Patrik Lundh.
Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån
SHL

Stjärnvärvningen spelar i fjärdekedjan: ”Det är klart att jag inte är nöjd”

ANNONS

Han var ett hett byte inför säsongen och LHC vann kampen om hans signatur. 
Stjärnvärvningen Patrik Lundh inledde högt upp i hierarkin men har under säsongens gång fallit längre ner i hackordningen. I de senaste matcher har "Peppe" fått nöja sig med att spela i Linköpings fjärdekedja.
– Min istid är inte upp till mig. Det är tränaren som bestämmer det och jag försöker bara göra det bästa jag kan, säger Lundh till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Linköping har haft en väldigt tuff säsong och ligger i botten av SHL-tabellen. Inför nedsläpp för 2019/20 tippades klubben få det svårt att ta sig till slutspel men det har gått sämre än förväntat och LHC har stundtals varit tabelljumbo och tvingas kämpa för sin överlevnad i ligan. 

"Cluben" åkte till Jönköping för rivalmötet med HV71 med tio raka försluter i ryggen. Östgötarna visade dock stor vilja och kämpaglöd när man vann med 4-1. 

En väldigt efterlängtad seger menar LHC-forwarden Patrik "Peppe" Lundh.
– Det är klart att det var väldigt skönt att äntligen få vinna igen. Speciellt så som det har varit här på slutet, då vi har haft ledningen i flera matcher och sedan tappat vilket gjort att vi hamnat i en negativ trend. Självklart jätteskönt att få bryta trenden och ta tre poäng och ibland är det inte mycket som krävs för att det ska vända och att gruppen får självförtroende. Det här var verkligen något som vi behövde, säger 31-åringen till hockeysverige.se.

Att laget äntligen lyckades hålla en ledning hela vägen ut är något som kan bli en boost för laget menar Lundh.
– Det är svårt att säga vad som gjort att vi har tappat matcher. Jag tycker ändå att vi har försökt i många matcher och gjort det bra. Det är många bra lag i SHL och ibland kan det vara småmarginaler med mål i baken. En del gånger har det känts orättvist men ibland även välförtjänt.

Det har bara blivit fyra mål i LHC-tröjan för Det har bara blivit fyra mål i LHC-tröjan för "Peppe". Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Nu har LHC någonting att bygga på inför slutet av säsongen för att undvika kvalspel. Segern mot rivalen HV kan vara exakt det som laget behövde för att lyfta.
– I många matcher tycker jag ändå att vi har ett bra spel där vi skapar mycket chanser framåt. Nu på slutet tycker jag att vi har gått lite mer rakt på mål, tidigare skulle vi spela runt lite för mycket. Det känns som att vi börjar hitta ett bra spel med pucken där vi passar bra till varandra. Det är nog det som blir viktigt framöver också. Vi har hamnat lite snett men vi ska försöka vända på det nu på slutet, säger "Peppe". 

”TYCKER ATT JAG KAN BÄTTRE”

Patrik Lundh kom till Linköping inför årets säsong och presenterades som en stjärnvärvning. Senast han spelade i SHL var säsongen 2017/18 då han stod för succé i Djurgården med 40 poäng på 52 matcher. Han uppgavs vara ett hett byte på marknaden och valde själv att skriva på för LHC.

Än har det dock inte riktigt blivit som förväntat för Lundh som bara mäktat med tio poäng hittills.
– Säsongen har varit lite upp och ner för mig. Vissa matcher känns det som att man skapar mycket men inte får någon utdelning, andra gånger gör man en dålig match men lyckas få med sig något ändå.
– På det stora hela tycker jag att jag kan spela bättre och vara lite mer involverad i spelet. Det är någonting som man kämpar för på träning hela tiden för att kunna göra det bättre ute på isen.

Vad är det som gjort att det inte riktigt lossnat? 
– Det är svårt att svara på. Man vill ju vara med och bidra varje kväll men samtidigt så möter man bra motståndare. I vissa matcher kanske man hamnar i lite olika situationer som tränaren väljer att sätta en i. Min inställning är alltid att ge 100 procent, oavsett min roll på isen, för att hjälpa laget att vinna.

I början av säsongen var 31-årigen en av lagets forwards som skulle leda vägen. Han fick spela i förstakedjan bredvid bland annat Broc Little. Han har dock sakteliga fallit längre och längre ner i hierarkin och spelar nu i LHC:s fjärdekedja. 
– Jag spelar ganska mycket med ”Danne” (Pettersson) och Jimmy (Andersson) här på slutet. Vi får teka mycket i egen zon och har en ganska defensiv roll. Vi spelar jättebra hemåt i banan med att stänga ner motståndarna men vi pratar mycket om att skapa mer framåt så det är något som vi kan förbättra.

”HAR INGA PROBLEM MED BERT”

Han inledde med att spela runt 18 minuter per match men den senaste tiden har Lundh bara fått vara på isen i 13-14 minuter i varje match. 
– Det är inte upp till mig. Det är tränaren som bestämmer det och jag försöker bara göra det bästa jag kan. Det finns inte mycket mer att tänka på. Man har ändå gjort det här i några år nu så man vet att det går upp och ner. Just nu kanske jag har varit i en negativ trend och haft det lite tyngre men då gäller det att knyta näven ännu hårdare för att vända på det. Det är upp till mig själv att vända på det.

Hur är relationen med tränaren?
– Jättebra, jag har inga problem alls med Bert (Robertsson). Det enda som vi försöker fokusera på är att göra laget bättre så att vi kan vinna fler hockeymatcher.

Lundh menar att det är Berts beslut att han är nerflyttad till fjärdekedjan men säger att han inte har något problem med LHC-tränaren.Lundh menar att det är Berts beslut att han är nerflyttad till fjärdekedjan men säger att han inte har något problem med LHC-tränaren.Foto: Bildbyrån

Skulle du säga att du är nöjd med din situation?
– Det är klart att man alltid vill mer. Jag vill försöka vara med och bidra samt spela mycket – men som jag var inne på tidigare så är det upp till en själv att bevisa det.

INGA TANKAR OM FRAMTIDEN

Han känner dock själv att det finns mycket mer att kräma ut av hans egna spel. 
– Det är klart att jag inte är nöjd. Jag vill spela bättre och det är något som jag jobbar för varje dag här för att förbättra mitt eget spel.

När Patrik Lundh skrev på för Linköping så skrev han ett 1+1-kontrakt. Det innebär att det andra året är ett optionsår som kan förlängas, men om det inte förlängs så kommer han vara fri att lämna efter den här säsongen.

Han själv har dock inte ens ägnat tanken åt hur det kommer att bli när säsongen är slut.
– Nej, det är inget som jag fokuserar på alls just nu. Jag har varit inne i en negativ trend och det är absolut ingenting som jag har funderat på. För mig har tankarna bara varit på att bryta den trenden och få laget att vinna matcher igen. All den biten får komma vid ett senare tillfälle, säger "Peppe".

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games