Sök
Jacob Johansson.
HockeyAllsvenskan

”Känner att jag har stått och stampat på samma ställe de senaste åren”

Efter att ha tillhört Linköping under åtta år valde Jacob Johansson att lämna LHC i hopp om att äntligen få känna på hur det är att vara förstemålvakt igen i Timrå.

Jacob Johansson var en stor talang som ung målvakt och gjorde en stark säsong i Mora som 22-åring. När han tog klivet tillbaka till LHC för att bli en SHL-målvakt så fick han nöja sig med att vara andravalet fyra säsonger i rad. 
Nu har han sökt sig till Timrå i hopp om att äntligen få ta förstaspaden. 
– Här finns möjligheten att ta nästa kliv i karriären, utvecklas och få spela mer hockey, säger 26-åringen till hockeysverige.se.

Förra veckan kom beskedet att Hockeyallsvenskan skjuter upp sin premiär och inte tänker inleda säsongen 2020/21 förrän tidigast 1 oktober. 

Det får konsekvenser för alla lagen då träningsmatcher ska planeras om och träningsläger får skjutas upp. För Timrås nyförvärv Jacob Johansson kommer det förmodligen innebära mer tid hemma i Karlskoga då han förmodligen kommer att få förlängd semester.  

– Jag har varit hemma och tränat hela sommaren, men varit där uppe några gånger sedan jag skrev på. Vi ska väl dra igång på måndag här med lite tester och så, är det tänkt. Jag vet inte riktigt hur det blir men jag tror att vi skulle få två veckor ledigt igen efter nästa vecka men det är ganska oklart, precis som väldigt mycket är just nu, säger 26-åringen till hockeysverige.se.

I slutet av april meddelade Linköping att man, efter ett gemensamt beslut, hade brutit kontraktet med Jacob Johansson trots ett år kvar på kontraktet. Drygt två veckor senare stod det klart att burväktaren tar klivet ner till Hockeyallsvenskan och har skrivit på ett tvåårskontrakt med Timrå. 

”KÄNDES SOM ATT DET VAR DAGS ATT HITTA NÅGOT NYTT”

För hockeysverige.se berättar han nu om resonemanget bakom klubbytet. 

– Jag känner väl lite att att jag har stått och stampat på samma ställe de senaste två säsongerna. Det kändes väl som att det kanske dags var att hitta på något nytt. Då dök den här möjligheten upp med Timrå, och det kändes riktigt kul att kunna komma till en fantastiskt bra förening, säger Johansson och fortsätter: 
– Här finns möjligheten att ta nästa kliv i karriären, utvecklas mer och få spela mer hockey. Det känns som att det kommer finnas bra förutsättningar i Timrå. Så det var väl det som det grundades i.

Trots att han inte riktigt har varit en del av laget "på riktigt" än så har han fått en bra känsla kring sin nya klubb. 

– Jag har ju bara varit där några få gånger under sommaren men jag fick ett väldigt bra första intryck av föreningen och alla personer runt omkring. Spelarna verkar vara väldigt trevliga också, känns som att det är bra grabbar. Allt känns väldigt bra än så länge.

Det har dock blivit en speciell inledning på ett sätt för Jacob Johansson. Den personen som var drivande i att få honom till Timrå var målvaktstränaren Peter Hirsch, men mindre än en månad senare stod det klart att dansken skrivit på ett kontrakt med KHL-giganten SKA St. Petersburg och kommer att lämna Medelpad. 

– Det var han som jag pratade med först, så det var ju såklart synd att det blev så. Det är väl en chans man kanske bara får en gång i karriären så jag förstår ju honom verkligen, han gör ju rätt som tar chansen i KHL som är en av världens bästa ligor. Det är ju en drömchans. Det var ju tråkigt att vi inte fick jobba tillsammans men samtidigt är man ju glad för hans skull.

Än vet Johansson inte vem han ska jobba med nästa säsong. 

– Det är inte klart med någon ersättare än, all planering är lite konstig så som det är just nu. Freddan (Fredrik Andersson, huvudtränare, och gammal SHL-målvakt) kan väl nog lite målvaktsspel annars.


Det är synd att man inte kunde vara kvar i LHC. Man kanske inte har fått till det riktigt här de senaste åren. Det har ju inte blivit så mycket speltid som man kanske hoppats på


Flytten till Timrå blir verkligen ett nytt kapitel i karriären för målvakten, som fyller 27 år till hösten. LHC har nämligen varit hans klubb under stora delar av karriären, även om han inte alltid har spelat i klubben. Linköping kommer alltid hålla en speciell plats i hans hjärta då det var en väldigt viktig förening för hans utveckling. 

– Jag har ju varit i Linköping i åtta, nio år totalt. Jag var ju i J20 först, tog ett år i USA, kom tillbaka och fick kontrakt och blev utlånad till Mora.
– Jag har väldigt mycket att tacka Linköping för så är det ju. Jag har ju spenderat halva karriären där. Sedan är det väl synd att man inte kunde vara kvar. Man kanske inte har fått till det riktigt här de senaste åren. Det har ju inte blivit så mycket speltid som man kanske hoppats på för att man ska kunna ta nästa steg. Beslutet grundas ju i att jag vill ta nästa kliv och då behöver man ju självklart spela hockey för att kunna göra det. Men jag har trivts jättebra i Linköping under åren jag har varit där.
– Om man blickar framåt så ska det blir riktigt kul att spela i Timrå nästa säsong, när den nu drar igång.

Känner du att du placerades i ett fack som andremålvakt, ett fack som också är väldigt svårt att ta sig ur?
– Ja, så kanske det kan vara. Vad ska man säga… När man spelar med en sådan kille bredvid sig (Jonas "Monstret" Gustavsson) så kanske det blir lite tuffare att få chansen också. Sedan måste man ju förtjäna chansen, om jag hade hållit nollan varje match så hade jag ju fått spela.
– Så tror jag att det är för alla målvakter som inte har förstaspaden. Man måste väl kanske bevisa sig lite mer för att få spela men det är svårare, så är det ju.
– Det är svårt att prata om det själv såhär men man vill ju spela, det är ju det som det går ut på. Man trivs ju inte riktigt i den situationen. Det enda man kan göra är att göra sitt jobb, fortsätta kriga, och försöka göra sitt bästa varje dag. Matcherna är ju självklart viktiga för att få en så bra utveckling som möjligt.
– Nu känner jag väl att det är dags att testa något nytt, för att få spela mer hockey. Matcherna behöver man ju för ta de kliv som man vill ta. Det känns som att Timrå är ett väldigt bra ställe för mig att göra det på och jag är glad över att den möjligheten dök upp.

”MÅLSÄTTNING ATT SPELA SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT”

Senast Jacob Johansson verkligen fick vara förstekeeper var säsongen 2015/16 då han var utlånad till Mora och fick vakta kassen i 48 (!) av 52 matcher. Det har nu dock gått fyra år sedan dess och han letar nu därför efter att äntligen få känna förtroendet mellan stolparna igen som förstavalet. 

– Ja, det var ju några år sedan senast. Det är klart att man vill spela så många matcher som möjligt, det är väl lite det som är tanken från min sida här med flytten. Spela mycket och hålla en bra nivå och göra det kontinuerligt för det är det som krävs för att man ska kunna ta steget upp igen. Det är bra att få känna på lite det här igen. Min sista säsong i Mora fick jag spela ganska mycket men det är ju några år sedan nu. Det är väl en målsättning att spela så mycket som möjligt och hjälpa laget att vinna matcher.
– Det kommer bli roligt här med Timrå, men det kommer ju inte bli någon lätt resa där heller för att få spela mycket. Man får fortsätta kriga för att se vad som händer, säger Johansson, som kommer att dela målvaktsansvaret i Timrå kommande säsong tillsammans med Adam Ohre

Johansson i Mora-tröjan 15/16.Johansson i Mora-tröjan 15/16.

Blir det lite som en nystart för dig och din karriär?
– Nja, kanske det. Jag vet inte. Det handlar väl mer om att man bara vill spela hockey. Det blev väl lite så i Linköping att man kanske inte fick möjligheten på samma sätt. Sedan måste man ju förtjäna det också, det går ju inte att bara kräva saker utan man måste ju leverera också. Man kanske inte har spelat sin bästa hockey här heller men vad det beror på… Det vet jag inte.


Jag ska bara spela så bra som jag bara kan. Det är ingen skillnad på vilken serie det är eller utan jag ska göra mitt yttersta i vilket fall


Senast han spelade allsvensk hockey gick det som sagt väldigt bra för Johansson. Då var han den målvakt som fick spela allra flest matcher och han låg även riktigt bra till statistiskt sett bland ligans förstakeeprar. 

Det borde alltså vara en nivå som han känner sig bekväm med men sådant lägger han inte fokus på. 

– Nivån är väl ingenting jag tänker på, jag ska bara spela så bra som jag bara kan. Det är ingen skillnad på vilken serie det är eller något sådant utan jag ska göra mitt yttersta i vilket fall. Det är väl min inställning i alla fall.

”KOMMER INTE FÖRÄNDRA MIN SPELSTIL”

26-åringen vill nu bli en bättre målvakt men säger att det inte direkt finns något specifikt som han vill slipa på. Det hela handlar mestadels om att känna förtroendet och få spela matcher för att hitta tillbaka till sitt bästa spel. 

Han har även lärt sig mycket från åren i LHC.

– Man kan träna hur mycket som helst men det blir en helt annan sak att spela matcher, få in vanorna och göra det på en bra nivå kontinuerligt.
– Det finns ju alltid grejer som man kan fila på, man blir aldrig fullärd. Jag kommer ju inte förändra min spelstil. Det handlar väl mer att spela med jämnare mellanrum och ha en kontinuitet i kvalitén på matcherna, som jag sade tidigare där.
– Nu vet man ju inte hur det blir men om det nu blir så att jag får spela mycket så kommer jag ha med mig mycket från tiden i SHL. När jag var i Hockeyallsvenskan senast, med Mora, så hade jag ju inte spelat så mycket seniorhockey innan det. Det är väl en del förberedelser, ta hand om sin kropp och se till att man orkar prestera på topp, det är väl sådant jag har lärt mig under tiden i SHL.

Han söker också efter att stärka sitt självförtroende. 

– Det kommer ju bli enklare att bygga självförtroende när man får spela mycket matcher och det går ju oftast bättre när det går bra.

26-åringen söker nästa steg framåt i karriären. 26-åringen söker nästa steg framåt i karriären. 

Det är klart att man vill vara delaktig i Timrås resa och hjälpa till att spela upp dem i SHL igen. Det vore ju jäkligt häftigt


SHL är dock fortfarande något som ligger i baktanken för Johansson. Han själv vill naturligtvis tillbaka till Sveriges högstaliga och valde därför en klubb med starka ambitioner att ta sig upp till SHL. 

– Det är ju också en stor del att det blev just Timrå, de har en riktigt tydlig målsättning. Det är klart att man vill vara delaktig i deras resa och hjälpa till att spela upp dem i SHL igen. Det vore ju jäkligt häftigt.
– Det känns som att vi kommer att få ett väldigt bra lag på pappret, sedan ska det ju funka på isen också men vi har ju väldigt bra spelare.

Konkurrensen i toppen av Hockeyallsvenskan lär dock bli riktigt tuff inför nästa säsong. Flera lag förutom Timrå har rustat riktigt bra, Björklöven, Modo och AIK, vilket lär skapa en högintressant toppstrid. 

Något som bara höjer spänningen enligt burväktaren, som verkligen ser fram emot kommande säsong. 

– Det är ju bara kul med konkurrens. Det hade ju inte varit roligt om det var ett lag som skulle köra över alla andra. Nu blir det väl så att man sporrar varandra vilket kommer leda till att det blir roligare hockey också. Det ska bli väldigt roligt här, när den väl kommer igång, avslutar Jacob JohanssonTV: Henrik Lundqvists bästa räddningar

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten