Mattias Karlsson har is i magen.
Bildbyrån
SHL

"Mest kanske SHL och allsvenskan som man tittar på"

ANNONS

Vi är inne i september och SHL-veteranen Mattias Karlsson står fortfarande utan kontrakt. Han är fast besluten att fortsätta spela hockey - men det är mycket som ska falla på plats för att det ska passa hela familjen.
— Det är en viktig tid nu och jag vill absolut inte flytta på mina barn, berättar han för hockeysverige.se.


Trupperna i SHL och Hockeyallsvenskan är mer eller mindre spikade när premiären för de båda serierna närmar sig. I Leksand sitter en hockeyback med 455 SHL-matcher på cv:t utan klubbtillhörighet. I våras blev det klart att 35-åringen inte skulle bli kvar i Leksands IF. En klubb han var med och spelade upp i SHL 2019.

— Det händer ju inte jättemycket just nu i och med att läget är som det är, förklarar Mattias Karlsson när hockeysverige.se ringer upp och fortsätter:
— Jag vill helst inte flytta alltför långt bort, eller jag vill inte flytta alls, men jag vill helst inte röra mig alltför långt. Vi har ju huset kvar här, jag har tre barn och en fru. Så jag vill att min vardag ska fungera ganska bra ändå.

Har du haft några anbud under våren och sommaren att ta ställning till?
— Nej, jag har inte fått något konkret på papper. Det var någon som frågade från Norge om jag ville åka dit och spela, men det känner jag inte för. Det är för långt.
— Men jag fick aldrig se något kontraktsförslag heller, så det var nog bara väldigt löst.

Mattias Karlsson efter Leksands SHL-avancemang 2019.Mattias Karlsson efter Leksands SHL-avancemang 2019. Foto: Bildbyrån

Mattias Karlsson har tre barn, varav två är i skolåldern. De tio senaste säsongerna har han spelat i Timrå, HV71, KHL, Karlskrona och under de två senaste åren i Leksand. Nu är fokus lugn och ro för barnen berättar han.

— Det är en viktig tid nu och jag vill absolut inte flytta på mina barn. Vi har gjort det tillräckligt. Vi har förklarat för dem att vi kommer bo här nu och de får gå klart skolan.
— Både jag och min fru är öppna för vad som helst efter det. Men vi vill ändå att barnen ska känna tryggheten att de kommer få gå färdigt skolan här. Jag tror det är viktigt för dem också för man har hattat runt så mycket och man har sagt så många gånger att "det här känns bra, det här blir nog sista stället". Det har vi sagt ett par vändor, så nu är det verkligen så att vi bor här, säger Mattias Karlsson med eftertryck.

I en intervju med Hockeysverige i våras berättade Mattias Karlsson att han inte stänger dörrar för någonting. Den inställningen gäller fortfarande.

— Nej alltså, jag stänger ingenting, det gör jag inte. Det är klart att jag fortfarande vill spela hockey, men i första hand letar jag väl någonting som är nära. Men jag vet själv också att ju längre jag väntar, det mest normala är ju att dörrar stängs då. Men det är en sån väldigt konstig säsong, så det kan ju faktiskt vara så att har man lite is i magen så kan det ju dyka upp något som man absolut inte trodde skulle komma.
— För man vet inte vad som händer med klubbar som får problem. Jag såg i Tyskland nu att det är lag som har väldiga problem och jag tror att vi nog inte sett början än på vad det här kan mynna ut i för problem.

Problemen han refererar till i Tyskland stavas ekonomi. Där har spelare i vissa klubbar blivit erbjudna lönesänkningar på grund av det rådande tillståndet i världen med utebliven publik som följd. Det kan nog bli en del omsvängningar i trupperna innan tävlingssäsongen drar igång. Samtidigt pågår just nu en debatt i Sverige om NHL-invasionen i Hockeyallsvenskan, NHL-lån som kommer försvinna bort i november och i några fall lär nog sportcheferna börja kika på ersättare.

— Det är ju som du säger. Det kan dyka upp något i allsvenskan, men det kan dyka upp någon annanstans också. Det kan bli skador, säger Mattias Karlsson och fortsätter:
— Ibland är det ju bra att sitta utan. Det har man ju sett i vissa fall att "Jävlar vilken deal han fick till där som inte hade något" och sånt där. Det är klart att i den bästa av världar hade man ju haft ett lag att spela för, men just nu är det som det är och när man är i min ålder så börjar man ju också fundera på vad som händer sen. För jag har ju inte jättemycket hockey kvar i mig oavsett. Så man funderar en del på framtiden också, samtidigt som man såklart vill spela.

Utveckla vad du tänker om din framtid efter hockeyn.
— Jag håller på och titta lite på vad man kan...Jag vill ändå hålla på med hockey, just nu är det lite svårt eftersom jag fortfarande vill spela. 
— Jag vill helst inte vara tränare och stå i ett bås. Jag vill gärna vara på isen och lära ut. Drömmen för mig hade varit att hålla på med barn och ungdomar och kanske hjälpa dem på vägen. Man har ändå gjort den här resan och gått igenom allting och då kanske jag kan bidra med något till våra framtida storspelare.

Mattias Karlsson har förutom Leksand även representerat Brynäs, Färjestad, Timrå, HV71 och Karlskrona i SHL. Här ses han i de sistnämndas tröja 2018. Mattias Karlsson har förutom Leksand även representerat Brynäs, Färjestad, Timrå, HV71 och Karlskrona i SHL. Här ses han i de sistnämndas tröja 2018. Foto: Bildbyrån

Utvecklingsansvarig då?
— Ja, jag vet inte. Men i alla fall vara med och driva lite. Jag har ju samlat på mig kunskap och det vore ju dumt att inte använda den när man kommer till den tidpunkten.

Har du pratat med någon klubb om det och sått ett frö?
— Jo, men det har jag. Vi får se vad det kan mynna ut i. Jag satsar ju fortfarande på att spela, det är det som är huvudmålet.

Men än så länge så har den förre landslagsbacken inte klart med ny klubb.

Om man kollar i Sverige, är det SHL och Hockeyallsvenskan som gäller då?
— Ja, det är det väl. Men jag skulle även kunna tänka mig Borlänge också. Men jag var med dem och tränade litegrann för att hålla igång på is. Men jag tyckte att det blev lite svårt, jag går hemma hela dagarna och sen åker man och tränar på kvällen. Man ser inte sin familj, så jag tyckte inte riktigt att det passade.
— Så det är väl mest kanske SHL och allsvenskan som man tittar på, men som jag säger: Blir det att tiden går och man kommer längre fram, då kan det ju faktiskt vara intressant med något annat med. Just att det blir kortare tid, då blir det lättare att motivera hemma. Men det ska ju vara något som lockar också känner jag.

Vad är det som lockar Mattias Karlsson?
— Det är ju roligt att komma till nya platser, helt klart. Just med hockeyn, just den förmånen att kunna få vara i ett annat land och jobba, den är ju ganska unik. Det här inte så himla många vanliga arbeten som har att du kan åka och se världen som vi ändå kan göra.
— Något sådant hade ju varit roligt, men det är ju återigen: Det måste liksom passa med familj och allting. Så vi får se. Sen ska det ju komma ett kontrakt på bordet så man har något att ta ställning till också, säger han och skrattar.
— Det är många grejer som ska till innan man är där.


TV: Måns Karlsson om Leksands IF 2020/21

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL