Sök
Joakim Fagerwall, Fredrik Andersson och Björn Hellkvist.
Ronnie Rönnkvist
HockeyAllsvenskan

Hur mår norrlandshockeyn?

Hur mår egentligen hockeyn i Norrland? Hockeysverige.se slog sig ner i en soffa på Globe Hotel i södra Stockholm tillsammans med Hockeyallsvenskans norrlandstränare, Joakim Fagervall, Fredrik Andersson och Björn Hellkvist för att redan ut den frågan. 

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre av lagen som tippas ligga i toppen av Hockeyallsvenskan den här säsongen är Modo, Timrå och Björklöven. Alltså tre ”norrlandslag”. Med norrlandslag menar vi lag som kommer från nordligare breddgrader än exempelvis Brynäs och Mora. I SHL är motsvarigheten Skellefteå och Luleå. Alltså totalt fem lag.

SÖDER TAR ÖVER

Samtidigt har området Skåne och Blekinge fyra lag med i de två högsta serierna, Malmö, Rögle, Karlskrona och Kristianstad. Skulle vi dessutom lägga till Småland så drar det iväg med ytterligare fem lag, Oskarshamn, HV71, Växjö, Västervik och Tingsryd. Landet lutar alltså lite nedåt även då det gäller elitlag inom hockeyn. Givetvis finns det naturliga förklaringar kring det som exempelvis antal invånare e t c.

Men hur mår egentligen hockeyn i Norrland? Hockeysverige.se slog sig ner i en soffa på Globe Hotel i södra Stockholm tillsammans med Hockeyallsvenskans norrlandstränare, Joakim FagervallFredrik Andersson och Björn Hellkvist för att redan ut den frågan.
- Det är länge sedan det var så pass bra som det är nu, säger Fagerwall när frågan om norrlandshockeyns välmående kommer upp samtidigt som Olof Mellberg och hans stab i Helsingborg sitter bakom oss och drar upp riktlinjerna för deras match mot Djurgården.
Fagerwall fortsätter:
- Tittar vi på SHL så är både Luleå och Skellefteå bra där. Sedan är det kul att våra tre lag är topptippade. Det känns som ett otroligt starkt Norrland.
Andersson:
- Jag håller med i det Jocke säger. Det var länge sedan alla norrlandslagen var så här högt tippade i Hockeyallsvenskan. Det är jätterolig. Förutom Luleå och Skellefteå har vi även några lag i Division 1-hockeyn där bland annat Piteå varit bra under några säsonger och som skickat en del spelare till Hockeyallsvenskan. Norrlandshockeyn är på rätt väg, men det finns en del att jobba med ändå.

bjorn-hellkvist-3-1568980456.JPGBjörn Hellkvist Foto: Ronnie Rönnkvist

Björn Hellkvist har sina rötter i Skåne och har bara varit tränare för Modo under en säsong.
- Jag vet knappt vart gränsen till Norrland går (skratt). Jag har inte riktigt koll på det där. Jag fokuserar på mitt uppdrag i Modo och försöker göra det så bra som möjligt tillsammans med killarna i laget och min stab.
- Intresset där uppe är jättebra. Det är mycket roligare att hålla på när Björklöven är med där uppe och hugger, om det blir så, om Timrå är med och hugger, om det blir så, och om vi är med hugger, om det blir så.
- Det blir också härliga matcher. Förra säsongen när vi mötte Björklöven i Umeå var det ett enormt drag, skithäftigt.
Andersson:
- Det är också dom här derbymatcherna som är roliga och lite speciella både publikmässigt och med allt runtomkring. Jag tror att det här är något vi måste få mer av i svensk hockey och då framförallt i norrlandshockeyn, att få en ännu bredare grund att stå på för att få fler norrlandslag högre upp i seriesystemet.

Vad tror ni just derbymatcher, inramning och så vidare betyder för rekrytering av ungdomar till hockeyn?
Fagerwall:
- Jag tror att matcherna vi haft ett par säsonger i Hockeyallsvenskan mot Modo gett jättemånga ringar på vattnet. Vem vill inte se sin grabb spela en sådan match? Jag tror verkligen det betyder mycket för rekryteringen och just det här för att få ungdomarna att fortsätta spela.
- På ungdomssidan har vi haft det ganska bra med folk och jag tycker att det ökat senaste åren. Ökningen kanske kom i samband med att Björklöven för några år sedan gick upp i Hockeyallsvenskan igen.

Björn, känner du att det är samma intresse för hockeyn söderut som det är i exempelvis Sundsvall, Umeå eller Örnsköldsvik?
- Ja, det tror jag nog. Jag tror inte det spelar någon roll. Det lokala laget brinner nog alla för. Sedan har jag förmånen att mest träffat dom som bryr sig eftersom det är dom som går på matcherna. Dom som inte bryr sig missar man ju.

Hur är hockeysnacket på stan i Ängelholm jämfört med Örnsköldsvik?

- Jag skulle nog säga att det är jämt skägg.

Det är många söder-lag som är på frammarsch just nu, vad är nyckeln till att det ser ut så?

- Jag vet inte, men jag tror det är tiden cykler och lite sådant. Vi har fått lov att bygga om i Modo och nu får Timrå chansen att bygga om lite och få ett yngre lag. Björklöven har också haft en process där man fått bygga om från grunden och haft en tuffare period. Nu kan dom här lagen stå väl rustade för att utmana.
- Skulle vi gå upp så trillar ett ur och det är en stor risk att det då skulle bli ett söder-lag. 


fredrik-andersson-1-1568980519.JPGFredrik AnderssonFoto: Ronnie Rönnkvist

Många spelare från norr lagen har senaste åren flyttat långt söder ut. Visserligen är inte det någon ny företeelse, men vad tror ni det bottnar i?
Andersson:
- Jag tror att det handlar om ekonomi. I vårt lag är det spelare som till och med jobbar vid sidan av. Det är en lite starkare ekonomi i södra lagen. Jag vet inte Björn hur du ser på det?
Hellkvist
- I alla fall tror jag att det är så om vi ser brett på det. Sedan finns det enstaka lag som har god ekonomi norr över också.
Andersson:
- Så är det, men just bredden. Där tror jag det finns flera söderlag som har en stabilare ekonomi än norrlagen. Tittar vi dessutom på ettan i norr så har dom lagen fantastiskt långa resor. Det är inte lätt att spela i den serien om du dessutom ska jobba vid sidan av.
- Det kan vara svårt att få ihop det då och kanske är det anledningen till att några av dom spelarna då flyttar söder ut för att få bättre förutsättningar.
Fagerwall:
- Sedan tror jag också det handlar om bristen på lag. Även om vi är tre lag nu i Hockeyallsvenskan så är det flera lag söder ut. Vi kan ha bara ha 60 till 75 man totalt kan ha i våra trupper. Det är otroligt många fler lag att spela i där nere.
Hellkvist:
- Det finns dessutom många fler hockeyspelare i norra än i södra Sverige. Då blir det en tratt och någonstans måste det spilla över.
Fagerwall:
- Dessutom är söderettan bättre. Boden är det enda norrlandslag, vad jag vet, som satsar på Hockeyallsvenskan. Kanske Piteå också. I söder pratar alla lag om Hockeyallsvenskan. Bland annat har vi satsningen Mörrum gör med bland andra (Marcus) Paulsson i laget.
Andersson:
- Precis som ni säger, vart ska alla spelare ta vägen? Det kommer in fler och fler unga spelare från J20-lagen som ändå är helt okej. Det finns inte så många lag att spela i för dom i norr och då lägger dom här killarna istället av. Annars måste dom flytta söder ut.

Hur mycket prestige kommer det bli i derbymatcherna mellan era lag?
Hellkvist:
- Derby är derby och skitkul. Man vill vinna alla matcher, men derbyna ännu mer. Så är det bara.

Taggar man till mer då det är derby?
- Ja, och det tror jag är ett mänskligt beteende, ett flockbeteende, säger Björn Hellkvist som får medhåll av Timråcoachen:
- Klart att man taggar till lite extra. Det handlar mycket om det runtomkring. Det byggs upp kring dom här matcherna både i media och supportrarna emellan samtidigt som det inte är så långt mellan våra städer. Självklart påverkar dom här skriverierna och allt runt om.
- Killarna vet också vad som förväntas med fulla hus och så vidare. Det är ofrånkomligt att man skulle ryckas med. Jag tycker det är extra roligt att vinna dom matcherna.

Har du samma känsla Joakim när du står där på bänken och ser Fredrik eller Björn på motståndarbänken?
- Ja, så är det. När jag var i Luleå önskade jag att resten av SHL-lagen hade Skellefteå-tröjor på sig. När jag nu är i Löven vill jag ha Modo-tröjor på resten av lagen eftersom det blir ett väldigt speciellt tryck i då.
- Det finns inget som är så roligt som att vinna ett derby, men det finns heller ingenting som är så tråkigt som att förlora ett derby. Det är som Björn säger, att hela stan rycks med. Har man haft en dålig period, men sedan vinner över Modo så är det mycket som är förlåtet. Då blir allt på något vis okej.

Trion är även inne på att det borde finnas utrymme för flera derbyn i svensk hockey
Andersson:
- Vi sitter här och pratar om att vid derbyna är det mest folk och skriverier. Varför försöker vi inte få ihop inom svensk hockey att vi kan få flera sådana matcher? Vi vill ju ha fler folk på läktarna och då måste vi nog inom svensk hockey börja titta åt det här hållet med fler derbyn. Jag tror det skulle gynna många. Jag vet inte vad ni andra tycker?
Hellkvist:
- Helt enig.
Fagerwall:
- Jag tycker vi ska ha konferenser. Man ska möta alla, men vissa lag som ligger nära ska man möta fler gånger.
Andersson:
- Intresset skull öka. Norrland skulle få en bättre region, Stockholm skulle också få mer intresse kring hockeyn om man hade fler derbyn. Samma i södra Sverige, om man får fler derbyn där.
- Nu är klassen på spelarna så pass bra också vilket inte minst visas med lagen som går upp i SHL, att det då är så pass liten skillnad på lagen. Varför då inte göra ligan större?

joakim-fagerwall-2-1568980567.JPGJoakim FagerwallFoto: Ronnie Rönnkvist

Vem får sitt genombrott hos er i Björklöven den här säsongen?
- Jag tror det blir Hardy Häman Aktell. Så känns det på förhand. Jag tror att han kan få ett genombrott den här säsongen.

Fredrik, vem får sitt genombrott i Timrå?
- Léon Lerebäck. Han kommer från U20 i Frölunda. Han kan bli nyttig för oss och kan ta det här steget och få sitt genombrott.

Björn?
- Fredrik Olofsson. Han har gått lite under radarn i Sverige. En grymt bra utbildad klassisk center med näsa för att göra både mål och assist.

Ni tre tycks ha trevligt när ni sitter här i soffan, men hur mycket kompisar är ni vid sidan av era uppdrag som konkurrerande coacher?
Andersson:
- Det är inga problem När vi står mitt emot varandra kan vi såklart ha olika åsikter. Det har man alltid om saker och ting när man vill vinna. Alla vi tre, vågar jag säga, vill vinna alla matcher. Däremot när vi sitter så här är det inga hard feelings. Min känsla är att vi kommer bra överens, säger Andersson samtidigt som både Hellkvist och Fagerwall nickar instämmande.
Hellkvist:
- Det är ytterst få tränare man inte kommer bra överens med även om det alltid finns någon som man inte gör det med. Så är det alltid, avslutar Hellkvist medan de övriga två nickar instämmande och samtalet glider över till om trion ska kila över till Olof Mellberg för att hjälpa till med att rita upp riktlinjerna inför djurgårdsmatchen.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten