Sök
Lias Andersson.
Bildbyrån
NHL
SKOGLUND: Hoppas Lias får andra att tänka efter

Så snart någon gör något som den breda massan inte förväntat sig så kommer de osmakliga omdömena om den eller de personerna som ett brev på Postnord. Sorgligt värre att det ska vara så. Lias Andersson visar en enorm styrka som vågar pausa drömmen om NHL för ett tag.

Häromdagen nåddes vi av det fruktansvärda beskedet att 176 människor omkommit i en flygkrasch i Iran. 17 av dessa var personer bosatta i Sverige och katastrofen har av naturliga skäl fått stort utrymme här hemma i Sverige. Tyvärr har mycket av efterspelet här hemma handlat om de omkomnas ursprung och det har tävlats i osmakligheter på sociala medier.

En av mina första tankar när flashen om de omkomna svenskarna kom var: "Happ, nu kommer det tävlas i att samla politiska poänger." Föga förvånande blev jag sannspådd.

Det är otäckt det där. Att det gått så långt att vi numera kan förvänta oss klumpiga och vidriga inlägg på sociala medier så snart något hemskt inträffar. Tyvärr är det väldigt sorgligt att det gått så långt.

Nu är händelserna såklart inte jämförbara på något sätt. Men om vi ska traska över till hockeyvärlden så infann sig samma känsla hos mig när det stod klart att Lias Andersson skulle lämna Rangers. Eller ja, just den biten är väl inte helt klar ännu, men allting pekar ju på att den gode Andersson hursomhelst inte kommer lira kvar i klubben och han befinner sig just nu hemma i Sverige.

Ingen utomstående vet riktigt vad som har hänt i det här fallet. Lias uttalade sig i SVT häromdagen.
— Motivationen till att spela hockey har varit bättre, måste jag säga. Det är klart man saknar det, men jag har lite andra skavanker och problem att ta hand om först.

Samtidigt pratar han om "incidenter" som ska ha inträffat och Rangers själva vill inte uttala sig om situationen vad det verkar.

Känslan som infann sig hos mig när Lias lämnade Nordamerika var: "Happ, nu kommer fokus läggas på att Lias är bortskämd och vägrar spela i farmarligan".

Jag har inte sett så mycket av den varan i Sverige ska jag vara ärlig och säga. Men i Nordamerika har det varit två läger och från vissa håll har kritiken mot Lias varit stenhård. Tyvärr. För det är ju faktiskt så att vi som utomstående inte vet ett endaste skvatt om hur Lias mår innerst inne, eller hur hans tid där varit. Fokuset borde väl ligga i vad som är bäst för Lias och inget annat?


Som Henrik Leman på sajten raka puckar var inne på häromdagen, att vi borde prata mer om Lias Anderssons mod istället för allt annat runt omkring.
"Lias hade, när jag och många andra pratade med honom i går, inga problem med att säga att han behöver läka både kropp och själ. Det fanns ingen skam i att prata om att han mått (och säkert mår) dåligt mentalt", skrev Leman.

Det är bara att instämma, det krävs mod för att prata om hur man mår. Jag själv är jäkligt kass på det. Men å andra sidan är jag bättre än många andra. Så vi har en lång väg att vandra.

Men jag håller med Leman. Det krävs mod för att prata om hur man mår. Det krävs också mod för att sätta sig upp mot en storklubb i NHL, sätta ner foten och säga att man inte vill detta längre. Sen kan folk vända och vrida det till hur de vill. Men till syvende och sist så handlar det om "guts" för att våga gå sin egna väg.

Rätt eller fel, det kanske inte krävs så mycket stake att i ren och skär besvikelse kasta en silvermedalj. Däremot att stå upp för det beslutet sen. Något Lias gjorde efter den omtalade incidenten för ett par år sedan efter JVM-finalen.

Jonathan Dahlén vände hemåt i somras och pratade även han om att han inte mådde bra över sin situation i Nordamerika. Dahlén fick, som förväntat tyvärr, utstå spott och spe och förminskande tillmälen från kreti och pleti över sitt val att spela i Timrå och Hockeyallsvenskan istället för NHL. Robert Pettersson skrev mycket bra om den saken här.

Allting blir mer och mer uppskruvat i samhället. Vi förväntas klara mer, prestera mer och vara mer lyckliga. Vi mäts i precis allting vi gör med tanke på att vi ständigt syns (Vi som har sociala medier i alla fall). Detta gäller alla yrkesgrupper, i skolans värld och även oss journalister. Med lite tur får jag en klapp på axeln om denna krönika drar in många läsare. Gör den inte det så hör jag väl ingenting antar jag.

Idrottsmän har i alla tider mätts efter sina prestationer. Men i det uppskruvade läge vi nu befinner oss i så förväntas nog mycket, mycket mer redan på förhand. När de sedan inte infriar det Kalle, Pekka och Bettan förväntat sig så ska det genast kritiseras. Klart att den kritiken tillslut når fram till spelarna och det är väl klart att det tillslut sätter sig mentalt.

Samtidigt fungerar ju vi människor som så att vi allt som oftast är duktiga på att berätta när människor inte presterat som förväntat eller gör något som faller utanför ramen. Vi är lite mer sparsmakade när det kommer till positiv feedback.

Avslutningsvis. Jag hoppas att Lias Andersson och Jonathan Dahlén får många unga hockeyspelare därute att tänka till: "Är jag mogen att åka över till Nordamerika redan nu, eller skulle jag må bäst av ytterligare en säsong hemma i Sverige? Kommer jag komma till en klubb som ser till mitt bästa?" och "Nä, det här funkar inte. Jag får starta om hemma i Sverige."

Alla hockeyspelare har såklart NHL som mål/dröm. Men det är också viktigt att förstå att det inte är något misslyckande att pausa/avbryta drömmen och ta nya tag på hemmaplan. Det är snarare en styrka.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten