Alexis Lafrèniere
Bildbyrån
NHL

I natt avgörs det - de får Lafrèniere

ANNONS
Alexis Lafrenières framtid avgörs i natt. Strax efter midnatt, svensk tid, får vi beskedet vilka som kommer få förstavalet i sommarens draft.

Med tanke på hur bisarrt år 2020 varit borde det kanske inte ha kommit som en överraskning att till och med en så oskyldig sak som draftlotteriet blev kaosartat. Varken Ottawa eller Detroit, som hade störst chans att få drafta först, fick välja vare sig etta eller tvåa. Ottawa får i stället välja som trea och femma, och Detroit rasade ned till en fjärdeplats. I stället avancerade Los Angeles Kings, som kommer få välja tvåa, och ett utslaget play in-lag lade beslag på förstavalet i draften.

Nu är slutspelskvalet över, och vi vet vilka åtta lag som har chansen att få välja först. Samtliga åtta lag har en lika stor chans, 12,5 procent, och vid midnatt genomförs fas två av draftlotteriet. Då får vi alltså beskedet om vilka som kommer få förstavalet och därmed får addera en blivande superstjärna i laget.

VINNER DE LOTTERIET IGEN?

De som kan få Alexis Lafrenière är alltså Edmonton, Pittsburgh, Toronto, Winnipeg, Florida, Nashville, Minnesota och New York Rangers. De allra hetaste konspirationsteoretikerna placerar redan supertalangen i Edmonton och Pittsburgh, som genom åren haft tur i draftlotterierna och som den här säsongen slutade så bra som tolva respektive sjua i NHL.

Lagen som inte vinner draftlotteriet kommer få välja mellan plats nio och 15 i stället. Det finns dock ett par klausuler värda att ha i åtanke i så fall. Om Toronto inte vinner lotteriet får de inget förstaval alls, då det i så fall landar hos Carolina efter Patrick Marleau trejden. Skulle Toronto vinna lotteriet får de emellertid behålla valet själv då Carolina bara får Maple Leafs förstaval om det inte skulle vara ett topp-tio val. Då transfereras valet i stället till nästa års draft.

Megatalangen Lafrenière gjorde 112 poäng på 52 matcher i QMJHL under säsongen och som dessutom blev JVM:s MVP som underårig. Han gjorde tio poäng (4+6) på fem matcher i Ostrava och var en av Kanadas stora guldhjältar - trots att han också drogs med en skada under turneringen.

Lafrèniere ses som given att gå som nummer ett. Som tvåa respektive trea tippas Quinton Byfield och Tim Stützle gå. De valen sitter alltså Los Angeles och Ottawa på. Detroit väljer som sagt som fyra, innan Ottawa får välja igen. Därefter är det Anaheims tur, följt av New Jersey och Buffalo. Mer än så vet vi inte i nuläget.

Draften planeras att genomföras den nionde och tionde oktober, ungefär en vecka efter det att Stanley Cup-finalen spelats klart.

Lotteriet sänds på Viaplay, med start vid midnatt.


TV: Experten drömmer om Lafrenière till klassiska laget

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch