Kan Victor Söderström, Samuel Fagemo och/eller Tobias Björnfot gå direkt från draften till NHL?
Kajsa Kalméus & Uffe Bodin
SHL
BODIN: SHL eller NHL – det här talar för och emot de svenska talangerna
SHL eller NHL? Den frågan är relevant för en rad unga svenskar som inom kort ska delta på några NHL-klubbars träningsläger. Uffe Bodin bedömer vilka chanser de har att ta plats i NHL redan nu.

Sommarhettan har återvänt till Sverige och gör en sista ansträngning för att ge oss komfort inför hösten. Varje år känns det lika märkligt när det spelas ishockey samtidigt som termometern klättrar upp emot 30 grader. Men det är lika bra att vänja sig. För snart är den tiden på året här då oproportionerligt många timmar per dygn går åt till att fundera på saker som varför Brynäs powerplay inte fungerar eller huruvida Patrik Berglund borde spela center i stället för vänsterforward i Djurgården.

Eller så är det bara jag som har ett meningslöst liv...

Skämt åsido, det är inte bara i Sverige vi närmar oss allvar. I Nordamerika kommer de flesta NHL-lagen redan under nästa vecka att samla sina rookies för att hålla camp och spela rookieturneringar. Det följs sedan av det riktiga träningslägret där agnarna sållas från vetet inför säsongsstarten 2 oktober.

Alla trupper är inte offentliggjorda ännu, men redan nu kan vi konstatera att det kommer att vara väldigt många svenskar i omlopp där borta. Och för några av dem kan ett lyckat träningsläger vara skillnaden mellan spel i SHL eller NHL den här säsongen.

Det är de spelarna vi ska kika på i dag. 

Vad är det som gör att de har bra chanser att slå sig in i NHL redan nu?
Och vad är det som talar för att de i stället får återvända till SHL?

Victor Söderström

Back, Arizona Coyotes/Brynäs

Coyotes valde att sajna Söderström till ett rookiekontrakt direkt efter att ha draftat honom som elfte spelare i första rundan i somras. Nu är han på plats i Arizonaöknen för att försöka bli NHL-spelare som 18-åring.

Det talar för att Söderström får chansen i NHL:
Arizona trejdade upp två placeringar för att förvissa sig om att de skulle kunna få Söderström. Det säger en del om hur mycket de tror på honom. Gör han en riktigt bra camp tror jag att det innebär att han har fördel jämfört med andra backar som slåss om en plats i truppen.

Det talar för att Söderström återvänder till SHL:
Arizona kanske inte har NHL:s bästa försvar, men det är minst fem backar som är självskrivna i laget. Det gör att Skutskärssonen skulle behöva överglänsa antingen ryssen Ilja Ljubusjkin, 25, eller amerikanen Jordan Oesterle, 27, för att vinna ett jobb och bli en av sju backar i truppen. Det blir tufft.

Tobias Björnfot

Back, Los Angeles Kings/Djurgården

Björnfot valdes som 22:a spelare i första rundan av Kings och skrev NHL-kontrakt med klubben i mitten av juli. Han har imponerat stort i Djurgårdens tröja på försäsongen och ser under alla omständigheter ut att vara redo att kliva in i SHL efter att mest ha spelat J20-hockey i fjol.

Det talar för att Björnfot får chansen i NHL:
Los Angeles Kings försvar ser i ärlighetens namn rätt tunt ut. Bortsett från superstjärnan Drew Doughty är det en ganska blek uppsättning backar med NHL mått mätt. Ett riktigt bra träningsläger skulle kunna innebära att Björnfot, som är fysiskt sett väldigt mogen för sin ålder, smiter in i truppen.

Det talar för att Björnfot återvänder till SHL:
Att gå från J20 SuperElit till NHL är ett väldigt, väldigt stort steg. Björnfot var ombytt i sju SHL-matcher och fyra slutspelsmatcher i fjol och spelade då högst sporadiskt. Logiskt sett är det svårt att se att han skulle vara spelmässigt mogen att spela NHL-hockey på en utsatt position redan som 18-åring.

190426bb473-1562179426.jpegJesper Boqvist.Foto: Tomi Hänninen/Bildbyrån

Jesper Boqvist

Forward, New Jersey Devils/Brynäs

Jesper Boqvist draftades av Devils tidigt i andra rundan 2017. Sedan dess har han stått på tillväxt i SHL och fick under fjolåret ett genombrott som ledde till landslagsspel och fina 35 poäng för Brynäs. I juni skrev han på för Devils.

Det talar för att Boqvist får chansen i NHL:
Man kan argumentera för att 20-åringen gjort sitt extra år i SHL och uppfyllt alla kriterier för att vara redo för NHL. Han har checkat i boxarna med landslagsspel och SHL-produktion och ser som spelare betraktat ut att vara perfekt för Devils och den fartfyllda hockey de vill spela. 

Det talar för att Boqvist återvänder till SHL:
Som jag skrev i ett tidigare blogginlägg tror jag att Boqvists chanser till NHL-spel i år minskade i och med Devils värvning av Nikita Gusev. Fjolårets poängkung i KHL tar upp den plats som på förhand såg ut att vara Boqvists att förlora. Det innebär att konkurrensen om en plats på vänsterkanten blir betydligt tuffare. Det är inte uteslutet att svensken kan knipa en tröja. Men frågan är om det inte är bättre för hans långsiktiga utveckling att åka hem och spela 17-20 minuter per match i SHL framför mer sporadiska minuter i en lägre kedja i NHL.

David Gustafsson

Center, Winnipeg Jets/HV71

Gustafsson draftades av Jets i andra rundan förra året och skrev på sitt rookieavtal med klubben i somras. Allt tydde på att han skulle bli kvar i HV71, men efter en stark försäsong ville klubben ha över honom till Kanada.

Det talar för att Gustafsson får chansen i NHL:
Av det jag har sett av David Gustafsson på försäsongen har han tagit ett STORT steg i sin utveckling. Han var en av Juniorkronornas bästa – om inte DEN BÄSTA – spelare under World Junior Summer Showcase i Michigan förra månaden. Han har följt upp det med att bitvis se dominant ut under några av HV71:s träningsmatcher. Lägg därtill att Winnipeg har en ganska ihålig centersida efter att Kevin Hayes lämnat klubben som free agent. Och att varken Patrik Laine eller Kyle Connor är sajnade till nya kontrakt än. Laget är i behov av spelare – och helst spelare med billiga kontrakt. Det finns en öppning där.

Det talar för att Gustafsson återvänder till SHL:
Han är fortfarande en junior även om hans fysiska attribut påvisar något annat. Dessutom fick han fjolårssäsongen sönderhackad av en hel del skador. Hans långsiktiga utveckling skulle antagligen må bra av fler minuter i SHL än att han redan nu bli placerad i ett fack som rollspelare i NHL. Potentialen att bli mer än bara en defensivspecialist finns där.

emil-bemstrocc88m-ep-award-13-1562180091.jpegEmil Bemström med EliteProspects Award.Foto: Ronnie Rönnkvist

Emil Bemström

Forward, Columbus Blue Jackets/Djurgården

SHL:s målkung – och 2019 års vinnare av EliteProspects Award – sajnades av Columbus i maj efter sin succésäsong med Djurgården. Bemström draftades ursprungligen av NHL-klubben i fjärde rundan 2017 och ser ut att kunna bli en riktig homerun. Många förväntar sig att han går rakt in i NHL.

Det talar för att Bemström får chansen i NHL:
Ingen som följer NHL har antagligen undgått att Columbus drabbades av ett par rejäla avbräck under sommaren. Artemij PanarinMatt Duchene och Ryan Dzingel lämnade hål efter sig när de försvann som free agents. Det är hål som Blue Jackets har för avsikt att fylla med "egna" talanger. Med sitt vassa skott och sin målkänsla har Bemström offensiva spetsegenskaper som redan nu får honom att se ut som en NHL-spelare.

Det talar för att Bemström återvänder till SHL:
En ansiktsskada gör att högerforwarden missar Blue Jackets rookiecamp och försäsongsturneringen i Traverse City. Det innebär att han går miste om möjligheten att göra ett första starkt intryck på sin nya arbetsgivare. Kanske gör någon annan det intrycket i stället? Blue Jackets har heller ingen brist på högerfattade ytterforwards. Utöver stjärnan Cam Atkinson, som rimligtvis kommer att spela i topplinan, slåss Josh AndersonOliver Bjorkstrand och Riley Nash också om speltid höger upp i hierarkin. 

Samuel Fagemo

Forward, Los Angeles Kings/Frölunda

Efter att överraskande blivit nobbad i draften 2018 tog Fagemo gruvlig revansch förra säsongen. Han sköt 14 mål för Frölunda i grundserien och var tongivande även i slutspelet som slutade med en guldfest på Götaplatsen. I juni draftades Los Angeles Kings honom som 50:e spelare i andra rundan och sajnade honom bara några veckor senare till ett rookiekontrakt.

Det talar för att Fagemo får chansen i NHL:
Los Angeles Kings forwardsuppsättning är en ganska uddlös grupp av veteraner och ungtuppar. Det som framför allt har saknats på senare år är skicklighet och målskytte. I fjol var det bara Anaheim Ducks som sköt färre mål än Kings. Fagemo representerar både skicklighet och målskytte. Även om han bara är 19 år har han visat att han har förmågan att få pucken i nät. Det kan göra att klubbledningen lägger extra mycket uppmärksamhet på hans prestation under campen.

Det talar för att Fagemo återvänder till SHL:
Det är få förunnat för en junior, draftad i andra rundan, att gå rakt in i NHL. Fagemo har en hel del detaljer att slipa på innan han är en mer komplett hockeyspelare som håller för en hel NHL-säsong. Dessutom har Kings på nära håll fått se vilken fin skjuts i utveckling Frölunda kan ge sina talanger. Backen Jacob Moverare, som också tillhör Kings, blev mer eller mindre en ny spelare av att få tillbringa en säsong i Göteborg. Med de talanger Fagemo besitter skulle han kunna växa ännu mer om han fick fortsätta spela en framträdande roll hos de regerande svenska mästarna.

Du kanske även vill läsa:
BODIN: En trejd som kan skapa jubel i Gävle
BODIN: En trejd som kan skapa jubel i Gävle
Skyttekungen skadad – missar NHL-klubbens rookieturnering
Skyttekungen skadad – missar NHL-klubbens rookieturnering
”Jag har bevisat för många att jag är värd att bli draftad”
”Jag har bevisat för många att jag är värd att bli draftad”
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 14 maj
11:20 Danmark - Kazakstan VM
11:20 Sverige - Österrike VM
15:20 Schweiz - Italien VM
15:20 Tjeckien - Storbritannien VM
19:20 Slovakien - Tyskland VM
19:20 Lettland - Finland VM
22:30 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
söndag 15 maj
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
11:20 Italien - Kanada VM
11:20 Norge - Storbritannien VM
15:20 Frankrike - Kazakstan VM
15:20 Österrike - USA VM
19:20 Danmark - Schweiz VM
19:20 Tjeckien - Sverige VM
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
måndag 16 maj
03:30 Calgary Flames - Dallas Stars NHL
15:20 Lettland - Norge VM
15:20 Slovakien - Kanada VM
19:20 Finland - USA VM
19:20 Frankrike - Tyskland VM
tisdag 17 maj
15:20 Tjeckien - Österrike VM
15:20 Italien - Danmark VM
19:20 Sverige - Storbritannien VM
19:20 Schweiz - Kazakstan VM
onsdag 18 maj
15:20 Norge - Österrike VM
15:20 Frankrike - Italien VM
19:20 Finland - Sverige VM
19:20 Schweiz - Slovakien VM
torsdag 19 maj
15:20 Storbritannien - USA VM
15:20 Tyskland - Danmark VM
19:20 Tjeckien - Lettland VM
19:20 Kanada - Kazakstan VM
fredag 20 maj
15:20 Tyskland - Italien VM
15:20 Storbritannien - Finland VM
19:20 Lettland - Österrike VM
19:20 Kazakstan - Slovakien VM
lördag 21 maj
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten