Frölunda är mästare i CHL - igen
Champions Hockey League

Frölunda mästare igen – en sann stormakt i europeisk ishockey

Fjärde titeln av sex möjliga. Frölunda är verkligen en dominant i europeisk ishockey. En CHL-final som Frölunda egentligen avgjorde i den första perioden då man stod för tre snabba mål i slutet av perioden.

– Man tröttnar aldrig på det här, det ger oss så mycket som lag och grupp, säger Joel Lundqvist till SVT:s sändning.

Mountfield-Frölunda 1-3 (1-3, 0-0, 0-0)

Mountfield: Petr Koukal

Frölunda: Simon HjalmarssonMax FribergJohan Sundström

Det var en mäktig inramning i Tjeckien när hemmalaget Mountfield skulle försöka fälla CHL-dominanten Frölunda. Det började också väldigt bra för tjeckerna då Petr Koukal kunde ge hemmalaget ledningen i finalen. Ett Frölunda som annars var det bättre laget och som förde stora delar av spelet i den första perioden.

Därför kom inte Simon Hjalmarssons kvittering i power play som en överraskning. Efter ett massivt tryck mot Mountfield-målvakten Marek Mazanec lyckades Frölunda spräcka sin målnolla. Göteborgarna fick extra mycket energi och sköljde fullkomligt över Mountfield. Max Friberg kunde drygt två minuter efter Hjalmarssons kvittering ge Frölunda ledningen.

1-2 såg det länge ut att stå efter den första akten men några drömminuter för Frölundas del skulle göra att man gick till periodvila med 1-3. Viktor Ekbom sköt en skott som Johan Sundström framför mål styrde in, otagbart för Mazanec.

Otroligt kontrollerat från mästarna

Frölunda visade sedan prov på varför man är ett sant mästarlag och varför man vunnit turneringen vid tre tillfällen tidigare. Lugnt och kontrollerat hade man inte några större bekymmer att hålla Mountfield på utsidan och Johan Mattsson hade stora delar en rätt lugn kväll mellan stolparna. Hemmalaget tappade humöret ju längre matchen gick och delade ut en del små tjuvsmällar på Frölundas spelare. Ett tecken och ett bevis på hur stabilt och kontrollerat gästernas försvarsspel var.

CHL-dominanten hade inga problem att rent ut sagt ”städa av” finalen och ta sin fjärde CHL-titel på sex år. Frölunda – en sann dominant i europeisk ishockey.

– Det har varit en galen resa hit. Det har vänt upp och ner men vi har aldrig slutat tro. Det är en solid laginsats. Man tröttnar aldrig på det här, det ger oss så mycket som lag och grupp. För att gå hela vägen krävs en sådan här laginsats, säger lagkapten Joel Lundqvist till SVT:s sändning.

– Det är en härlig känsla och det är speciellt att se de nya killarna vinna för första gången. Alla fyra kedjor bidrar och det är varför vi har varit så framgångsrika, säger poängkungen i CHL Ryan Lasch.

– Jag står och fryser stundtals. Det är få förunnat att vinna och vi kommer samman som lag när det som mest krävs, säger målvakten Johan Mattsson.