DAGENS SHL
"Bulan" skickade en passning till Roger Rönnberg.
Bildbyrån
SHL

Bulans passning till mästarna: "Vi möter ett bottenlag"

ANNONS
Luleå spände musklerna ytterligare, och besegrade formsvaga Frölunda. Före matchen skickade coachen Thomas Berglund dessutom en stenhård passning till Roger Rönnberg och kallade mästarna för ett bottenlag.

– Vad ödmjukt, svarade Rönnberg i TV4.

Luleå - Frölunda 4-1

Luleå: Petter EmanuelssonNils LundkvistIsac BrännströmErik Gustafsson

Frölunda: Nicklas Lasu

Det blev seger mot Linköping senast. Men det är minst sagt tydligt att allting inte är där det ska hos Frölunda just nu. Idag blev de, åtminstone spelmässigt, överkörda av Luleå på bortaplan och är kvar på en svag sjundeplats med bara fem matcher kvar av säsongen. 

Frölundas ras i tabellen, och deras svaga form, var "Bulan" Berglund inte direkt sen att ta upp. Redan inför matchen skickade Luleåtränaren en stenhård passning mot Frölunda.

– Vi har haft problem att spela mot lag som Oskarshamn, vi hittade inte rätt motivation senast. Nu möter vi ett bottenlag här också så, vi får försöka mobilisera, sade han i TV4.

När Roger Rönnberg fick höra motståndartränarens ord svarade han kort:

– Ja, vad ödmjukt.

Förutom vid några få byten i den andra perioden, bland annat när de spelade fem mot tre i nästan två minuter, hade Frölunda svårt att få tryck på serieledaren den här matchen. Efter Nils Lundkvists 2-0-mål i den första perioden var det egentligen aldrig speciellt spännande.

– Det är ett lag vi kan få möta här senare. Så de ska inte få komma hit och tro att de är något, konstaterade "Bulan" sedan.

Frölunda reducerade i slutminuterna och undvek att nollas för första gången på ett drygt år. Men närmare än 1-3 kom de inte. I stället gjorde giganten Erik Gustafsson 4-1 i tom kasse.

Djurgården-Oskarshamn 5-4

Djurgården: Alexander HoltzLinus HultströmMichael HagaHenrik ErikssonAnton Hedman

Oskarshamn: Oskar NilssonJohannes Salmonsson, Filiph Engsund, Jesper Dahlroth

Här var det svängigt värre. Oskarshamn tog ledningen med 1-0, Djurgården vände till 2-1, Oskarshamn vände tillbaka till 3-2, Djurgården vände tillbaka till 4-3, Oskarshamn kvitterade, men Djurgården återtog ledningen och tog 14:e raka hemmasegern.

Det här var annars en match där målvakterna stod i fokus. Redan efter några minuters spel tvingades stjärnvärvningen Richard Bachman utgå med en skada, och Daniel Rosengren fick hoppa in i gästernas kasse. Sen byttes Djurgårdens välmeriterade Karri Rämö ut i samband med smålänningarnas 3-2-mål, och ersattes då av Niklas Svedberg.

Värt att notera från matchen var också att Alexander Holtz gjorde comeback efter en sex matcjer lång frånvar. Han var inte sen att leverera. Redan i den första perioden styrde han mycket snyggt in Djurgårdens första mål och sen fanns han också med i förarbetet till Linus Hultströms 2-1-mål kort därpå. 18-åringen har 9+7 på 30 matcher under säsongen. Han är nu inne topp-10 genom alla tider i Elitserien/SHL i sin ålder. Han gick idag upp på samma poäng som kedjepolaren Jacob Josefons notering från 2008/2009, men är före i kraft av fler mål. Han nådde dessutom de 16 poängen på 20 färre matcher än Josefson.

Holtz behöver tre poäng till för att nå upp till Markus Näslund på tredjeplats, och fem poäng för att tangera rekordinnehavaren Robert Nilssons 21 poäng från 2002/2003

Malmö - Färjestad 3-1

Malmö: Matias MyttynenCarl PerssonLars Bryggman

Färjestad: Victor Ejdsell

En som också är före Alexander Holtz i alla tiders poängliga för 18-åringar är Jesper Mattsson, som gjorde 18 poäng för 27 år sedan och med det är på fjärdeplats. Mattsson var ju dagens huvudperson i Malmö Arena, då han hyllades inför mötet med Färjestad, och fick se tröja 21 åa upp i taket.

Sen fick han se sitt lag vände ett 1-0-underläge mot Färjestad, som saknade flera tunga namn med en magsjuka. Dagens huvudperson, som är assisterande tränare i Malmö, fick också se Matias Myttynen göra Mattssons patenterade "vispfint" i samband med 1-0-målet. Mattsson är så förknippas med "vispen" att han till och med fick en visp av klubben i samband med tröjceremonin.


Malmö gjorde en bra match inför ungefär 7700 åskådare, och när Färjestad plockade ut målvakten med en bra bit över tre minuter kvar att spela kunde Lars Bryggman stänga butiken med sitt 3-1-mål. Inför kvällsmatcherna är Malmö nu "bara" fem poäng bakom HV71 som har den sista direktplatsen till kvartsfinal.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL