Sök
SHL
KÅGSTRÖM: SHL:s tio bästa värvningar – än så länge
Många var nyförvärven som var uppburna innan SHL-säsongen drog igång. Vissa spelare har levt upp till förväntningarna, samtidigt som andra inte alls levererat som förväntat. Här har jag sammanställt de, i mina ögon, tio mest lyckade nyförvärven i SHL än så länge.

Under sommaren fylldes hockeyälskarnas flöden av olika typer av listor kring de bästa värvningarna i SHL inför säsongen som stundade. Det blir lätt så, att experter av olika slag fyller luckorna i nyhetsflödet med dessa listor och det är inget konstigt i sig. 

Det händer som bekant inte supermycket hockeymässigt under sommarmånaderna.

Nu har vi börjat komma ungefär en fjärdedel in på SHL:s grundserie vilket gav mig idén att sammanställa en lista av de tio bästa nyförvärven än så länge. På listan finns vissa väntade namn samtidigt som vissa av spelarna förmodligen inte fanns med på många experters topp tio-listor inför denna säsong.

Vi börjar med plats tio, innan vi systematiskt jobbar oss ned till den spelare jag ansett vara hela SHL:s bästa nyförvärv den här säsongen.

Christoffer Rifalk.Christoffer Rifalk.Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

10. Christoffer Rifalk, målvakt, Rögle

Visst, Rifalk visade i Oskarshamn förra säsongen att han var en målvakt som var ämnad att spela på högre nivå än Hockeyallsvenskan. Steget till Rögle kändes sunt och med facit i hand har det blivit precis så bra som alla parter hade kunnat drömma om. Kalixsonen har kanske fått lite mindre matcher än vad jag själv kanske hade önskat, men det går inte argumentera med Cam Abbotts matchning då han fått ut mer än vad man kunnat kräva av 23-åringen. Om Rifalk spelat fler matcher än de sex han spelat nu hade han förmodligen hamnat högre upp på listan. Platsen i Johan Garpenlövs landslagstrupp var grädden på moset för Rifalks fina start på säsongen.

Theodor Lennström.Theodor Lennström.Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

9. Theodor Lennström, back, Frölunda

Lennström visade i BIK Karlskoga för ett par säsonger sedan att han var en back som kunde producera en hel del poäng från sin backposition. När han sedan tog steget till SHL och Färjestad fick han dock inte möjligheten att visa sin offensiva uppsida allt för ofta. I Frölunda har stockholmaren däremot fått ett större förtroende i offensiva situationer, där han till och med nypt en plats i en av powerplayuppställningarna. Det förtroendet har även speglat av sig i poängprotokollet, där Lennström står noterad för åtta poäng på de tio matcher han spelat.

Dominik Furch.Dominik Furch.Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

8. Dominik Furch, målvakt, Örebro

De som känner mig vet att jag är en riktig målvaktsvurmare.  Jag håller alltid ett extra öga på målvakterna och en som fångat min blick lite extra under säsongsinledningen är Örebros tjeckiska nyförvärv Dominik Furch. Jag ska erkänna att jag var aningen skeptisk till Niklas Johanssons värvning när den presenterades, men den 29-årige burväktaren har motbevisat mig å det grövsta. I mina ögon har Furch varit en av SHL:s bästa målvakter den här hösten och en stor, stor anledning till att Örebro fått den fina start på säsongen som man fått. 

Arvid Lundberg.Arvid Lundberg.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

7. Arvid Lundberg, back, Skellefteå

Jag har följt Arvid Lundbergs karriär ända sedan han kom upp som center i Skellefteå AIK:s J18-lag som 16-åring. Flytten till Växjö kändes som rätt steg för honom när han väl bestämde sig för att lämna Västerbotten 2016 och jag var spänd att se vad för typ av back det var som skulle återvända till Skellefteå inför den här säsongen och jag måste vara ärlig och säga att han överträffat även de vildaste av förväntningarna man kunde ha på honom. Lundberg är inte flashig på något vis, men han uppvisar ett lugn och en stabilitet på isen som smittar av sig till sina lagkamrater. Att han även gått och blivit en landslagsback under hösten cementerar 25-åringens plats på listan.

Anton Rödin.Anton Rödin.Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

6. Anton Rödin, forward, Brynäs

Förväntningarna på Rödin var riktigt höga inför säsongen. Kritiken mot Tre Kronor-forwarden har varit relativt hård under inledningen av säsongen, en kritik jag tycker varit i mångt och mycket orättvis. Rödin har varit en av få spelare i Brynäs som verkligen visat att han bryr sig innerligt om lagets kräftgång, samtidigt som han haft bäst underliggande siffror av samtliga forwards i Brynäs. Ingen kan skylla Gävlelagets motgångar på lagkaptenen – det är snarare han som hållit skeppet flytande under upptakten av säsongen. Med sina elva poäng på 14 matcher är han också den poängbäste spelaren i Brynäs, fyra poäng före tvåorna Nicklas Danielsson och Greg Scott.

Jonathon Blum.Jonathon Blum.Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

5. Jonathon Blum, back, Färjestad

Det fanns stora hål att fylla på Färjestads backsida inför säsongen när både Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen lämnat värmlänningarna. In plockades KHL-backen Jonathon Blum med förhoppningarna om att täppa igen lite av det stora hål som uppstått, vilket han även lyckats göra i mina ögon. Blum har stått för elva poäng på 14 matcher, bäst av samtliga backvärvningar i ligan. Förväntningarna var höga på den amerikanske OS-backen när han anlände till Karlstad och jag vill påstå att han har infriat dessa förväntningar med råge.

Jonas Ahnelöv.Jonas Ahnelöv.Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

4. Jonas Ahnelöv, back, Leksand

Efter en minst sagt tung sejour i Rögle var det en revanschsugen Jonas Ahnelöv som förstärkte nykomlingen Leksand inför den här säsongen. Backen var väldigt uppburen under försäsongen och fanns med på många listor över SHL:s bästa nyförvärv när vi gick in till den här säsongen. 
Den OS-meriterade backen har inte gjort någon leksing besviken den här säsongen, då han med åtta poäng från sin backplats var en drivande faktor för nykomlingen. Tyvärr har han dragits med en del skadeproblem under inledningen, men det tar så klart inte bort något av hans otroliga inverkan på Leksand. En värvning som fallit riktigt väl ut, helt enkelt.

Ryan Stoa.Ryan Stoa.Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

3. Ryan Stoa, forward, Örebro

Här har vi en värvning som jag i ärlighetens namn inte hade som någon som helst koll på innan han skrev på för Örebro i somras. Jag har svårt att bli uppspelt över uppburna nordamerikanska nyförvärv överlag, då flopparna varit betydligt fler än flipparna (jag tittar framförallt på DIG, Joey Hishon), om man uttrycker det milt. Därför är det kul att se någon som Ryan Stoa redan från start kliva in och vara en riktig dynamo i ett Örebro som gått som tåget under hösten. Den storvuxne amerikanen har med sitt kraftfulla spel snabbt vuxit ut till en nyckelspelare hos närkingarna. Den skoningslöse skarpskytten står noterad för tolv poäng, varav åtta mål, under de inledande 14 matcherna.

Dennis Everberg.Dennis Everberg.Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

2. Dennis Everberg, forward, Rögle

Förväntningarna på Dennis Everberg inför den här säsongen var skyhöga. Han målades upp som den återvändande frälsaren som efter fem säsonger i andra klubbar äntligen skulle komma hem och ta Rögle mot toppen. Det går inte säga annat än att Everberg varit med och lyckats göra det under inledningen av säsongen, då han varit en starkt bidragande orsak, tillsammans med målvaktsparet, Kodie Curran och Leon Bristedt, att Ängelholmsklubben äntligen ser ut att vara en toppklubb att räkna med. Everberg har väl inte öst in poäng i stora drivor, men tio poäng på 15 matcher är ändå ett bra facit och han bidrar så mycket mer än bara med poäng till det här laget. 

Niklas Rubin.Niklas Rubin.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

1. Niklas Rubin, målvakt, Frölunda 

Sett till förväntningar inför säsongen är Rubin den allra bästa värvningen i SHL så här långt in på säsongen. Efter att inte alls ha fått det att fungera i Norrbotten med Luleå vände Rubin hem till Göteborg inför den här säsongen. Jag såg honom som en given andremålvakt bakom fjolårssuccén Johan Mattsson, men Rubins storartade målvaktsspel har förpassat Mattsson till avbytarbänken i hälften av matcherna under upptakten av säsongen. Med sina 93 procent i räddningsprocent är det bara Rifalk som kan stoltsera med bättre räddningsprocent så här långt in på säsongen. Det såg jag aldrig komma inför den här säsongen. Fortsätter Rubin på den inslagna vägen blir jag inte förvånad om han får ett telefonsamtal från Johan Garpenlöv senare i vinter.

Bubblare: Tyler Kelleher (Oskarshamn), Johan Sundström (Frölunda), Michael Haga (Djurgården), Sebastian Wännström (Leksand)

/@rasmuskagstrom

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten