Han är noggrann med att påpeka att han aldrig velat bort från Arizona Coyotes.

– Jag sajnade på för att jag vill vara i Arizona till det jag är 36 år. När då det ryktet var ute kändes det lite så där och det var en tuff situation. Jag har aldrig varit i en sådan här situation innan med rykten, byten och så vidare. Mentalt sett var det jättejobbigt, berättar han.

Att Boston och Vancouver kom upp på tapeten berodde på att han inte ville stå i vägen för ett klubbyte om Coyotes ville göra sig av med honom, förklarar han.

– Jag har en klausul i mitt kontrakt, en no trade/no move-klausul. Samtidigt ville inte jag stå i vägen om organisationen kände något annat. Sådan är jag som person.
– Det var mer att ville man trejda bort mig så satte jag upp de två klubbarna som alternativ, men, som sagt var, jag ville inget hellre än att fortsätta i Arizona så det känns bra att det blev som det blev. Dessutom trivs jag jättebra att bo där. Sådant spelar såklart också in och skulle gjort det ännu jobbigare att behöva flytta.

Känner du att klubben gör en riktigt satsning för att etablera sig som ett stabilt slutspelslag?
– Det var mycket rykten om att klubben skulle sälja och göra sig av med spelare för pengafrågan. Nu har inte det skett och jag tycker att vi faktiskt har ett väldigt bra lag på pappret. Dessutom är vi en väldigt tajt grupp inom laget. Den trivs jag jättebra med.
– Vi tog oss till slutspel den här säsongen och hoppas givetvis att kunna ta några kliv ytterligare kommande säsong.

Oliver Ekman Larsson.Foto: USA Today Sports/Anne-Marie Sorvin

"JAG ÄR INTE NÖJD"

Senaste säsongen svarade Oliver Ekman-Larsson för nio mål och totalt 30 poäng på 66 matcher. En säsong som var annorlunda, men okej enligt 29-åringen.  

– Jag har nästan lagt den säsongen bakom mig, säger Ekman-Larsson med ett lätt skratt innan han fortsätter:
– Det var fantastiskt kul att vi lyckades komma in i ett slutspel igen efter att varit utanför under många år. Dels då för organisationen, dels för egen del. Hade det varit en normal säsong hade vi kanske inte varit med i slutspelet, men det blev som det blev. Vi spelade play-in mot Nashville och slog då ett fantastiskt bra hockeylag. Då tyckte jag också att vi på något vis var värda att vara i ett slutspel.
– Kul att våra unga grabbar och hela organisationen fick känna på ett slutspel även om det var en konstig säsong.

Vad ser du idag låg bakom framgången förra säsongen?
– Vi har både mycket talang och bra spelare i laget. Det tycker jag ska sägas. Sedan har vi två fantastiskt bra målvakter (Darcy Kuemper och Antti Raanta spelade slutspelet för Arizona) och ett bra försvar, vilket jag känner är nyckeln till vårt spel.
– Vi kanske inte spelar det frejdigaste och offensivaste hockeyn, men förra säsongen hade vi det här försvarsspelet att falla tillbaka till. Vi kändes oss väldigt trygga även om vi blev tillbakapressade. Det här såg vi även mot Nashville, att vi var trygga i vårt försvarsspel och med våra målvakter. Dessutom lyckades vi göra lite fler mål än vi gjort tidigare säsonger.

Hur ser du på din egen prestation?
– Jag har egentligen hållit en ganska lika nivå senaste tre, fyra säsongerna. Med det sagt så är jag inte nöjd. Jag snittar i stort sett samma poäng.
– Nu känner jag att jag vill ta nästa steg och bidra lite mer offensivt. Defensiven har jag blivit mycket bättre senaste tre säsongerna även om jag får lite minusstatistik. Så blir det oftast om man inte går till slutspel.

ÄNDRAT FYSTRÄNINGEN

Sedan två säsonger tillbaka är Oliver Ekman Larsson Arizonas kapten, en roll som har betytt en viss förändring för honom.

– Både ja och nej. Det blir även så, att rollen förändras, när man blir lite äldre och det kommer några yngre spelare underifrån.
– Klart att det förändrats lite samtidigt som jag känner ett stort förtroende och att jag ska vara med och förändra. Det tror jag är väldigt viktigt att ha om man ska utvecklas.
– Denna sommar, efter att vi pausade, har jag lagt ner fruktansvärt mycket tid på träning samtidigt som jag tränat smartare på fysen utanför isen. Jag försöker bli starkare och förbättra den biten, för hockey kan jag spela.
– Jag kände att jag behövde förändra lite i mitt upplägg på just fysbiten. Det känner jag redan har utvecklats något enormt och jag hoppas att kunna ha med mig det in på isen när, om, hur, var vi kommer spela. 

Oliver Ekman Larsson och Antti Raanta.Oliver Ekman Larsson med Antti Raanta.Foto: Matt Kartozian-USA TODAY Sports

Att vara lagkapten i NHL innebär också att det blir mer media, men det är inget som han känt varit något negativt.  

– Jag gjorde mycket media även innan jag blev kapten så det är väl inget speciellt. Dessutom var jag assisterande innan jag blev kapten. Det här är inte heller jag tänker något på.
– Sedan blir det mer att som kapten ta matcherna där vi inte spelat så bra, stå framför kamerorna och media. När vi spelar bra är det andra som får ta den biten. Det är egentligen den stora skillnaden, men det är absolut ingenting jag tycker är jobbigt.
– Så var det för mig också när jag kom in i ligan, att det var de mer etablerade som fick ta media i motgång. Shane Doan stod alltid framför media då vi förlorade, men fick aldrig ”credden” då vi vann.

Hur ser du på ditt eget upplägg inför kommande säsong då det gäller att på något vis vara så bra förberedd som möjligt när och om NHL startar upp?
– Egentligen försöker jag bara vara i så bra form som möjligt och utvecklas varje dag jag tränar. Jag försöker inte fokusera på om det är om tre månader eller två veckor det börjar. Istället har jag som mål att försöka bli starkare i den träningsveckan jag är i och sedan försöker jag bibehålla det.
– Jag vill bli snabbare, ha mer explosivitet och hålla emot lite mer i närkamperna. Det är var jag fokuserar på.
– Sedan är det såklart att svårt att planera, men är det upplägget jag kört på eftersom jag inte vet när det kommer börja. Vi har veckovis satt upp mål och kört på.

Vad ser du som er målsättning inför kommande säsong?
– Jag kan ärligt talat säga att det känns jättesvårt att sitta och prata hockey och målsättningar när jag inte vet när och om vi kommer spela. Jag får nog ge dig det tråkiga svaret, att vi ska försöka ta kliv i rätt riktning, vilket jag tycker att vi gjort senaste säsongerna. Verkligen vara med och slåss om slutspel och kunna bygga vidare på det.
– Klart att ett mål är att vinna Stanley Cup. Jag vet inte om jag på rak arm säga att vi redan nu är där, men mycket kan hända och jag hoppas verkligen vi har en chans att vinna Stanley Cup.
– Även om vi inte kan vara där den här säsongen, men givetvis inom några år…

Innan du är 36 år?
- (Skratt) Ja, det få vi verkligen hoppas, avslutar Oliver Ekman-Larsson som åker över till Arizona i mitten av november.

 


TV: Experterna i diskussion: Kan "Ovie" slå Gretzky?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 26 september
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
lördag 01 oktober
13:00 AIK - Luleå SDHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
15:15 Timrå - Färjestad SHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:30 Linköping - Brynäs SDHL
16:00 Göteborg - Djurgården SDHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 Rögle - Linköping SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Frölunda - Leksand SHL
18:00 Västerås - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
söndag 02 oktober
13:00 HV 71 - Djurgården SDHL
14:00 Göteborg - Linköping SDHL
15:00 Malmö - Brynäs SHL
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
måndag 03 oktober
03:00 Ostersund - Vastervik Hockeyallsvenskan
03:00 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 oktober
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten