Fredrik Bergvik har all anledning att le.
HockeyAllsvenskan

Från ratad till glödhet: "Var ingen rolig situation"

Sex säsonger efter SHL-debuten är han på väg mot genombrottet.

ANNONS

Han debuterade i SHL redan för sex säsonger sedan. Men det är först nu Fredrik Bergvik slagit igenom på elitnivå. I en intervju med hockeysverige.se berättar den tidigare JVM-keepern om den långa resan - och känslan att "offras" av Södertälje i höstas.

– Det var tufft. Jag skulle ljuga om jag sa att det var kul.

Han har fyra raka vinster och har på dessa matcher en räddningsprocent på omkring 94. Fredrik Bergvik har gått från bortvald och ifrågasatt till att vara en av hela HockeyAllsvenskans hetaste målvakter - i ett av de allra hetaste lagen.

En häpnadsväckande förvandling för den nyblivne 25-åringen, som så sent som i höstas valdes bort av Södertälje när de i stället valde att plocka in stjärnmålvakten Justin Pogge för att lyfta i tabellen.

"SÅ BRANSCHEN FUNGERAR"

Det var en smäll som tog hårt på den då 24-årige Bergvik.

– Det var tufft. Jag skulle ljuga om jag sa att det var kul. Samtidigt vet jag att det är så branschen fungerar. Vi hade inte presterat som lag och de valde att göra en förändring på grund av det. Det var en duktig målvakt de fick in och jag lärde mig mycket av att vara med om den situationen.

"Det handlade mer om att få må bra"

Fredrik Bergvik hade precis kämpat sig tillbaka till HockeyAllsvenskan, efter tre år i HockeyEttan. Men med Pogges intåg skickades han återigen ned till tredjedivsionen, till det Tranås han lämnade efter förra säsongen.

– Om jag säger så här: Mina förväntningar var inte att jag skulle spela i ettan den här säsongen. Men när det kom upp att jag skulle bli utlånad tryckte jag verkligen på att jag ville till Tranås igen. Det kändes rätt och kul av flera skäl.

Berätta.

– Dels tyckte jag att det skulle vara kul att få komma tillbaka och träffa grabbarna och dels är fansen jäkligt bra. Jag fick ett bra välkomnande av hela klubben, så det blev en bra och rolig tid. Jag kände någon sorts längtan att få komma tillbaka. Jag funderade inte så mycket på om jag skulle få komma till Södertälje igen utan var okej med att jag kanske skulle få spela i Tranås resten av säsongen. För mig handlade det mer om att få komma dit, må bra och njuta av att få spela matcher.

Fredrik Bergvik firar med fansen.Fredrik Bergvik firar med fansen.

"INGEN ROLIG SITUATION"

Känner man sig "bortvald" i en sån situation?

– Man fokuserar bara på att spela så bra som möjligt, men det var ingen rolig situation. Det gäller bara att prestera och göra det bra, för annars kommer andra och tar ens plats. Som jag sa förut: det är en tuff bransch.

Justin Pogge lämnade Södertälje efter ett tiotal matcher, för spel i Tyskland. Bergvik fick dock finna sig i att vara backup till rutinerade Alexander Sahlin, men har den senaste tiden överglänst Sahlin med sitt fina spel. 

– Det blir en liten revansch. För egen del blir det ett kvitto på att man gör bra saker och på allt det hårda jobb man lagt ned de senaste åren gett resultat. Jag har filat mycket på detaljer som visat sig vara bra.

Hur ser du på den här "berg-ochdalbane-säsongen" som helhet?

– Just nu känns det tryggt i spelet och jag litar fullt ut på mina lagkamrater. De offrar sig för mig och täcker skott så att de ligger och vrider sig till slut. Det värmer ett målvaktshjärta när man gör den uppoffringen, då vill jag själv ge tillbaka och bidra. Nu bygger jag upp självförtroendet för varje match som gör, och försöker fortsätta göra samma grej och inte bli nöjd bara för att vi råkar ligga högre upp i tabellen nu än vad vi gjort för någon månad sen. Vi måste komma ihåg var vi har varit också...

– Men jag tycker jag har utvecklats bra och tränat bra. (Calle) Brattenberg, som är målvaktstränare, och jag har haft bra snack hela säsongen. Jag har litat på mitt spel för det har funkat bra de senaste säsongerna. Jag vet vad som har tagit mig hit och jag har bara fortsatt med det, och finslipat det ytterligare. Jag har hela tiden vetat vad jag kunnat, men det är först nu som jag både fått och tagit chansen.

"Det tog bara stopp i Mora"

Fredrik Bergviks resa mot det som nu ser ut som ett allsvenskt genombrott har inte varit helt enkel. Han draftades av San Jose 2013, han SHL-debuterade redan säsongen därpå, för Frölunda, togs sen ut i JVM-truppen 2015 och spåddes en lysande framtid. Men trots att övergången från juniorstjärna till seniormålvakt var svår har han aldrig tvivlat.

– Nej, ända sedan jag gick ned i HockeyEttan och kom till Hanhals har jag haft målbilden och drömmen att få spela inför fullsatta läktare, i finrummet. Det är den bilden jag har haft hela vägen. Det har krävts mycket tålamod och det har tagit många år men jag har hela tiden trott på att jag är tillräckligt bra. Och nu när jag är här är målet, självklart, att spela ännu högre upp.

Fredrik Bergvik har radat upp fina matcher.Fredrik Bergvik har radat upp fina matcher.

Säsongen 14/15, då han också togs ut till JVM, gjorde han stor succé i Frölundas J20-lag. Sen var tanken att han skulle slå igenom i allsvenska Mora. Men där gick det inte alls som planerat. Det blev bara fem allsvenska matcher, innan han gjorde sin första av totalt tre svängar i Tranås.

– Jag var på gång. Man kände verkligen att karriären var på gång, direkt efter juniorkarriären egentligen. Sen tog det bara stopp i Mora. Det blev en smäll som gjorde att jag mer eller mindre behövde börja om helt.

Fyra år senare ser han tillbaka på den tunga tiden i Mora som nyttig.

– Verkligen. Det är det som gör att jag verkligen kan uppskatta det jag får vara med om nu, och verkligen kan njuta av tillvaron.

DET BLIR SSK:S NYCKEL

Precis som Fredrik Bergvik har Södertälje haft en stigande form genom säsongen. Igår besegrade de svårspelade Vita Hästen på bortaplan och har poäng i åtta raka matcher. SSK ligger sexa och har fyra poäng upp till femman Västerås.

Det känns som att ni kan bli farliga för de andra lagen i Slutspelsserien, och kanske längre fram i kvalet också.

– Det tror jag också. Det känns som att vi bara är i början på något. Vi är inte nöjda med att bara nå slutspel, utan vi jagar femteplatsen också. Vi ser inte nedåt i tabellen, utan kollar bara uppåt nu. Det känns i hela gruppen att vi har ett jättebra 'stäm'. Vi trivs med varandra rent socialt och det är kul att komma till hallen varje dag.

Vilka blir nycklarna för att ni ska lycka också i kvalet?

– Det handlar om att vara konsekventa. Nu har vi fem matcher kvar, sen kommer en riktigt snabb Slutspelsserie som bara är fem matcher. Där måste vi vara konsekventa, vi måste ge oss själva chansen att ta poäng. Kapaciteten finns där, det vet vi ju. Det handlar om att göra det tråkiga jobbet varje dag, och varje byte.

Det lär inte heller vara någon nackdel för Södertälje att de har en målvakt i kanonslag...

Den här artikeln handlar om: