Ylva Martinsen kommentarer Damkronornas nya trupp.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Landslag

Förbundskaptenen om truppen: ”Debutanter som är värda chansen”

Euro Hockey Tour kommer till Sverige i början av februari och under måndagen tog Ylva Martinsen ut sin trupp inför hemmaturneringen. De stora överraskningarna var debutanterna Paula Bergström och Felizia Wikner Zienkiewicz. För hockeysverige.se berättar förbundskapten Martinsen om sina tankar när hon tog ut truppen. 

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Idag presenterade Förbundskaptenen Ylva Martinsen truppen till turneringen i Tranås och Eksjö 5-8 februari. Truppen innehöll två debutanter i form Paula Bergström och Felizia Wikner Zienkiewicz. Kul också att se Linn Peterson tillbaka i landslaget efter haft en tung tid bakom sig privat.

Ylva Martinsen kom igår hem från en USA-resa där hon besökt flera av aktuella landslagsspelarna.
– Den resan var bra på många sätt. Dels att få se spelarna spela live, absolut, men även se miljöerna och förutsättningarna i deras vardag. Sedan såklart relationerna, träffa spelarna och deras coacher personligen. Det var mycket positivt, säger Ylva Martinsen då hockeysverige.se får en pratstund med henne efter Damkronornas presskonferens i Svenska Ishockeyförbundets lokaler.

MÅLVAKTSKRIS?: ”DET ÄR EN UTMANING”

Att vi har vissa problem då det gäller svenska målvakter och viktiga roller i SDHL råder inga tvivel om. Bara tre målvakter har spelat över 15 matcher eller fler den här säsongen. Alltså ungefär hälften av lagets matcher. Dom tre är Sara Grahn i Luleå, Lovisa Berndtsson Djurgården och Ellen Jonsson i Brynäs. Har vi rent av en målvaktskris på damsidan i svensk hockey?
– För det första tycker jag att det är kul att Sara (Grahn) satsar på landslaget. Hon vill fortsätta bidra, vilket är jätteviktigt för oss. Det går inte att understryka nog.
– Sedan finns det en grupp yngre målvakter som är relativt oprövade. Ingen av dom har någon uttalad förstakeeper-roll i sitt lag. Det är såklart en utmaning för oss och något vi måste jobba på.

Emma Söderberg, som är med i truppen tillsammans med Sara Grahn, och Lovisa Selander spelar i USA, vilken nivå håller de båda?
– Lovisa var med oss under december. Hon stod Tysklandsmatchen och två perioder mot Schweiz då Sara klev av. Problemet för henne är att NWHL inte håller någon superhög klass. Hon spelade i RPI under fyra år och hade där en väldigt bra miljö både i träning och tävling.
– Nu är inte den miljön sig lik eftersom den ligan just nu står och vacklar kring vad som ska hända med den. Det spelas även väldigt få matcher ligan som dessutom håller en väldigt ojämn nivå.
– Emma spelar i WCHA som många hävdar är den bästa av Division 1-ligorna där borta. Hon spelar i ett lag med en hel del amerikanska och kanadensiska potentiella landslagsspelare. Hon har en bra miljö på så sätt. 

Paula Bergström får göra debut i Damkronorna.Paula Bergström får göra debut i Damkronorna.Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

TVÅ SPÄNNANDE DEBUTANTER

Backar: Anna KjellbinSofia EngströmJohanna FällmanLinnea HedinLinnéa AnderssonMaja Nylén Persson och Paula Bergström. Den sistnämnde debutant.
– Paula har gått bra på college. Hon var aktuell redan förra säsongen, men vi tyckte inte att det var läge att testa henne då. Hon har förbättrat sitt spel med puck. Sedan har hon alltid varit stark defensivt, men samtidigt jobbat hårt med att förbättra det offensiva spelet och spelet med puck.
– Nu finns det en möjlighet att se henne och det är svårt att säga något innan jag fått göra det. Hon är bra fysiskt förberedd och har bra tryck i grejerna. Det ska bli jättekul att se henne nu. Hon var väldigt bra på U18-nivå, men det här är en nivå till.

Forwards: Sabina KüllerLisa JohanssonSofie LundinHanna SköldFelizia Wikner ZienkiewiczFanny RaskErica Udén JohanssonLinn PetersonErika GrahmHanna OlssonEmma NordinMichelle LöwenhielmOlivia Carlsson.
– Felizia är debutant. Hon har gått från att bara vara en rollspelare till en rollspelare där jag ser en spets i henne. Så här långt har hon gjort sex plus sju den här säsongen (30 matcher). Då har hon ändå spelat väldigt mycket i deras fjärdeline.
– Då är det lätt att tänka ”Jo, men HV71 är så pass bra”, men hon gör dom hon spelar med bra i och med att hon alltid gör det här jobbet med raka drivet mot kassen, tar backchecking, täcker skott… Hon har definitivt tagit steg i år och jag tycker att hon ska få chansen att visa hur hennes spel fungerar i Damkronorna. 

HV-forwarden Felizia Wikner Zienkiewicz är uttagen till Damkronorna för första gången. HV-forwarden Felizia Wikner Zienkiewicz är uttagen till Damkronorna för första gången. Foto: Ronnie Rönnkvist

SUCCÉFORWARDEN FÅR CHANSEN EFTER UPPEHÅLLET

Ett namn som många höjer på ögonbrynen för kan vara Linn Peterson. Hon hade uppehåll från hockeyn nästan hela säsongen 2017/18, vilket hon berättat om på hockeysverige.se tidigare. Peterson har tidigare spelat i Damkronorna, men aldrig varit med i något VM eller OS.
– Förra säsongen började hon tugga igång, men det var inte så pass att vi kände att vi ville testa henne. Nu har hon gått bra i Luleå.
– Hon har också något spännande i sig och bra på att gå in på kassen. Om vi nu ska titta på att göra mer mål så är hon på rätt ställe mot kassen. Plus att hon nu har fysiken att göra det här hårda jobbet jämfört med hur hon hade förra säsongen. Rapporterna jag har fått från Luleå är att hon verkligen tränat på och förberett sig inför den här säsongen.
– Lite tur i oturen är att Luleå hade skadade spelare i början så hon fick kliva fram få en större roll. Hon har verkligen förtjänat att få chansen. 

Linn Peterson är tillbaka i landslaget.Linn Peterson är tillbaka i landslaget.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilka återbud har du fått?
– Dom som inte varit tillgängliga för uttagning är Sara Hjalmarsson. Hon blir inte släppt från collegehockeyn. Sedan är det Solveig Neunzert som inte heller var tillgängliga. Båda var aktuella. 

Hur är statusen på Pernilla Winberg?
– Jag vet bara att hon inte är tillgänglig och inte spelar. När jag var i USA läste jag att hon förmodligen inte skulle vara tillbaka till VM, men jag vet att Ingegerd (Lantz, doktor) har haft lite kontakt med henne.
– Vi pratade med varandra när jag satte ihop det här laget, men då var det inte ens nära att hon skulle vara tillbaka. Det är långt kvar och förmodligen blir det ingenting den här säsongen.  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 februari
19:00 Färjestad - Brynäs SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Örebro - Frölunda SHL
19:00 Leksand - Rögle SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Luleå - Linköping SHL
19:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
fredag 03 februari
19:00 Modo - Luleå SDHL
19:00 Västervik - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 04 februari
12:00 Linköping - HV 71 SDHL
15:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:15 HV 71 - Malmö SHL
15:15 Skellefteå - Linköping SHL
15:15 Brynäs - Rögle SHL
15:15 Luleå - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Brynäs SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
18:00 Växjö - Färjestad SHL
18:00 Örebro - Leksand SHL
18:00 Timrå - Frölunda SHL
18:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:45 Bern - Biel National League
21:00 Pacific Division - Central Division NHL
22:00 Atlantic Division - Metropolitan Division NHL
söndag 05 februari
15:00 Djurgården - HV 71 SDHL
15:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
15:30 AIK - Leksand SDHL
16:30 SDE - Brynäs SDHL
tisdag 07 februari
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
01:30 New Jersey Devils - Vancouver Canucks NHL
01:30 New York Rangers - Calgary Flames NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
19:00 Kristianstad - Västerås Hockeyallsvenskan
onsdag 08 februari
01:00 Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 09 februari
02:00 New York Rangers - Vancouver Canucks NHL
02:30 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
19:00 Tjeckien - Sverige Beijer Hockey Games
20:15 Schweiz - Finland Beijer Hockey Games
fredag 10 februari
01:00 Philadelphia Flyers - Edmonton Oilers NHL
01:00 Florida Panthers - San Jose Sharks NHL
01:00 New Jersey Devils - Seattle Kraken NHL
01:00 Detroit Red Wings - Calgary Flames NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Vancouver Canucks NHL
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
19:00 Västervik - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten