Pernilla Winberg, Fredrik Glader och Helene Martinsen tar plats i SDHL-panelen,
Ronnie Rönnkvist
SDHL

Trots VM-fiaskot: 'Svensk damhockey är på frammarsch'

På landslagssidan handlar det om misslyckanden på misslyckanden, och en infekterad bojkott. Men på klubblagssidan mår svensk damhockey bättre än någonsin - eller?

– Jag skulle säga att det är världens bästa liga och utländska spelare behövs utan tvekan. Att vi har en Michelle Karvinen, en Jenni Hiirikoski eller Sidney Morin. Att dom väljer att komma till Sverige är ganska stort ändå, säger den tidigare spelaren Helene Martinsen till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Hur mår svensk damhockey? Sällan har damhockeyn i Sverige fått en sådan medial uppmärksamhet som den fått senaste året. Allt har verkligen inte varit någon dans på rosor. Sverige ur A-VM, för många (?) utländska spelare i SDHL, många spelare tvingas eller väljer att sluta och så vidare. Samtidigt finns det en annan och mycket mer positiv sida med TV-sända matcher, nya sponsoravtal för SDHL, fler unga tjejer än någonsin som börjar spela hockey.

Hockeysverige.se satte ihop en liten panel bestående av Luleås guldtränare Fredrik Glader, landslagsspelaren Pernilla Winberg och förra norska VM-spelaren Helene Martinsen. Vi ställde just den frågan – Hur mår svensk damhockey?
- Jag tycker den är på frammarsch, säger 
Pernilla Winberg som spelat i Damkronorna sedan 2003.
- Vi såg på upptaktsträffen hur många som kommit hit från media, men även det nya sponsoravtalet där DHL gått in. Jag tror det bara kommer gå uppåt härifrån.
- Jag kan bara hålla med Pernilla i det svaret. Jag tycker också att det går framåt jämfört med då jag kom till Sverige 2005. Sedan dess har det hänt jättemycket, säger Helene Martinsen.
Glader:
- När jag kom in första gången, då hade jag bland annat Pernilla i laget, sedan dess har det hänt jättemycket när det gäller ligan. Det har tagits stora steg och i rätt riktning. 

pernilla-winberg-1-1568541006.JPG

"Är en ledarfråga"

Vi får inte fram lika många toppspelare idag som vi fick under början av 2000-talet, vad tror ni det beror på?
Glader:
- Jag har inte satt mig in i just den frågan eftersom jag har fullt upp med mitt jobb i Luleå. En del är att det kanske inte tagits riktigt på allvar senaste åren. Jag tänker då på helheten.

Kan du utveckla det?
- Tjejerna studerar eller har jobb vid sidan av. Det har blivit bättre och bättre senaste tiden, men samtidigt måste vi få in rätt ledare bland unga flickor. Därför blir jag glad att se när Pernilla kör sin hockeyskola, vi i Luleå har hockeyskola liksom även (Maria) Rooth har.
- Sådana verksamheter tror jag är viktigt, men också, som jag sa, att vi får bra ledare kring flickhockeyn så vi kan fostra framtida stjärnor.
Martinsen:
- Fredrik är inne på det, att det också är en ledarfråga, vem man har som tränare. Jag vill också lägga till att det handlar om vilken inställning det är hos tjejerna.
- Rooth och Holst var pionjärer för svensk damhockey. Nu har vi Pernilla som fortfarande spelar. Jag tycker att det var en annan inställning hos dom äldre än vad det är nu. Nu kanske jag är lite för hård, men jag kan tycka att det är lite för bekvämt ibland. Det är mycket upp till var och en vad man vill med sin hockey, hur mycket tid och energi man vill lägga ner.
- Som Fredrik sa så studerar eller jobbar tjejerna även om det idag är det mindre av det. Förut var det verkligen mer så. Ändå fick vi fram ledande spelare.

helene-martinsen-1-1568540931.JPGHelene Martinsen.

"Måste ha en bra liga"

Pernilla Winberg:
- Med den ligan vi har idag måste det vara rätt miljö och tränare. När jag var yngre och om vi ser till Rooth och Holst-generationen spelade många med killar och fick kanske sin attityd därifrån, att vilja tävla. Då kommer det mycket inifrån, precis som Helene sa.
- Det var inget bekvämt utan det var tufft där ute. Dom som samlades i landslaget då visste vad som krävdes för att prestera. Nu har vi en riktigt bra liga istället och en helt annan miljö än innan. Då måste vi våga tävla och det måste, som sagt var, komma inifrån, men också att man får hjälp från ledare och rätt förutsättningar.

Vi har kanske världens bästa liga i Sverige, men vi har även drygt 90 utländska spelare i ligan, är det på gott eller ont?
- Jag tycker det är positivt, säger Pernilla Winberg som debuterade i Limhamns A-lag som 13-åring.
- Ska vi tävla på högsta nivån måste vi ha en bra liga. Vill vi ha världens bästa liga så måste vi ta in dom bästa spelarna. Sedan kanske det är en känslig nivå när vi kommer in på det här med att spela egna spelare.
- Vi måste också våga utmana och träna stenhårt för att ta en plats. Måste du träna med killarna för att ta en plats i SDHL så gör det för när du kommer internationellt möter du dom här tjejerna. Kan du inte ta en plats i någon liga mot dom så kommer du inte prestera bra mot dom internationellt heller eftersom dom är så pass bra spelare.
Martinsen:
- Det är jättebra med utländska spelare, definitivt. Du är inne på att det är en av världens bästa ligor. Jag skulle säga att det är världens bästa liga och utländska spelare behövs utan tvekan. Att vi har en Michelle Karvinen, en Jenni Hiirikoski eller Sidney Morin. Att dom väljer att komma till Sverige är ganska stort ändå.
- Sedan tror jag att det är en svår balansgång med att dom yngre får stå mycket åt sidan. Ibland har vi tagit in medelmåttliga utländska spelare som kanske inte behövts. Samtidigt måste då svenska spelare våga ta klivet och träna det här extrapasset.
- Många drar på sig en tröja i SDHL, till och med landslagströjan, och nöjer sig med det. Men man måste också då göra skillnad, våga vara den här ledande spelaren.

"Som att vi bromsar utvecklingen av SDHL"

Fredrik Galders Luleå har en rad utländska världsspelare i sitt lag, men är inne på samma linje som Winberg och Martinsen.
- Vi har världens bästa liga. Sätter vi begränsningar på antalet utländska spelare är det som att vi bromsar in utvecklingen av produkten SDHL. Jag tror inte det skulle gynna svenska landslagsspelare i form av Pernilla, Emma Nordin och dom här tjejerna när det gäller att få den här utmaningen att möta världsspelarna som vi har i ligan.
- Jag tycker fokus ska ligga på att ta ansvar för serierna under SDHL. Det vill säga att det måste göras någonting åt Division 1. När nu nya NIU-verksamheter kommer till kanske vi kan skapa en juniorliga så vi får en bra utveckling och tryck underifrån och får den här naturliga övergången av spelare, men också det här som Pernilla är inne på, att vi får tävlingen.
- Nu kan jag bara tala för Luleå men vi har haft NIU-spelare med på alla träningar och en del har även spelat matcher med oss. Det vi som ledare vill förmedla är att ta rygg på våra förebilder, kolla på hur dom förbereder sig och tävlar. Det har till och med varit duster mellan NIU-spelare och stjärnspelare under vissa övningar. Att man fostras in i att ska du komma in i det här omklädningsrummet så är det här vad som gäller. 

fredrik-glader-2-1568540962.JPGGuldtränare Glader.

Erica Udén Johansson sa i en intervju med hockeysverige.se att steget från 15-16 års ålder upp till SDHL idag är för stort. Håller ni med henne om att det är ett stort problem?
Glader:
- Ja, det tycker jag också. Vi vill ha så många utövare som möjligt inom svensk damhockey både på Division 1 och juniornivå. Just därför tycker jag att man ska skapa en serie på juniornivå eller inom NIU-verksamheten. Då kanske vi automatiskt kan få en attraktiv juniorliga, men också bedriva en bra Division 1-serie. Det är ett stort steg och något vi måste se över.
Martinsen:
- Sedan tror jag att spelare som tar det här klivet när man är 14, 15 16 år och tidigt får ett OS och VM, att man nästan blir lite mätt.
- Det är också viktigt att man fortsätter jobba med dom här spelarna. Pernilla är ett bra exempel som började tidigt i landslaget men fortfarande kör på fast hon idag är 30 år. Hon är den som kör det här lilla extra hela tiden och ännu inte är mätt.
- Vi måste försöka behålla tjejerna som gör en tidig debut i landslaget för att få dom som ska ta det här steget att förstå hur dom ska göra det.
- Dessutom, när vi är inne på Division 1 så är den serien inte bra. Det tycker jag vi ska våga säga. Här måste vi bli bättre i Sverige tror jag. 

En enda division 1-serie = lösningen? 

Att köra en Division 1-serie kan det vara svaret på att höja kvalitén på landets andraserie?
Glader:
- Ekonomiskt sett tror jag det kan bli tufft, men jag tycker att man ska börja titta på om vi i alla fall bara ska ha två serier eller hur man vill göra.
- Tittar vi uppe i norr så har vi Modo, Luleå, Skellefteå och Björklöven. Nu hoppas jag Björklöven får ihop det. Att bara ha fyra lag i en serie är jättesvårt. Vi har fått utmaningen att se till att ha vårt Division 1-lag i en pojkserie för att få kontinuiteten på x-antal matcher som vi tycker spelarna ska ligga på varje säsong.
- Det är också ett ekonomiskt ansvar som vi klubbar måste se till att lösa. Man är ganska snabb inom damhockeyn att kasta saker under bordet bara för att det kostar lite pengar. Vänd på det istället, se möjligheten till att hitta nya pengar och samarbetspartners som är villiga att hjälpa till. 

pernilla-winberg-fredrik-glader-helene-martinsen-5-1568541374.JPGFoto: Ronnie RönnkvistLova Blom
Kan en serie där NIU-gymnasierna möter varandra ett antal gånger under säsongen vara ett steg i utvecklingen?
Martinsen:
- Ja, det tror jag. Alexander Bröms, som är anställd av förbundet, kommer vara en utvecklare inom dam och kommer jobba med NIU. Han kommer jobba med dom lite yngre spetsspelarna som behöver en liten skjuts i rätt riktning. Det är jättebra att förbundet tagit tag i det i alla fall och att det händer något därifrån också.
Glader:
- Det finns idag sex NIU och nu finns det en möjlighet att göra en serie utav det. Även om vi och Djurgården är inne på första säsongen vet jag att vårt Division 1-lag består av närmare 30 spelare. 90 procent av dom är juniorer.
- Behövs det NIU-verksamhet för att bedriva en juniorserie så tror jag dessutom att man kan godkänna x-antal överåriga som är med där och spelar. 

De slår igenom

Vilka förväntningar har ni på den här säsongens SDHL?
Winberg:
- Jag tror att det kommer vara en tajt serie. Många spelare har flyttat och bytt klubbar. Sedan tror jag det är bättre förutsättningar på dom flesta hållen. Dessutom ett nytt TV-avtal som gör att SDHL kommer vara en bra produkt den här säsongen.
Martinsen:
- Jag har höga förväntningar på SDHL och håller med ”Pilla” om att det kommer bli en tajt serie. Luleå kommer vara ett ledande lag, som dom alltid varit, men många lag kommer ta upp kampen mot dom, vilket jag tycker är bra.
Glader:
- Ser vi på det stora hela kommer ligan bli bättre. Många lag har fått bättre förutsättningar samtidigt som klubbar gått in och stöttat för att tjejerna ska få bättre möjligheter, vilket jag tycker är superviktigt och jätteroligt.
- Det kommer bli en superhård serie samtidigt som jag är väldigt glad över att se det här med Tv-rättigheterna och att DHL går in. Det är mycket som händer nu och som vi kommer ha nytta av framåt.
Martinsen:
- Att vi nu kan se alla matcher på Cmore är jätteroligt…
Glader:
- Nu får småtjejer se sina förebilder på TV. Förebilderna finns i rutan så du har möjligheten att se Pernilla, Jenni Hiirikoski, Sidney Morin och så vidare. Det blir en helt annan grej och det ska bli spännande att se hur flickhockeyn kommer påverkas av det.
Winberg:
- Det kommer inspirera dom yngre. Det är vad vi sa om landslaget också, att det finns förebilder där, att spelarna där syns, att det är något positivt och att man ser upp till tjejerna som spelar där.
- Jag tycker att det här känns riktigt bra med Tv-avtalet, sponsorer och så vidare. 

lova-blom-15-1562938950.JPGLova Blom tippas slå igenom.

"Är en ledarfråga"

Innan vi stänger för idag, vem tror ni kommer få sitt genombrott i SDHL den här säsongen?
Glader:
Lova Blom.  Hon är en talang och potential. Med rätt omgivning och stöttning från ledningen tror jag hon kommer bli otroligt bra.
Martinsen:
Josefin Bouveng och Sofie Lundin,  men dom tog steg redan förra säsongen. Om dom tar ett kliv till så kommer dom definitivt vara med där uppe…
Winberg:
- Jag säger 
Tindra Holm i Modo. 

Du kanske även vill läsa:
15-åringen målskytt igen – men Leksand föll på nytt
15-åringen målskytt igen – men Leksand föll på nytt
"De kan vara en utmanare till Luleå"
"De kan vara en utmanare till Luleå"
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 mars
17:30 Tappara - KooKoo Liiga
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:30 Malmö - Brynäs SHL
20:00 Lugano - Servette National League
00:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 New Jersey Devils - Minnesota Wild NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL
00:00 Buffalo Sabres - Nashville Predators NHL
00:30 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 22 mars
01:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
01:00 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
01:30 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
03:00 Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:30 Brynäs - Malmö SHL
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten