SHL
KÅGSTRÖM: SHL:s tio bästa värvningar – än så länge
ANNONS
Många var nyförvärven som var uppburna innan SHL-säsongen drog igång. Vissa spelare har levt upp till förväntningarna, samtidigt som andra inte alls levererat som förväntat. Här har jag sammanställt de, i mina ögon, tio mest lyckade nyförvärven i SHL än så länge.

Under sommaren fylldes hockeyälskarnas flöden av olika typer av listor kring de bästa värvningarna i SHL inför säsongen som stundade. Det blir lätt så, att experter av olika slag fyller luckorna i nyhetsflödet med dessa listor och det är inget konstigt i sig. 

Det händer som bekant inte supermycket hockeymässigt under sommarmånaderna.

Nu har vi börjat komma ungefär en fjärdedel in på SHL:s grundserie vilket gav mig idén att sammanställa en lista av de tio bästa nyförvärven än så länge. På listan finns vissa väntade namn samtidigt som vissa av spelarna förmodligen inte fanns med på många experters topp tio-listor inför denna säsong.

Vi börjar med plats tio, innan vi systematiskt jobbar oss ned till den spelare jag ansett vara hela SHL:s bästa nyförvärv den här säsongen.

Christoffer Rifalk.Christoffer Rifalk.Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

10. Christoffer Rifalk, målvakt, Rögle

Visst, Rifalk visade i Oskarshamn förra säsongen att han var en målvakt som var ämnad att spela på högre nivå än Hockeyallsvenskan. Steget till Rögle kändes sunt och med facit i hand har det blivit precis så bra som alla parter hade kunnat drömma om. Kalixsonen har kanske fått lite mindre matcher än vad jag själv kanske hade önskat, men det går inte argumentera med Cam Abbotts matchning då han fått ut mer än vad man kunnat kräva av 23-åringen. Om Rifalk spelat fler matcher än de sex han spelat nu hade han förmodligen hamnat högre upp på listan. Platsen i Johan Garpenlövs landslagstrupp var grädden på moset för Rifalks fina start på säsongen.

Theodor Lennström.Theodor Lennström.Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

9. Theodor Lennström, back, Frölunda

Lennström visade i BIK Karlskoga för ett par säsonger sedan att han var en back som kunde producera en hel del poäng från sin backposition. När han sedan tog steget till SHL och Färjestad fick han dock inte möjligheten att visa sin offensiva uppsida allt för ofta. I Frölunda har stockholmaren däremot fått ett större förtroende i offensiva situationer, där han till och med nypt en plats i en av powerplayuppställningarna. Det förtroendet har även speglat av sig i poängprotokollet, där Lennström står noterad för åtta poäng på de tio matcher han spelat.

Dominik Furch.Dominik Furch.Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

8. Dominik Furch, målvakt, Örebro

De som känner mig vet att jag är en riktig målvaktsvurmare.  Jag håller alltid ett extra öga på målvakterna och en som fångat min blick lite extra under säsongsinledningen är Örebros tjeckiska nyförvärv Dominik Furch. Jag ska erkänna att jag var aningen skeptisk till Niklas Johanssons värvning när den presenterades, men den 29-årige burväktaren har motbevisat mig å det grövsta. I mina ögon har Furch varit en av SHL:s bästa målvakter den här hösten och en stor, stor anledning till att Örebro fått den fina start på säsongen som man fått. 

Arvid Lundberg.Arvid Lundberg.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

7. Arvid Lundberg, back, Skellefteå

Jag har följt Arvid Lundbergs karriär ända sedan han kom upp som center i Skellefteå AIK:s J18-lag som 16-åring. Flytten till Växjö kändes som rätt steg för honom när han väl bestämde sig för att lämna Västerbotten 2016 och jag var spänd att se vad för typ av back det var som skulle återvända till Skellefteå inför den här säsongen och jag måste vara ärlig och säga att han överträffat även de vildaste av förväntningarna man kunde ha på honom. Lundberg är inte flashig på något vis, men han uppvisar ett lugn och en stabilitet på isen som smittar av sig till sina lagkamrater. Att han även gått och blivit en landslagsback under hösten cementerar 25-åringens plats på listan.

Anton Rödin.Anton Rödin.Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

6. Anton Rödin, forward, Brynäs

Förväntningarna på Rödin var riktigt höga inför säsongen. Kritiken mot Tre Kronor-forwarden har varit relativt hård under inledningen av säsongen, en kritik jag tycker varit i mångt och mycket orättvis. Rödin har varit en av få spelare i Brynäs som verkligen visat att han bryr sig innerligt om lagets kräftgång, samtidigt som han haft bäst underliggande siffror av samtliga forwards i Brynäs. Ingen kan skylla Gävlelagets motgångar på lagkaptenen – det är snarare han som hållit skeppet flytande under upptakten av säsongen. Med sina elva poäng på 14 matcher är han också den poängbäste spelaren i Brynäs, fyra poäng före tvåorna Nicklas Danielsson och Greg Scott.

Jonathon Blum.Jonathon Blum.Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

5. Jonathon Blum, back, Färjestad

Det fanns stora hål att fylla på Färjestads backsida inför säsongen när både Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen lämnat värmlänningarna. In plockades KHL-backen Jonathon Blum med förhoppningarna om att täppa igen lite av det stora hål som uppstått, vilket han även lyckats göra i mina ögon. Blum har stått för elva poäng på 14 matcher, bäst av samtliga backvärvningar i ligan. Förväntningarna var höga på den amerikanske OS-backen när han anlände till Karlstad och jag vill påstå att han har infriat dessa förväntningar med råge.

Jonas Ahnelöv.Jonas Ahnelöv.Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

4. Jonas Ahnelöv, back, Leksand

Efter en minst sagt tung sejour i Rögle var det en revanschsugen Jonas Ahnelöv som förstärkte nykomlingen Leksand inför den här säsongen. Backen var väldigt uppburen under försäsongen och fanns med på många listor över SHL:s bästa nyförvärv när vi gick in till den här säsongen. 
Den OS-meriterade backen har inte gjort någon leksing besviken den här säsongen, då han med åtta poäng från sin backplats var en drivande faktor för nykomlingen. Tyvärr har han dragits med en del skadeproblem under inledningen, men det tar så klart inte bort något av hans otroliga inverkan på Leksand. En värvning som fallit riktigt väl ut, helt enkelt.

Ryan Stoa.Ryan Stoa.Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

3. Ryan Stoa, forward, Örebro

Här har vi en värvning som jag i ärlighetens namn inte hade som någon som helst koll på innan han skrev på för Örebro i somras. Jag har svårt att bli uppspelt över uppburna nordamerikanska nyförvärv överlag, då flopparna varit betydligt fler än flipparna (jag tittar framförallt på DIG, Joey Hishon), om man uttrycker det milt. Därför är det kul att se någon som Ryan Stoa redan från start kliva in och vara en riktig dynamo i ett Örebro som gått som tåget under hösten. Den storvuxne amerikanen har med sitt kraftfulla spel snabbt vuxit ut till en nyckelspelare hos närkingarna. Den skoningslöse skarpskytten står noterad för tolv poäng, varav åtta mål, under de inledande 14 matcherna.

Dennis Everberg.Dennis Everberg.Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

2. Dennis Everberg, forward, Rögle

Förväntningarna på Dennis Everberg inför den här säsongen var skyhöga. Han målades upp som den återvändande frälsaren som efter fem säsonger i andra klubbar äntligen skulle komma hem och ta Rögle mot toppen. Det går inte säga annat än att Everberg varit med och lyckats göra det under inledningen av säsongen, då han varit en starkt bidragande orsak, tillsammans med målvaktsparet, Kodie Curran och Leon Bristedt, att Ängelholmsklubben äntligen ser ut att vara en toppklubb att räkna med. Everberg har väl inte öst in poäng i stora drivor, men tio poäng på 15 matcher är ändå ett bra facit och han bidrar så mycket mer än bara med poäng till det här laget. 

Niklas Rubin.Niklas Rubin.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

1. Niklas Rubin, målvakt, Frölunda 

Sett till förväntningar inför säsongen är Rubin den allra bästa värvningen i SHL så här långt in på säsongen. Efter att inte alls ha fått det att fungera i Norrbotten med Luleå vände Rubin hem till Göteborg inför den här säsongen. Jag såg honom som en given andremålvakt bakom fjolårssuccén Johan Mattsson, men Rubins storartade målvaktsspel har förpassat Mattsson till avbytarbänken i hälften av matcherna under upptakten av säsongen. Med sina 93 procent i räddningsprocent är det bara Rifalk som kan stoltsera med bättre räddningsprocent så här långt in på säsongen. Det såg jag aldrig komma inför den här säsongen. Fortsätter Rubin på den inslagna vägen blir jag inte förvånad om han får ett telefonsamtal från Johan Garpenlöv senare i vinter.

Bubblare: Tyler Kelleher (Oskarshamn), Johan Sundström (Frölunda), Michael Haga (Djurgården), Sebastian Wännström (Leksand)

/@rasmuskagstrom

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 07 december
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Växjö - Färjestad SHL
19:00 Modo - Timrå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Oskarshamn - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Luleå SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
fredag 08 december
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Detroit Red Wings - San Jose Sharks NHL
01:00 Boston Bruins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Columbus Blue Jackets NHL
02:00 Washington Capitals - Dallas Stars NHL
02:00 Nashville Predators - Tampa Bay Lightning NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:00 Calgary Flames - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
04:30 Seattle Kraken - New Jersey Devils NHL
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 13 december
01:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
01:00 New York Rangers - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes NHL
01:30 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
02:00 Nashville Predators - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Ässät - JYP Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Vaasan Sport Liiga
19:00 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 14 december
01:00 Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins NHL
01:30 New York Islanders - Anaheim Ducks NHL
01:30 New Jersey Devils - Boston Bruins NHL
04:00 Colorado Avalanche - Buffalo Sabres NHL
04:30 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
18:00 Tjeckien - Finland Swiss Ice Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Swiss Ice Hockey Games
fredag 15 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Calgary Flames NHL
02:00 St Louis Blues - Ottawa Senators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Tampa Bay Lightning NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:00 Seattle Kraken - Chicago Blackhawks NHL
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Lukko - JYP Liiga
17:30 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 SaiPa - HPK Liiga
17:30 Ässät - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Tappara Liiga
17:30 Ilves - Vaasan Sport Liiga
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Södertälje Hockeyallsvenskan