Sök
Christoffer Rifalk, Niklas Rubin och Niklas Svedberg har varit tre positiva överraskningar.
Foto: Bildbyrån
SHL
OLAUSSON: Sex SHL-målvakter som överträffat förväntningarna

Den viktigaste positionen i de flesta lagen är målvaktspositionen. En målvakt kan "make or brake" ett lags insatser i en match, en säsong eller sett slutspel. Här följer en lista på sex av målvakterna som har imponerat på mig under säsongsinledningen. 

Det är alltid svårt att veta hur bra en målvakt kommer att vara då dagsform är extra viktigt samtidigt som det mentala spelet förmodligen är mer betydelsefullt än i många andra sporter. 

Detta gör att det ofta ger huvudvärk att tippa hur bra en målvakt kommer att prestera från match till match och speciellt över en hel säsong. Här följer dock en lista på sex burväktare som har imponerat väldigt mycket under säsongsinledningen av SHL.

Detta är nödvändigtvis inte de bästa målvakterna hittills men det är en lista på keeprar som har presterat bäst utifrån de förutsättningar som fanns på dem inför den här säsongen. Ett exempel är att Joel Lassinantti inte kommer att vara på listan. Han har varit väldigt bra än så länge men han förväntas också vara en av de bästa i SHL. 

På den här listan är det främst målvaktsöverraskningarna som listas: 

Christoffer Rifalk, Rögle

Seriens bästa målvakt hittills? Det går helt klart att argumentera för det just nu, eller snarare så krävs det ingen argumentation för det är bara att titta på statistiken. 95,48 i räddningsprocent och 1,28 insläppta mål per match är galet bra än så länge. Det ska dock noteras att Rifalk bara har vaktat kassen i sex matcher än så länge men när han har stått mellan stolparna har han gjort det utmärkt. Han har bara åtta insläppta mål hittills och känslan är att han bara blir bättre för varje match som passerar. Det är sjukt att tänka att han gör sina första matcher i SHL för han ser verkligen inte ut som en debutant på den här nivån.

Rifalk delar målvaktsspaden med Roman Will och i nuläget har tjecken fått spela fler matcher men om 23-åringen från Kalix fortsätter på inslagen bana så känns det som att han borde få chansen att stå i fler matcher än Will. I somras var svensken även över i Nordamerika för att delta i Calgary Flames development camp. Om Rifalk håller i samma spel över hela säsongen kan han faktiskt vara förlorad för Rögle nästa säsong.

Hans karriär har verkligen tagit raketfart det här året där han inledde med att bära Oskarshamn till SHL och nu gör han succé i Rögle. Vad är nästa steg för Rifalk egentligen? Tre Kronor?

Christoffer Rifalk leder målvaktsligan i SHL.Christoffer Rifalk leder målvaktsligan i SHL.Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Gustaf Lindvall, Skellefteå

När Mantas Armalis blev långtidsskadad så riktades det nog en del oroande blickar mot Skellefteå. Gustaf Lindvall hade stått för en del bra insatser under sina år som backup i klubben men skulle han verkligen vara redo för att axla ansvaret som förstakeeper?

Nu har Lindvall verkligen steppat upp och visat att han klarar av att stå mycket och leverera kväll efter kväll. Inte nog med det så har 28-åringen också hållit en väldigt hög nivå och varit en av hela ligans bästa målvakter. Med sina 92,88 i räddningsprocent och 1,89 insläppta per match ligger Lindvall bland toppen av målvaktsligan. Han har räddat många poäng åt Skellefteå den här hösten och en stor anledning till att laget just nu har en topplacering i tabellen.

Det finns dock stora orosmoln. Lindvall klev av skadad mot Luleå och än har det inte kommit någon uppdatering om läget. Bakom honom finns Oskar Östlund som är väldigt oprövad på den här nivån och bara har varit tänkt att avlasta Lindvall under tiden som Armalis är skadad. Nu kan han dock tvingas axla förstaspaden och det har även snackats om att Armalis kommer att påskynda sin rehabilitering för att komma tillbaka till spel så snart som möjligt. Verkligen en paniklösning som kan ha negativa effekter för den litauiske målvaktens karriär. Alla i Skellefteå sitter nog och håller tummarna för att allt går bra med Gustaf Lindvall och att han kan vara tillbaka mellan stolparna igen.

SAIK får verkligen hoppas att Lindvalls skada inte är allvarlig.SAIK får verkligen hoppas att Lindvalls skada inte är allvarlig.Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

Hugo Alnefelt, HV71

Här är någon annan vars karriär har tagit raketfart på sistone. Alnefelt var riktigt bra i U18-VM när Småkronorna vann guld och fortsatte sedan med att bli draftad av Tampa Bay Lightning. En skada på Adam Åhman öppnade vägen för 18-åringen i SHL och som han har gjort det.

Det är alltid klurigt att veta hur en ung målvakt kommer att stå sig på den här nivån. Mycket handlar om det mentala för en målvakt och det är något som kan behöva växa fram över flera år samtidigt som människan bakom masken mognar. I fallet Hugo Alnefelt verkar 18-åringen från Danderyd dock redan ha skaffat sig en sund inställning. Han uppträder väldigt moget både på och utanför isen.

I sitt målvaktsspel är han väldigt lugn och ser många gånger ut som säkerheten själv. Den här säsongen har han kommit in och gjort sina första SHL-matcher och har verkligen överträffat förväntningarna. Just nu ligger han på en andraplats i målvaktsligan och har imponerat stort i matcherna. När han har vaktat kassen har HV71 bara förlorat en enda match och det var efter straffläggning mot Djurgården. Alnefelt har kommit in och givit ett lugn och en säkerhet som är klart över förväntan för en 18-åring. Han var bara tänkt att vara uppe i A-laget under den här perioden när Adam Åhman var skadad men just nu är det inte mycket som talar för att Åhman kommer att gå före Alnefelt i rangordningen. Småkronornas guldhjälte ser just nu ut att till och med kunna konkurrera om förstaspaden med Jonas Gunnarsson. Det ska bli väldigt intressant att följa hans utveckling. Given för JVM-truppen?

Hugo Alnefelt har verkligen visat att han håller på SHL-nivå.Hugo Alnefelt har verkligen visat att han håller på SHL-nivå.Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Niklas Rubin, Frölunda

Rubin fick väldigt sparsamt med speltid i Luleå förra året. Han fick bara vakta kassen i tolv matcher bakom Joel Lassinantti och hade det tungt. Nu har 23-åringen flyttat hem till västkusten igen och verkar trivas som fisken i vattnet.

Han har fått stå mellan stolparna i hälften av Frölundas matcher hittills och visat att han är tillräckligt bra för att vara en målvakt i SHL. Under säsongsinledningen har Rubin lyckats konkurrera ut Frölundas hjälte från i fjol Johan Mattsson och spela riktigt bra. Hittills har han faktiskt varit en av de bästa målvakterna i ligan, rent statistiskt.

På sina sju matcher i kassen har Rubin räddat 92,95 procent av alla skott samtidigt som han bara har 1,68 i insläppta mål per match. Det är klart att flytten till Frölunda har gett honom ett stort lyft som kan och han har lagt en riktigt fin grund att bygga vidare från. 

Flytten till Frölunda har verkligen inneburit ett lyft för Niklas Rubin.Flytten till Frölunda har verkligen inneburit ett lyft för Niklas Rubin.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Niklas Svedberg, Djurgården

Förra året var Svedberg väldigt ifrågasatt i Timrå. Han presenterades som en stjärnvärvning som skulle kunna rädda laget kvar i SHL. Istället blev han nästen mer av en belastning, även om han inte hade världens bästa försvar till sin hjälp. Det blev till och med så illa att Svedberg petades till förmån för Victor Brattström i den avgörande kvalmatchen mot Oskarshamn.

Det höjdes därför en del frågetecken när Djurgården gick in och värvade den 30-årige burväktaren som sin ersättare till Adam Reideborn. Svedberg har dock gått in och bevisat tvivlarna fel gång efter annan. Just nu har han den tredje högsta räddningsprocenten i SHL, 93,29. Djurgårdskeepern är också den enda målvakten som har hållit nollan i två matcher den här säsongen.

Niklas Svedberg är bäst på att hålla nollan hittills. Niklas Svedberg är bäst på att hålla nollan hittills. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Tex Williamsson, Oskarshamn

När Oskarshamn spikade sitt målvaktspar den här säsongen var nog tanken att Fredrik Pettersson-Wentzel skulle bära det tunga lasset och vara den keeper som laget föll tillbaka på. Hittills har nyförvärvet från Tyskland dock varit en besvikelse och in har istället Tex Williamsson kommit.

Målvaktsrollen i ett nederlagstippat lag som Oskarshamn är oftast den viktigaste utposten och kan vara den stora skillnaden i flera matcher. Det har Williamsson visat hittills. När 28-åringen var som bäst så vann Oskarshamn, de behövde inte göra mycket mål utan det räckte om de fick in ett par kassar för det skulle förmodligen räcka till poäng med tanke på hur Williamsson spelade. Ett utmärkt exempel på det är matchen mot Rögle. Oskarshamn förlorade skotten med 40-23 men kunde vinna matchen med 1-0 då man räddades av målvaktsspelet.

Oskarshamn nådde framgångar i början av säsongen när Tex Williamsson var seriens hetaste målvakt. Efter det har formen dippat lite (mycket på grund av en förlust med 12-0 mot Färjestad) och Williamsson har inte riktigt nått upp på samma nivå och hans statistik har blivit lidande. Det står dock klart att Tex Williamsson kommer att bli en betydligt viktigare spelare för SHL-nykomlingen än vad som spåddes när han värvades till klubben. 

Tex Williamsson har, liksom hela Oskarshamn, haft det tyngre på sistone. Tex Williamsson har, liksom hela Oskarshamn, haft det tyngre på sistone. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten