Sök
NHL

”Jag har gett mig själv förutsättningarna att lyckas”

Samuel Fagemo har en minnesvärd säsong bakom sig – men nästa säsong ska bli oförglömlig.

Han blev historisk svensk poängkung i JVM och gjorde mål i Tre Kronor-debuten.
Samuel Fagemo har en minnesvärd säsong bakom sig – men nästa säsong i Los Angeles Kings ska bli oförglömlig.
– Jag tycker att jag har gett mig själv förutsättningar att ta en plats så snabbt som möjligt, säger Fagemo till Hockeysverige.

Var Samuel Fagemo än har spelat de senaste åren har han lämnat starka avtryck. 

Efter att han slog igenom med dunder och brak i Frölunda säsongen 2018/19 tog den 20-årige Onsala-sonen stora kliv under den gångna säsongen. Poängproduktionen i SHL kanske inte skvallrar om någon brant, uppåtgående utvecklingskurva, men Fagemo själv är tillfreds med de steg han tagit i sitt spel sedan guldfirandet på Götaplatsen för tolv månader sedan.

– Jag tycker att jag har utvecklat andra delar i mitt spel och jag tycker att jag har tagit stora kliv framåt i utvecklingen, menar han själv.

Fagemo kan blicka tillbaka på 22 poäng (13+9) på 42 SHL-matcher i Frölundatröjan den gångna säsongen. Noteringen är faktiskt aningen sämre än den poängproduktion han mäktade med under sin genombrottssäsong 2018/19 (25) – men samtidigt måste man ha i åtanke att han med årets poängskörd trots allt var poängbäst av samtliga juniorforwards i hela SHL.

– Det är klart… Jag vill göra så mycket mål och assist som möjligt. Det är den typen av spelare jag är. Men det går inte bara att mäta allt i poäng, heller. Hockey är mycket mer än så.

Liksom de flesta andra SHL-spelarna var Fagemo frustrerad över hur årets säsong hastigt och mindre lustigt kom till ända redan in i mars. Till skillnad från de resterande lagen i SHL fick dock Fagemo och hans Frölunda trots allt fira en titel den gångna säsongen, då man i början av februari säkrade sin tredje raka Champions Hockey League-titel sedan man besegrat Mountfield HK i finalen i tjeckiska Hradec Králové.

– Att jag fick vinna en titel med Frölunda igen var enormt häftigt. Överlag var det en riktigt bra säsong för egen del. Jag fick spela väldigt mycket matcher i år igen och det var fullt ös från sommaren fram till nu i våras, egentligen. Jag tycker, som sagt, att jag har tagit stora kliv och blivit en bättre hockeyspelare under säsongen.

Samuel Fagemo.

FÖRST SEDAN HENRIK SEDIN

Förutom CHL-titeln med Frölunda har Fagemo framförallt två stora milstolpar han kan hänga upp säsongen 2019/20 på. Den första milstolpen nådde han under jul- och nyårshelgerna, då han tog han JVM-turneringen i Tjeckien med storm då han öste in 13 poäng (8+5) på de sju matcher Juniorkronorna spelade i turneringen. 

I och med det blev han den förste svensken på blott två decennium att vinna turneringens totala poängliga. Inte sedan Henrik Sedins poängligaseger i 1999/2000 års upplaga av JVM-turnering hade en blågul spelare i ensam majestät toppat poängligan vid turneringens slut. Förutom poängligasegern togs han även ut i turneringens All-Star Team.

– Det (poängligasegern) är något jag är stolt över. Det är jättehäftigt. Det var ingenting som jag trodde inför turneringen och det är så klart väldigt stort.
– Hela turneringen var grym. Det var en jävligt go känsla i hela laget och vi hade en bra kemi i min kedja med (Nils) Höglander och (David) Gustafsson där. Vi skapade mycket i offensiven och producerade en hel del, men vi fick stort förtroende även i andra spelformer. Då är det lätt att det ska gå bra.
– Sen var det så klart synd att vi inte kunde vinna, men nu i efterhand och med lite distans till det hela är jag stolt över bronset ändå.

NÄTADE I LANDSLAGSDEBUTEN: "JÄTTESTORT, SÅ KLART"

Den andra milstolpen som Samuel Fagemo för alltid kommer att minnas är Tre Kronor-debuten i Globen den 8 februari i mötet med Ryssland.

Efter att han initialt ställts utanför Johan Garpenlövs landslagstrupp kallades Fagemo in till laget när Djurgårdsstjärnan Jacob Josefson tvingats lämna återbud till hemmaturneringen i Globen. 

– Det var jättestort, så klart. Att spela i Tre Kronor har alltid varit en pojkdröm och jag har som alla andra hockeyspelare i Sverige följt Tre Kronor sedan jag var liten, så min målsättning har alltid varit att få spela där.
– Sen var det väldigt speciellt att göra landslagsdebuten i Globen. Det var otroligt häftigt.

Redan i debuten blev Fagemo målskytt och på de två matcher han deltog i under Beijer Hockey Games lyckades Frölundajunioren producera tre poäng (2+1).

– Ja, det trillade in några poäng där. Jag fick samma förtroende av ledningen där som jag hade i JVM, så då får man goda förutsättningar att göra poäng. Jag fick chansen att spela i powerplay och mycket i fem-mot-fem, så det var sjukt kul, säger Fagemo.

Samuel Fagemo gjorde mål direkt i sin första landskamp med Tre Kronor.

OVISS FRAMTID – ÖPPNAR FÖR FRÖLUNDA?

Med den gångna säsongens framgångar i bagaget blickar nu Fagemo framåt – och uppåt. Nästa säsong är tanken att 20-åringen ska spendera i soliga Kalifornien – helst av allt med statusen som NHL-spelare i Los Angeles Kings.

– Det är en jättespännande utmaning och det känns otroligt kul. En ny stad, nytt lag, nya lagkamrater… Det kommer att bli en stor utmaning för mig, men jag är jättetaggad på allt och det ska bli riktigt spännande.
– Det är en jättefin stad med fina träningsfaciliteter och allt sånt, så det kommer att bli jätteroligt. Jag längtar tills jag får åka över.

Ja, när nu det blir. 

För Kings tog säsongen slut tidigare i veckan då det stod klart att bara de 24 slutspelsaktuella lagen skulle fullfölja säsongen. När NHL-säsongen 2020/21 kan dra i gång är i dagsläget högst osäkert – och NHL-kommissionären Gary Bettman har varit öppen för att dra igång nästa säsong så sent som i januari 2021.

Har tanken slagit dig att du kanske skulle kunna inleda säsongen hemma i Frölunda för att slippa ett så långt uppehåll?
– Det är mycket tankar när och hur nästa säsong ska börja. Det är mycket som är oklart just nu. Jag vet egentligen ingenting. Jag har inte fått någon vidare information över vad som ska hända, så jag och du vet nog ungefär lika mycket. Allt är oklart.
– Men just nu tar jag det bara dag för dag och träna på här hemma så att jag är så bra förberedd jag bara kan när det väl drar igång. Sen får man se vad som händer. Tanken är att spela där borta.

Men är det något du skulle var öppen för?
– Jag vet inte. Jag har faktiskt inte tänkt på det någonting just nu. 

SIKTAR PÅ NHL-SPEL FRÅN START

Som överårig draftades Fagemo i andra rundan av förra sommarens NHL-draft av Kings som 50:e spelare totalt. Kort efter att han draftats bjöds han över till klubbens utvecklingsläger och under hösten deltog han i klubbens träningsläger inför NHL-säsongen.

En ovärderlig erfarenhet för den unge Onsala-sonen.

– Det var väldigt nyttigt för mig att åka över dit och lära känna folk i och kring organisationen. Jag fick se hur allting fungerar och fick lite av en försmak på allt. Jag var där i ungefär tre veckor och fick spela fem matcher, tror jag.
– Det var jätteviktigt för att kunna se och lära och se hur allting fungerar, som sagt. Jag vet ungefär vad som väntar tempomässigt och det är en värdefull erfarenhet jag har med mig inför det som väntar nu. Jag känner mig lite tryggare.

Samuel Fagemo.

Fagemo och Kings har sedan man skiljdes åt i september varit i frekvent kontakt under hela SHL-säsongen.

– De har varit nöjda. Vi har haft god kontakt under hela säsongen och de har varit här i Sverige och sett ett gäng matcher. De har varit och hälsat på mig i Göteborg och vi har varit ute och käkat lite tillsammans, så vi har haft en bra dialog och de är nöjda över vad de sett mig prestera, vilket ju är ett plus, säger Fagemo med ett skratt.

Poängkung i JVM, landslagsdebut i Tre Kronor och ytterligare en mästerskapstitel med Frölunda på meritlistan. 

Samuel Fagemo har minst sagt gett sig själv bra möjligheter att knipa en tröja i Los Angeles Kings nästa säsong – redan från start.

– Det tycker jag. Jag har som mitt stora mål att spela i NHL en vacker dag och jag tycker att jag har gett mig själv förutsättningar att ta en plats så snabbt som möjligt.


TV: Möt Zamboniförarna i Madison Square Garden

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten