Sök
Sju säsonger i rad, bland annat med Leo Gudas, Mattias Weinhandl och Henrik Arvsell i laget, var Troja i kvalserien mot SHL. Utan att lyckas ta steget upp.
Hockeyettan

DOKUMENT: Laget som alltid föll på målsnöret

Det finns en hel del klubbar som varit snubblande nära att gå upp i elitserien/SHL men aldrig lyckats. Storsatsningen Team Boro är ett exempel, Boden och Vita Hästen är två andra. Men inget lag har varit så nära så många gånger som klubben ni ska få läsa om nedan. Mellan 1985 och 1999 var de i kvalserien hela åtta gånger.

I kväll kan ni ta del av mötet mellan Hanhals och Troja/Ljungby i Hockeyettan Södra. Med start 19.00 sänder vi matchen på hockeysverige.se i samarbete med ATG – helt utan kostnad. Med anledning av det repriserar vi Henrik Skoglunds dokument "Laget som alltid föll på målsnöret" om Troja/Ljungby.

Alla med ett någorlunda hockeyintresse känner till Troja/Ljungby. Vad kanske inte så många känner till, i alla fall inte yngre hockeyfans, är att Troja under 80- och 90-talen periodvis benämndes som ”Det 13:e laget”. Elitserien, det vi idag känner som SHL, innehöll på den tiden tolv lag och Troja var ett av gängen som var strax bakom och nosade efter en plats i finrummet. Smålänningarna kanske fler gånger än andra. Vi återkommer till det.

BILDADES 1948

Troja har egentligen varit en kraft att räkna med ända sedan klubben bildades 22 mars 1948. Det sägs att namnet kom till när en rulle tapet trillade ner under föreningens första styrelsemöte, på rullens flik stod det Trojatapeten.

Fram till 1975 var man ett stabilt lag i gamla division två och kvalade faktiskt upp mot den dåvarande högsta serien, utan att vara egentligen nära avancemang. När seriesystemet gjordes om dröjde det inte länge innan man rasade ur näst högsta serien, som nu hette division ett.

Men sejouren i tvåan blev bara ettårig och redan säsongen efter var man tillbaka. Det var då den storhetstid som skulle vara i cirka 20 år började och man kvalade upp till elitserien i stort sett vartenda år.

Roger Johansson belönades med ett elitseriekontrakt med Färjestad efter sin fina säsong. Här flankeras han av Conny Evensson och Lars Glennert 1986.Roger Johansson belönades med ett elitseriekontrakt med Färjestad efter sin fina säsong. Här flankeras han av Conny Evensson och Lars Glennert 1986.Foto: Bildbyrån

Säsongen 1984/1985 vaktades målet av Sune Bergman, Kung Sune, och bland utespelarna fanns stjärnor som notoriske målskytten Kennert ”Sutarn” Andersson, framtida storbacken Roger Johansson och Pirro Alexandersson (värvades från Leksand 1983) i laget, kom man tvåa i allsvenskan, dit de två bästa lagen innan jul i de fyra division ett-serierna gick, efter Modo och fick möta ångermanlänningarna i en final där en elitserieplats stod på spel. Modo kunde vinna med 3-0 i matcher, men Troja skulle få en ny chans i kvalserien där de ställdes mot landskapskollegan HV71, Västerås och elitserielaget Skellefteå.

Efter en lite småtrög start tog Troja i den fjärde omgången emot HV71 på hemmaplan i Sunnerbohov. Den matchen var Troja piskade att vinna för att fortsatt ha en chans på förstaplatsen i serien. Något man också klarade av som ni kan se i videoklippen nedan.

Inför den sista omgången hade Troja chansen att lägga beslag på förstaplatsen. Man gjorde vad man skulle och slog Skellefteå på bortaplan. Men man hade behövt att Västerås hade besegrat HV71 med inte alltför många mål. Nu blev det inte så och HV71 gick upp till elitserien för att stanna. Man kan ju undra hur hockeyn i Småland sett ut om Troja gått upp den där vårkvällen för drygt 32 år sedan.

Efter säsongen lämnade bland andra Pirro Alexandersson Troja efter två år och skrev istället på Modo. Roger Johansson lämnade för Färjestad och målvakten Sune Bergman flyttade till Sundsvall.

Pirro Alexandersson.Pirro Alexandersson.Foto: Bildbyrån

SPELADE KVALSERIEN SJU ÅR I RAD

Det skulle dröja några år innan Troja kom tillbaka som utmanare om en plats i finrummet, men när man gjorde det så gjorde man det med besked. Mellan 1993 och 1999 spelade man kvalserien till elitserien samtliga år och man gjorde det med en stomme bestående av spelare som Daniel Håkansson, Morgan Grans, Erkki Kilpeläinen, Torbjörn Persson, Kenneth Lindqvist, med flera.

I 1993 års kvalserie åkte Ljungbylaget upp till Umeå som serieledare inför den sista omgången. Troja hade tagit sig till positionen genom starka insatser från bland andra Johan Lindbom och Stefan Mattsson. Men Björklöven blev för starka denna gången och kunde vinna med 4-2 på hemmaplan. Tränades då gjordes man av Håkan Nygren som lämnade för HV71 säsongen efter.

1994 tränades laget av den gamle landslagsspelaren och NHL-proffset Roland Eriksson. Även detta år bar det hela vägen till kvalserien, men laget stod utan chans inför den sista omgången. Elitserieplatsen avgjordes istället mellan AIK och Boden i en dramatisk och klassisk match där AIK drog längsta strået.

Inför säsongen 1994/1995 lämnade Johan Lindbom laget för elitserien och HV71. Även tränaren Roland Eriksson lämnade och ersattes av Lars-Gunnar Jansson, L-G kallad, som senare gjort sig känd som radiokommentator.

Bland nyförvärven märks Greger Artursson, som då inte lyckats etablera sig på högsta nivå, den finländske landslagsmannen och Liigaguldvinnaren Mika Välilä, samt det före detta NHL-proffset, landslagsmannen och HV-spelaren Peter ”Kessler” Eriksson.

Man var snubblande nära att ta sig till allsvensk final på Frölundas bekostnad. Istället tog man sig vidare till kvalserien genom att slå ut ärkeantagonisten Tingsryd i två raka matcher i playoff.

Peter Peter "Kessler" Eriksson.Foto: Bildbyrån

DÅLIG START KOSTADE AVANCEMANGET

I kvalserien väntade Rögle, Boden och Vita Hästen på smålänningarna. Men efter bara två poäng på seriens inledande tre matcher blev det svårt att äta upp avståndet. Trots det hade man faktiskt i teorin möjligheten att gå om Rögle inför den sista omgången, men då hade smålänningarna varit tvungna att äta upp ett 15-måls försprång i målskillnadskolumnen. Nu spelade det heller ingen roll då Rögle tog den nödvändiga poängen borta mot Vita Hästen.
Troja förlorade förövrigt borta mot Boden efter att hemmalaget vänt den matchen.

1996, anförda av bland andra Torbjörn Persson, Morgan Grans och Peter ”Kessler” Eriksson samt Esko Nokelainen som tränare, stod smålänningarna återigen inför ett avgörande i kvalseriens sista omgång. Förutsättningarna inför mötet med Rögle på bortaplan var att man hade samma poäng som Brynäs och ett måls sämre målskillnad. Brynäs gjorde vad de skulle hemma mot Björklöven och vann med 7-2. Troja fick nöja sig med 5-5 i sin match och fortsatt spel i division ett.

VÄRVADE TJECKISKE STORBACKEN

1996/1997 vann man allsvenskan efter jul efter att bara ha förlorat två av 14 matcher. Man tog sig dit efter att ha kommit tvåa bakom Linköpings HC i division ett södra. Återigen var det Morgan Grans, Peter ”Kessler” Eriksson och Torbjörn Persson som stod för grannlåten framåt. Men poängkung den säsongen var en herre vid namn Mats Graesén som troligtvis gjorde sin bästa säsong i karriären med 40 poäng totalt i division ett och allsvenskan.

Inför säsongen hade man landat storvärvningen Leo Gudas. Tjecken hade spelat fem VM, ett OS och ett Canada Cup för Tjeckoslovakien och var naturligtvis ett klassförvärv av guds nåde för ett lag i den svenska andraligan. Han var inte lastgammal heller, bara 31 år när han kom.

Segern i allsvenskan gav en direktplats i kvalserien. Hade det varit säsongen innan hade de belönats med en allsvensk final och chans till direktavancemang till elitserien. Men lagom till säsongen 1996/1997 gjordes seriesystemet om en smula vilket bland annat innebar att två lag från elitserien inte längre åkte ner i allsvenskan efter jul. Däremot fick de två jumbolagen, Södertälje och Västerås, kliva ner i kvalserien efter 50 spelade omgångar.

Där väntade alltså bland annat Troja och det var också de som inför den sista omgången hade chansen att hänga på elitserielagen i kampen om topp två som innebar spel i den ädlare serien säsongen efter. Återigen spelade man en helt avgörande match, denna gång mot Södertälje på bortaplan. Återigen fick man se sig besegrade. Bland annat då man åkte på två mål i boxplay.
— Det är katastrof, det få inte hända, sa Kenneth Lindqvist i en TV-sändning som ni kan ta del av via Trojakollen.

Även Peter ”Kessler” Eriksson intervjuades:
— Vi är för dåliga idag tycker jag. Vi får ladda om batterierna till nästa år. Det är lång tid och nu känns det för jäkligt, men det går väl över framöver.

Mattias Weinhandl.Mattias Weinhandl.Foto: Bildbyrån

WEINHANDL LYFTES UPP

Året efter var dock inte ”Kessler” kvar. Han hade lämnat för tyska Nürnberg. Även 1998 vann laget allsvenskan efter jul men kom till korta rejält i kvalserien det året och efter den säsongen lämnade stjärnan Leo Gudas Ljungby och Sverige. 1999 var man inte heller i närheten av ett avancemang utan kom näst sist i kvalserien, nio poäng från SHL-biljetten.

Inför säsongen 1997/1998 plockade ledarstaben upp en synnerligen talangfull junior vid namn Mattias Weinhandl. 17-åringen hade de två säsongerna innan gjort mäktiga 208 poäng för klubbens juniorlag och ansågs nu mogen för seniorspel. Det blev bara fem poäng i a-laget första säsongen, men den andra slog han till med 20 mål och 19 assist och lämnade efter det för Modo.

Hela 2000-talet har egentligen varit tungt för Ljungbys stolthet. Ekonomin strulade och kvalspel uppåt byttes mot kval neråt och tillslut en degradering till tredjeligan 2005 när allsvenskan bantades från två till en rak serie.

Man skulle dock återkomma 2008 och i sex raka säsonger höll man sig kvar innan det återigen blev degradering till Hockeyettan 2014.

2016 slogs portarna upp till rejält uppfräschade Sunnerbohov, som i samband med ombyggnationen bytte namn till Ljungby Arena och tidigare 2017 tog klubben steget tillbaka till Hockeyallsvenskan. Nu med förre Rögle- och landslagsspelaren Pelle Svensson vid rodret och förre spelaren Daniel Håkansson som assisterande.

Men det blev bara en säsong i andraligan och just nu gör de sin andra raka säsong i Hockeyettan.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten