Sök
Per Kenttä.
Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
KÅGSTRÖM: Han får de allra mest luttrade supportrarna att våga drömma
Prövningarna har varit många.
Besvikelserna förmodligen ännu fler.
Efter en nästan 20 år lång ökenvandring kan nu Umeåborna äntligen våga drömma – på riktigt  igen. Anledningen? En 38-årig norrbottnining som trollat med knäna i snart ett decennium.

Att vara sportchef i en elitförening i hockey-Sverige måste vara ett av branschens absolut mest pressade jobb. Fråga bara en sådan som Jörgen Jönsson som efter den aktiva karriären fick möjligheten att ratta sitt älskade Färjestad från sportchefspositionen. Ett halvår in på jobbet valde dock Jönsson att hoppa av uppdraget. Det blev helt enkelt för tufft.
– Det är ganska tufft att sitta på en stol där man väldigt sällan får beröm utan egentligen bara får kritik hela tiden från alla. Jag är ytterst imponerad av de som har den uppgiften i hockeyvärlden i dag och som orkar hålla på, sade Jönsson till Nerikes Allehanda i december 2018.

Därför är det nästan än mer imponerande att se vad en som Per Kenttä lyckats åstadkomma under sina dryga nio år han arbetat som sportchef. Han gjorde guld av sand i Asplöven när han på något mirakulöst vis lyckades ta upp Haparanda-klubben till Hockeyallsvenskan 2012. Där var kanske inte den största bedriften heller att han lyckades ta den lilla, lilla klubben till Hockeyallsvenskan. Det var det faktum att han lyckades hålla klubben flytande i ligan under fyra säsonger innan laget till sist trillade ur andradivisionen 2016. 

I Oskarshamn är det så klart ingen som missat vad han var med och byggde upp under sina två säsonger i klubben. När han tog över laget hade laget precis slutat i ingenmansland. Under sitt första år lyfte han laget till en play off-final mot Leksand innan han den gångna säsongen lyckades vara med och föra upp klubben till SHL. 

Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

IMPONERANDE FINGERTOPPSKÄNSLA

När vi skriver den 28 oktober 2019 toppar Björklöven Hockeyallsvenskan med 36 inspelade poäng på 15 matcher, sju poäng före Norrlandsrivalerna Modo och Timrå. 

Andra lag börjar på ett smått avundsjukt vis påpeka att Björklöven-supportrarna minsann behöver sätta sig ned i båten och att hybrisen nu börjar bli allt för påtaglig. Men är det några som vet att ingenting är klart förrän det är KLART är det Björklövens supportrar. De behöver inte påminnas. 

Det brukar nämligen alltid vara samma gamla visa här i Umeå. Under våren och sommaren tänds ett hopp i supportrarna att i år ska det minsann bli annorlunda, i år har de äntligen fått ordning på truppen. Sedan inleder man säsongen med fyra förluster på de fem första matcherna för att sedan få en allt för brant uppförsbacke framåt vårkanten innan man får nöja sig med ytterligare en niondeplats.

Sen rullar det på så, år efter år.

Fram till i år, det vill säga. För i år ÄR det annorlunda. I år HAR de fått ordning på truppen. 

Joe Cannata.Joe Cannata.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Och det är så klart mångt och mycket Per Kenttäs förtjänst. Fingertoppkänslan i värvningen av Joe Cannata är beundransvärd och påminner mycket om den fingertoppskänsla han visade upp när han plockade in dåvarande division 1-målvakten Christoffer Rifalk från Kalix till Oskarshamn, samme Rifalk som i dag blev uttagen i Johan Garpenlövs landslagstrupp. 

Faktum är att det är mycket, mycket sällan som Kenttä prickar fel på en värvning. Ser man till de förstärkningar han gjort inför den här säsongen är det i princip ingen som fallit ur ramen. Transatlanterna CrandallCannata och Hutchings har alla varit nyckelfigurer för Björklöven under hösten, samtidigt som spelare som Pontus Andreasson och Alexander Deilert visat sig vara riktigt värdefulla för Umeå-laget inledningsvis. 

Samma visa var det i Oskarshamn där Kenttä-värvningar som Rifalk, Oskar NilssonIsak Pantzare och Joakim Hillding alla spelade vitala roller i klubbens avancemang. 

SNART BLIR DET DERBYN – PÅ RIKTIGT

Som utflyttad Skellefteåbo och inflyttad Umeåbo kan jag inte heller låta bli att börja fantisera om länsderbyn mellan Björklöven och Skellefteå i SHL. Matcherna mellan ”Löven” och Skellefteå var de första man ringade in i kalendern när spelschemat inför Allsvenskan Norra släpptes och matcher som alltid levde upp till den stora hajp som fanns kring dem. Rivaliteten mellan dessa två klubbar är djupt, djupt rotad och går man på lagens matcher i dag så skanderas fortfarande ”Hata Skellefteå” och ”Vi hatar Löven”-ramsorna på respektive ståplatser, trots att motståndet heter Vita Hästen och Örebro nuförtiden. 

Visst, Skellefteå har en rival redan en SHL-rival i Luleå och även om rivaliteten fortfarande är stor mellan klubbarna, vilket inte minst publiksiffrorna skvallrar om, är det ändå någonting som fattas. När Skellefteå och Luleå möttes förra veckan hetsade Luleåsupportarna Skellefteås klack med hatramsor mot Skellefteå, som i sin tur kontrade med ”Hata Löven”-ramsan. Lite talande, så klart. I norra Västerbotten finns det nämligen bara ett lag som kan locka fram de där riktiga hatkänslorna, och det är inte Luleå – det är Björklöven.

Men det är inte bara jag som numera tillåts att drömma om dessa matcher igen. Per Kenttä har fått hela Umeåbygden att börja drömma. 

Ja, till och med de allra mest luttrade supportrarna kan våga drömma nu – för drömmen kommer att gå i uppfyllelse, förr eller senare. Det är jag fullkomligt övertygad om. Det ånglok som nu börjat få upp farten kanske inte når hela vägen i år, men det är ofrånkomligt att man förr eller senare kommer att anlända till SHL-perrongen. Då väntar äntligen derbyn och rediga hockeyfester mot Skellefteå på SHL-nivå. 

Det har inte hänt sedan den 10 november 1988.

/@rasmuskagstrom

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten