Tomas Thorsbrink.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

Domarchefens förklaring - efter Leksands målkaos

ANNONS
Leksands spelare och fans blev rejält upprörda efter ett minst sagt omdiskuterat bortdömt mål i gårdagens förlustmatch mot Oskarshamn. Nu reder domarchefen Tomas Thorsbrink ut begreppen.
– Proceduren gick inte rätt till, säger han till hockeysverige.se.

Det var många frågetecken igår kring ett mål Leksand fick bortdömd för hög klubba mot Oskarshamn. Det verkade inte som kommunikationen mellan situationsrummet, domarna och lagen var hundraprocentig. Situationsrummet lade ut en tweet med följande förklaring:

”40:53 IKO-LIF Vid videobedömning går det inte att avgöra om pucken spelades med hög klubba. Därför kvarstår domarens beslut, Ej mål. Detta enligt regel 36.2 B ”videomåldomare och player safety supervisor”:” Samtidigt visades det bilder där domaren pekar på mål.

Hur kunde det bli så? 

Hockeysverige.se bad domarbasen Tomas Thorsbrink förtydliga situationen.

– Initiala beslutet på isen, alltså då domaren pekar på mål, rent tekniskt betyder det bara att pucken är över linjen. I det här fallet gjorde domaren ett initialt beslut att det var mål.
– Sedan pratade sig hela domarteamet samman. När det är större händelser som exempelvis målsituationer får man ta hjälp av mediakuben. Man tittade också på mediakuben och fick input av linjemännen att det där inte skulle vara mål och ändrade då sitt beslut.
– Problemet när man ändrade sitt beslut var att man inte kommunicerade ut det till lagen. Proceduren gick inte rätt till. Huvuddomarna skulle förmedlat det här till lagen genom en ”washout” eller annat och att man skulle gå och ringa situationsrummet.
– Då man ringer situationsrummet får man att det inte gick att bedöma om det var ”high stick” eller inte. ”High stick" är också den svåraste situationen att döma eftersom som det skulle vara exakt vetenskapligt behöver man ha en kamera i ribbhöjd. Från alla andra vinklar är svåra att se om det inte är solklart. Det här var inte solklart och då måste situationsrummet meddela ”inconclusive” och då är det beslutet på isen som gäller.
– Problemet i det här fallet är att alla tror att beslutet på isen var mål, men beslutet var ej mål. Där har vi felet i det hela, att man glömde att slå ”washout” eller åka fram till lagen och säga att man ändrat beslutet. 

Oskarshamn vann matchen med 5-2. 


TV: Veckans SHL-lag #2

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL