TALANG 2020
Alexander Suzdalev går inte i pappa Anatolijs fotspår.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
Talang 2020

Son till rysk bandystjärna – själv en av Sveriges stora hockeytalanger

2011 kom han från Sibirien till Sverige och Vetlanda dit pappa Anatolij Suzdalev hade värvats som bandystjärna. Nu är 16-årige Alexander Suzdalev på väg att etablera sig som en av de mest talangfulla spelarna i sin ålderskull. Och det är för Sverige han spelar internationellt.
– Nu satsar jag på det svenska landslaget eftersom jag bott nästan hela livet här, säger Suzdalev den yngre till hockeysverige.se i artikelserien Talang 2020.

FURUDAL (HOCKEYSVERIGE.SE)

Alexander Suzdalev föddes i den ryska bandystaden Chabarovsk 2004. Pappa är tidigare storspelaren i bandy, Anatolij Suzdalev. I slutet av sin bandykarriär som spelare fick han ett anbud från Vetlanda som han tackade ja till. Det innebar också att sonen Alexander fick söka sig till närmsta svenska klubb, vilket var Erik Karlssons och Johan Franzéns Boro/Vetlanda. 

– Vi kom till Sverige 2011. Jag började spela hockey redan i en tidig ålder så jag spelade även några år i Ryssland. Det var ändå mest bandy i början, men jag tyckte det var roligare med hockey så jag fortsatte med den. Det var faktiskt pappa som tyckte att jag skulle prova hockey också, berättar 16-åringen på klockren småländska då hockeysverige.se träffar honom i solen utanför Furudals Ishall för en intervju till serien Talang 2020.
– Jag är uppvuxen i Khabarovsk och det är nog bandyn som är störst där. Bandylaget där är jättestora medan hockeylaget (Amur) har trillat ner i en lägre division så jag tror inte den är lika stor längre.

Hur ofta är du och hälsar på i Ryssland?
– Nästan varje sommar. Det har varit tufft nu med coronan och allt sådant så det blev inget av med det i år.

 

SPELAT FÖR BÅDE SVERIGE OCH RYSSLAND  

Alexander Suzdalev har dubbelt medborgarskap, ryskt och svenskt, men i dag känner han sig mest som svenskt efter att ha bott snart nio år i Sverige. 

– Jag känner mig lite mer svensk eftersom jag har bott här mest. Dessutom pratar jag svenska hela tiden.

Förra säsongen spelade du både för ryska och svenska landslaget, hur kom det här sig?
– I och med att jag är rysk medborgare hade ledarna där lite koll på mig. Sedan hade de ett läger förra sommaren. Då blev jag uttagen dit. Först blev jag lite chockad eftersom jag inte hade en tanke på att jag kunde komma med där, men det har varit roligt att fått prova på både det svenska och ryska landslaget.
– Det var (Vladimir) Filatov som coachade. Han har U18-landslaget också. Han var en lugn och bra coach, men nu satsar jag på det svenska landslaget eftersom jag bott nästan hela livet här.

Lockar spel i NHL eller KHL mest i framtiden?
– NHL. KHL är inte lika imponerande som det var förut. Det är mer att man avslutar karriären där. 

Anatolij Suzdalev i Vetlandas tröja 2013.Anatolij Suzdalev i Vetlandas tröja 2013.Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

"RYSSARNA ÄR HÅRDARE"

16-åringen var alltså bara sju år då han kom till Vetlanda och fick träffa sina nya vänner och börja anpassa sig till det svenska samhället. 

– Jag kommer inte ihåg så mycket från det att jag kom, men jag minns att det handlade mycket om att lära mig språket och allt sådant.
– Det var ändå inte en så jättestor omställning för mig att flytta hit. Det var nog tuffare för mina föräldrar med språket, att lära sig det. För mig gick det ganska snabbt.
– Jag började i ettan i skolan då jag kom hit och jag var nog lite ”borta” i början eftersom jag inte kunde språket eller hade några vänner här, men jag fick nya vänner ganska snabbt. Mest inom hockeyn och sporten.

Kom du in snabbt i svenska samhället?
– Ja, det tycker jag. Folk är mer vänliga och snälla här i Sverige. Ryssarna är hårdare och det är tuffare där.

Första klubb för Alexander Suzdalev i Sverige blev alltså Boro/Vetlanda. 

– Vi bodde i Vetlanda och klubben håller till precis bredvid, i Landsbro. Det var en stor kontrast mot i Ryssland. Allt var lite lugnare, alla hade lika värde och så vidare.
– I Ryssland, gjorde man fel så skrek tränarna och allt var lite hårdare. Jag föredrar faktiskt både och. Man måste också vara hård ibland, men i rätt lägen. Det hjälper inte att gapa och skrika hela tiden då kanske man slutar i stället.

Alexander Suzdalev.Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

TRÄNADE MED ERIK KARLSSON

Två stora svenska NHL-spelare kommer som sagt var från Boro/Vetlanda, Erik Karlsson och Johan Franzén. Suzdalev har till och med fått chansen att träna med en av dessa.  

– Jag kollade mycket på Erik Karlsson även fast han är back. Han har en fantastisk speluppfattning och är en stjärna. I Vetlanda var det mycket snack om Erik Karlsson, men jag tror det snackades lite mindre om Johan Franzén. Båda var ändå stora stjärnor i NHL och hade en bra tid där.
– Jag har aldrig tränat med Johan, men med Erik. För två eller tre år sedan körde vi is med honom i Landsbro, vilket var häftigt.

Tog du någon lärdom av att träna med Erik Karlsson?
– Hur han gav tillbaka till klubben. Det var snällt av honom att visa respekt där. Man ska inte glömma där allt började.

HV71-forwarden var bara 14 år när han fick chansen att debutera i Boro/Vetlandas A-lag i Division 2.  

– Lite nervöst var det, säger Alexander Suzdalev med ett leende innan han fortsätter:
– Jag var ganska liten då och där var det ganska många stora spelare. Det var ändå en rolig efterenhet att få se hur jag klarade mig mot stora killar och jag tror att jag klarade det helt okej i alla fall. 

Alexander Suzdalev.Foto: Ronnie Rönnkvist

TOG KLIVET TILL HV71

Inför förra säsongen lämnade Suzdalev Boro/Vetlanda för spel i HV71. 

– Jag hade pratat ganska länge med HV71. Det blev sedan så att jag bytte innan nian till att gå i Jönköping. Det har jag aldrig ångrat.

Hur var det att komma in i den organisationen?
– Det är en bra klubb med många bra tränare. Jag kom in i den snabbt eftersom jag kände många från camper men också från det jag tränat lite med HV71 innan.

Jag antar att du inte lagade så mycket mat hemma i Vetlanda, hur var det steget socialt med att leva och bo i Jönköping?
– HV71 har gjort det bra med maten så vi får frukost, middag och mat i skolan, så det har inte varit något stort problem. Ibland får morsan komma och laga mat, skrattar Suzdalev. 

Vilka förväntningar har du på kommande säsongen?
 Att ta en stor roll i J18, men även att få testa på lite J20. Fortsätta prestera på en hög nivå.

FAKTA

Fem snabba frågor med Alexander Suzdalev

  • Rysslands bästa spelare just nu?
  • – (Nikita) Kutjerov. Bra skott, men framför allt klarar han allt.
  • Sveriges bästa spelare just nu?
  • – Elias Pettersson. Jag gillar att kolla på honom eftersom han är kreativ och gör grejer som man inte förväntar sig.
  • Favoritsemestermål?
  • – Ryssland, i Sibiren eftersom det alltid är kul att träffa släkten.
  • Mest minnesvärda mål du gjort?
  • – Kan vara i TV-pucken eller med landslaget.
  • Favoritlag i bandy?
  • – Vetlanda Bandyklubb givetvis.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten