Sök
Jaeden Martin
Ronnie Rönnkvist
SHL

Backtalangens hyllning till mamma: "Hon är verkligen allt"

Han var med i laget som för första gången tog Oskarshamn till SHL. Men den här säsongen är det i HV71 riktiga lyftet ska komma för Jaeden Martin. Den Floridafödde backtalangen hyllar sin mamma i jakten på genombrottet.

- Hon är verkligen allt, säger 18-åringen till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

En av alla Oskarshamns hjältar förra säsongen föddes i Florida. För många är han relativt okänd fortfarande. Hans namn är Jaeden Martin och är 18 år. Förra säsongen gjorde han 28 matcher i Oskarshamns A-lag, men var även en av J20-lagets viktigaste kuggar. En som ser en stor framtid i Martin är Oskarshamns förra sportchef, Per Kenttä.
- Jaeden har framtiden för sig, totalt orädd, fysisk spelare, berättar Kenttä för hockeysverige.se och fortsätter:
- Han hittar bra lösningar i uppspelsfasen. Gjorde det bra ifjol vid de inhopp han hade och framförallt vågade han spela sitt spel fast på en större scen än vad han var van vid sen tidigare.

Jaeden Martin är uppväxt i polkagrisstaden, Gränna, och började sin hockeykarriär i HV71. Dit kommer han också återvända kommande som lån från Oskarshamn.
- Jag föddes i USA, Coral Springs, Florida och bodde där i fyra och ett halvt år. Sedan skiljdes mina föräldrar. Att det blev just Sverige berodde på att mamma kommer härifrån, berättar Martin när hockeysverige.se träffar honom för en intervju i hans nygamla hockeyhall, Kinnarps Arena.
- Hon är adopterad från Honduras av min mormor och morfar som hela tiden bott här. Framförallt längtade mamma hem till Sverige igen. 


BÖRJADE MED HOCKEYN SENT


Det var inte helt givet för HV71-backen att det skulle bli ishockey.
- Jag började med hockeyn rätt sent. I stället höll jag på med innebandy ganska länge, men även fotboll. Jag håller fortfarande med en del fotboll, är med och tränar lite eftersom jag tycker det är kul, säger Jaeden Martin med ett leende innan han fortsätter:
- Det var först i U11 som jag började spela hockey. Det var nere på Vapenvallen, utomhus, med HV71. Det här var efter jul så jag tränade bara ett halvt år. I U12 började jag sedan spela matcher, tyckte det var kul och fortsatte.
- I U16 hade vi en riktigt bra säsong med laget, men i november fick jag reda på att jag inte skulle få vara kvar i laget säsongen efter. Jag ville gärna fortsätta och brydde mig inte om det där även om jag kände en viss besvikelse.
- I alla fall vann vi U16-guld med HV71 på vårsäsongen. Efter det var jag i kontakt med Dalen, men en dag i skolan fick jag ett samtal från ”Vacke” (Victor Vakerius), min U16-tränare. Han sa att Oskarshamn hade ringt och ville gärna ha mig dit. Jag var inställd på Dalen, men helt plötsligt blev det Oskarshamn.

Trots att mamma Noemi har rötterna i Honduras så har inte Jaeden varit där någon gång.
- Nej, mamma har inte heller varit där faktiskt. Hon ser min mormor och morfar som mamma och pappa så hon ser ingen anledning att åka tillbaka dit. 

jaeden-martin-5-1563117794.JPG

Jaeden Martin


Finns det ett extrahjärta för Honduras eller hur går känslorna?
- Det är mer USA i så fall där farsan (Julian) bor. Han bor kvar i Florida. Farsan kollar gärna på hockey, men även på andra sporter. Han är sportintresserad och spelade amerikansk fotboll under flera år. Han fick även stipendium till college. 
- Mamma har spelat fotboll och innebandy i Gränna, men jag tror ingen annan från familjen har spelat hockey, förutom brorsan.

LILLEBRORSAN ÄR KVAR I OSKARSHAMN


Lillebrorsan, Joebe Martin, är född år 2002 och kommer kommande säsong spela för Oskarshamns J18.
- Nu på sommaren då vi är lediga tränar vi varje dag tillsammans. Vi driver på varandra hela tiden, vilket är kul. Dessutom är vi ungefär lika gamla. Det skiljer bara 16 månader.
- Folk tror ibland att vi är tvillingar så vi brukar svara då att vi är som typ tvillingar, skrattar storebror Martin.

Flera hockeykillar som är lite mörkare i hyn har fått en del gliringar kring just den biten, men Jaeden Martin har klarat sig bra från det.
- Jag vet många som fått det och det är för jävligt, men jag är sådan som konfronterar saker. Om man snackar om mig brukar jag säga ”Säg det till mig istället, vad är dina problem så löser vi det”.

Det har blivit mycket bilåkande för Jaeden Martin genom åren. Trots allt är det några mil från Gränna till Jönköping, men när det blev aktuellt med spel i Oskarshamn valde han att flytta dit.
- Jag bodde i Oskarshamn under tre år från det jag var 15 år. Det var en omställning att gå från mammas hemlagade mat till köttbullar och makaroner (Skratt).
- Dom tre åren i Oskarshamn, jag tog studenten nu, har varit så himla kul. Där har jag verkligen fått vänner för livet. När vi spelade mot HV:s J18 vann vi tre av fyra matcher. Jag ville verkligen sätta dit dom. Det handlade nog om att jag ville bevisa något.
- Sedan har jag hela tiden haft ett riktigt bra stöd från mamma. Hon har gjort så himla mycket för mig, skjutsa till träningarna när jag spelade här och så vidare. Mamma försöker alltid kolla mina matcher och när något är sönder lagar hon det.

Det låter som mamma är din hjälte?
- Ja, hon är verkligen allt. 


SLOG SIG IN I OSKARSHAMN


När vi ber förra Oskarshamns-backen minnas tillbaka på förra säsongen så spricker han upp i ett stort leende.
- Första gången jag var med A-laget och träna var med sista säsongen i J18. Förra säsongen, en dag trodde jag att jag skulle och träna. Då fick jag ett samtal av Per Kenttä ”Du ska vara med på is-premiären”.
- Jag var med där och vi hade lite kul på isen. Efter det var jag med på träningsmatcherna och vi var runt åtta backar. Efter träningsmatcherna var det ett uppehåll där jag inte var med speciellt mycket, men därefter började det bli en del skador i laget, vilket gjorde att jag fick mer och mer speltid.
- Sedan mötte vi Västervik borta i januari. Då var det fyra backar borta och jag blev sjätte back och fick spela väldigt mycket. Den matchen slutade med att jag blev matchens lirare. Det var riktigt coolt och jag kände ”det här var kul och jag har nog gått framåt lite”, säger Jaeden Martin med ett skratt.

jaeden-martin-6-1563117822.JPG

Jaeden Martin


Givetvis var tränaren, Håkan Åhlund, nöjd med vad den 18-åriga backen presterade och lät honom vara kvar i truppen.
- Det var någon back som kom tillbaka och jag blev sjunde back. Sedan fick jag ett samtal, en söndag, att jag skulle hänga med upp och spela mot AIK i finalmatchen och jag fick spela en del. Det var riktigt, riktigt tufft.
- Efter vi hade vunnit mot AIK kände nog alla i laget ”fan, vi kan nog gå upp”. Man hörde folk snacka om att det inte var långt ifrån och till slut fixade vi det. På något vis visste vi att det skulle gå vägen.

Den avgörande matchen för avancemanget spelades i Timrå, men dit var inte Jaeden Martin uttagen utan fick följa matchen på håll.
- Brorsan var och provtränade i Norrköping så jag skjutsade honom fram och tillbaka. Vi var i bilen faktiskt när det blev klart och vi bara satt och skrek ha ha…

Hur var det sedan att kliva upp på scenen och ta emot folkets jubel?
- Känslan… (skratt) Det går inte att förklara. Känslan var helt otrolig och det var riktigt coolt faktiskt. 


LÅNAS UT - TILL HV71


Efter säsongen stod det klart att Backen från Gränna återvänder till HV71 på lån.
- Jag och den nya sportchefen, Daniel Stolt, vi vill se till att jag får spela så mycket som möjligt den här säsongen.
- Tränaren i Oskarshamn sa att HV71 hade ring om mig redan i slutet av säsongen och ville att jag skulle bli utlånad hit. Sportchefen frågade om jag hellre ville bli utlånad till Division 1 eller Hockeyallsvenskan, ”men då får du verkligen kämpa om en plats”.
- Det är inte så att jag inte kommer kämpa för att ta en plats i HV, men jag får mer tillit där än vad jag skulle få i ett lag i Hockeyallsvenskan eller Division 1. Sedan är det mer träning i HV.

Kvar i Oskarshamn blir ändå hans bror Joebe Martin.
- Ja, och vi bodde tillsammans förra säsongen, vilket var riktigt kul.

Vem var den som oftast diskade?
- Det var jag. När mamma kom så diskade hon, skrattar Martin och fortsätter: 

- Min bror är minst lika stor som mig så jag har inget att säga till om.

Med tanke på att pappa bor i Florida, har inte det funnits tankar på att åka över till USA för att spela?
- Ja och nej. Det hade varit coolt, men jag vet inte riktigt… Samtidigt vill jag spela här ett tag till, avslutar Jaeden Martin. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten