Sök
Nils Lundkvist.
Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån
SHL

Motgångarna stärkte Luleås succéback: "Lärde mig väldigt mycket"

Efter att ha slagit igenom i SHL med dunder och brak som 17-åring blev fjolårssäsongen betydligt tyngre för Nils Lundkvist. Fjolårets motgångar har stärkt Luleås 19-åriga backlöfte – som nu vuxit ut till en nyckelspelare på norrbottningarnas blålinje.
– Det är klart att det är kul att känna att man är en bidragande faktor framåt, säger Lundkvist till hockeysverige.se.

Upp som en sol, ner som en pannkaka.

Okej, riktigt så illa var det kanske inte för Luleås backtalang Nils Lundkvist förra säsongen, men 19-åringen är förmodligen den första personen att erkänna att fjolårssäsongen var lite av en besvikelse.
– Man kommer upp första året och allt bara går på räls… Sedan höjs förväntningarna på en och man kanske inte riktigt är redo för att tackla dem. Så var det förmodligen för mig, berättar Lundkvist för hockeysverige.se.
– Det var väl ett sånt där klassiskt andraår där det går lite tyngre. Jag lärde mig väldigt mycket förra året om mig själv och det är något jag byggt vidare på och som kanske börjar ge utdelning nu.

"NÖJD MED VAD JAG PRESTERAT"

Utdelning, var det ja. Det skulle man definitivt kunna säga att Nils Lundkvist fått under SHL:s säsongsupptakt. Under de nio inledande matcherna har den 19-årige Piteåsonen noterats för sju poäng (1+6).
– Säsongen har börjat väldigt bra, jag har fått mycket utdelning. Framförallt är jag väl nöjd med vad jag presterat och att spelet flutit på bra. Sen ska man väl kanske inte dra för stora slutsatser över att man fått göra lite poäng, det brukar komma och gå, menar Lundkvist och fortsätter:
– Samtidigt har jag mycket att tacka tränarna för, då jag fått mycket förtroende och fått spela med grymt bra spelare. Jag har fått spela med både Erik (Gustafsson) och Oscar (Engsund), där det fungerat väldigt bra med båda två. Jag försöker bara ta lärdom av dem och det har gått väldigt bra hittills.

190914se014-1570871076.jpgLundkvist har vuxit ut till en nyckelspelare för Luleå under säsongsinledningen.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Som Lundkvist själv säger har han fått mycket förtroende den här säsongen. Inför lördagens bortamatch mot Frölunda snittar han 21 minuter och 50 sekunder i istid varje match – en notering som gör honom till den junior som fått överlägset mest istid under SHL:s säsongsinledning.
– Vi hade en hel del backar borta under starten på säsongen vilket gjorde att vi som varit hela och fräscha fått spela väldigt mycket. Det är klart att det är tråkigt när folk är borta, men det är väldigt kul att få spela mycket. Man spelar ju hockey för att vara på isen och inte på bänken.
– Det har varit en jättestor lärdom att få spela så pass mycket som jag fått göra. Nu börjar de flesta vara tillbaka vilket så klart gynnar laget ännu mer då det ökar konkurrensen och ger oss en än större bredd.

Men det måste ändå kännas skönt att du visat att du klarar av att hantera ett sånt här stort förtroende på SHL-nivå?
– Ja, det är klart. Jag tycker att det har gått bra när jag fått spela de här stora minuterna och att jag klarat av det hyfsat. Det är bara att hoppas att coacherna också tycker det, skrattar Lundkvist. 

"STÄLLDE NOG LITE FÖR HÖGA KRAV"

Det tunga fjolåret har satt sina spår i Lundkvist. Det självförtroende han byggt upp sedan SHL-debuten som 17-åring fick sig en rejäl törn under fjolåret, men sakta men säkert började han bygga upp sig själv igen efter den misslyckade JVM-turneringen i Kanada. 

Nu har 19-årige Nils hittat harmonin igen.
– Lite är det väl att man blivit ett år äldre och ett år klokare. Jag har med mig erfarenheterna från förra säsongen där det kanske gick lite tyngre där jag fick kriga mig tillbaka till den plats som jag fick när jag kom upp i a-laget.
– Förra året ställde jag nog lite för höga krav på mig själv och jag försökte kanske lite för mycket därute på isen. Istället för att spela enkelt så valde jag att slå de där lite svårare passningarna. Nu försöker jag bara göra det enkla och hålla det så simpelt som möjligt, lägena kommer att komma ändå. Jag har börjat spela mer till mina styrkor, skulle jag säga.

En ordentlig sommarträning har också hjälpt honom att hitta tillbaka till sitt spel igen, menar han.
– Förra våren och sommaren var väldigt speciell då det var både Combine, Draft, U18-VM, Development Camp, spel i Juniorkronorna, hem till Luleå… Det var mycket resande, men samtidigt var det så för allihop och det är väl ingenting jag vill skylla på.
– I sommar fick jag lite mer tid på att bygga på mig muskler och lite vikt. Det har varit viktigt för mig. Nu känner jag mig starkare och mer redo.

190928sm040-1569774238.jpgNils Lundkvist.Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

TOPPAR LULEÅS INTERNA POÄNGLIGA

Att han är både starkare och mer redo har om inte annat visat sig i poängprotokollet under säsongsupptakten. Med sina sju poäng (1+6) är Lundkvist Luleås bästa poängplockare den här säsongen och på en delad fjärdeplats i backarna totala poängliga.
– Det är aldrig dåligt för självförtroendet att få göra poäng. Men man ska inte dra för stora slutsatser av poängen, tycker jag. Jag tror att det är ganska många andraassist och sådär… Samtidigt är det kul att bevisa att man kan skapa mycket framåt och vara ett offensivt hot. Det känns som att jag varit med och skapat mycket lägen och haft bud på att göra några mål till. Det är klart att det är kul att känna att man är en bidragande faktor framåt, säger Lundkvist.

19-åringens framfart har inte gått obemärkt förbi borta i Nordamerika. Lundkvist, som är draftad av New York Rangers, har regelbunden kontakt med klassikerklubben som håller stenkoll på sitt stora backlöfte uppe i Norrbotten.
– Vi pratar lite då och då. Nu har de ingen som bor uppe i mina delar av landet, men de brukar höra av sig och gratulera till bra matcher och när man lyckas göra mål. Vi håller kontakten lite då och då, vilket är roligt.

Vad har de sagt?
– De försöker bara bygga upp ens självförtroende och bara kolla läget lite. De är glada för min skull att säsongen börjat så bra. Det brukar egentligen inte vara speciellt mycket mer än så.

SIKTAR PÅ REVANSCH I JVM

Under lördagen fortsätter norrbottningarnas klättring mot SHL-toppen då man ställs mot Frölunda på bortais. I en jämn SHL-tabell placerar sig norrbottningarna på en sjundeplats med 15 inspelade poäng. Trots den lite halvknackiga starten på säsongen tror Lundkvist att Luleåsupportrarna har en rolig säsong att vänta.
– Vi ska bygga på vårat spel som vi har påbörjat nu. Vi spelade väldigt bra mot Djurgården där vi torskade rätt orättvist med 1–3 och senast mot Brynäs när vi vann med 4–0. Det känns som att vårt grundspel som satt fruktansvärt bra ifjol börjar komma tillbaka nu och det känns som att vi har en ännu bättre offensiv spets i laget i år. Jag tror att vi har en riktigt rolig säsong framför oss.

En rolig säsong väntar för Lundkvist också. Förutom att han ska fortsätta att utvecklas i sin roll som nyckelback i Luleås pansarförsvar har han en revansch att utkräva i JVM framåt jul och nyår.
– Att spela ett till JVM vore förstås sjukt stort och det är så klart ett stort mål att komma med där. Sen vill jag fortsätta bygga på spelet som jag haft här under säsongsinledningen och hålla i det egentligen, då blir det nog även en ganska rolig säsong för mig med.

Söndag 15:00
AIK - Mora IK
1 2.60
X 4.05
2 2.30
Tisdag 19:00
Djurgårdens IF - Brynäs IF
1 1.74
X 4.45
2 4.30
Tisdag 19:00
IK Oskarshamn - Färjestads BK
1 4.45
X 4.50
2 1.71
Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Linköping HC
1 2.25
X 4.20
2 2.85
Tisdag 19:00
Växjö Lakers HC - Luleå HF
1 2.80
X 4.15
2 2.30
Tisdag 19:00
Rögle BK - Örebro HK
1 1.91
X 4.30
2 3.55
Tisdag 19:00
Skellefteå AIK - HV 71
1 2.25
X 4.25
2 2.85
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten