Sök

HISTORISK TILLBAKABLICK: När första cowboyen kom till Leksand

Jag grävde lite i historieböckerna och fastnade för året 1964 och en cowboy som gjorde entré i Leksand. Det var året som undertecknad föddes. Men även det första året Leksand skulle spela i högsta serien utan sin trogne lagkapten genom alla år, Åke Lassas.

Lassas hade istället hade bestämt sig för att varva ner i division 3 klubben Orsa. Till laget hade dock en högskoleutbildad hockeycowboy från Sudbury i Kanada anlänt. Hans namn var Desmond Moroney, men kallades i folkmun helt enkelt för Des. Året innan hade han spelat med Fagersta AIK i division 2. Där hade han i sista kvalomgången mot IK Viking, med bland andra Conny Evensson och Les Anning, i laget utdelat en spearing i magen på en spelare i borta laget. Något som medförde att Svenska ishockeyförbundet stängde av Moroney i Leksands inledande matcher av allsvenskan.

Des Moroney.

Seriespelet kunde ha börjat bättre för Leksand denna säsong. I första omgången så spelade Leksand bara 3-3 med skelleftelaget Clemensnäs på bortplan. ”Nisse” Nilsson lyckades skjuta tre stolpskott i samma period i denna match och det talas om en hel del otur för masarna som ledde fram till det oavgjorda slutresultatet.

Efter förluster mot både AIK och Wifsta/Östrand (Timrå) så kom första leksandssegern i fjärde omgången. Strömsbro med en hysteriskt kämpande Leif ”Honken” Holmqvist i målet fick stryk med 7-3 mot Leksand. ”Bosse” Englund kom att göra tre av målen men även svara för en assist.

”NOW WE’RE EVEN, WELCOME TO SIT”

Leksand åkte hiss över och under slutspelsstrecket (de fyra bästa lagen från division 1 norra och södra gick då till SM-slutspel). Det var först i seriens tionde omgång av 14 som Leksand, efter vinst hemma mot Skellefteå,  stabiliserade sig som det slutspelslag som man nu kom att bli.

En kul anekdot som Des Moroney har låtit berätta är från en match i trettonde omgången mot AIK på Johanneshov. Moroney och AIK:s back Ingemar Johansson (Serna) kom i ett rejält slagsmål med varandra. När domarna särat dom båda så flinar Johansson mot Moroney på väg till utvisningsbåset. Till saken hör att 1964 så delade lagen utvisningsbås. Väl i båset drar Moroney till Johansson så han åker i backen ner bakom stolarna. När AIK-backen tittar upp ler Moroney och klappar på stolen bredvid sig och säger – ”okey, now we’re even, welcome to sit”

Slutspelet, som började i februari efter dom olympiska spelen i Innsbruck, blev en sju omgångar lång kamp om guldet mellan Leksand och Brynäs. Leksand, liksom Brynäs, hade skrapat ihop full pott då masarna reste ner till Stockholm för att spela mot Djurgården i en match som skulle bli en av Leksands bästa matcher genom alla tider. Det var 14 500 åskådare på plats, dom flesta klädda i blå/vita halsdukar. Med tre och en halv minut kvar av matchen kvitterade Hans ”Tjalle” Mild Leksands ledning ungefär samtidigt som det stod klart att Tord Lundström avgjort för Brynäs mot Södertälje. Då femton sekunder återstår på Johanneshov slår Gunnar Andersson en perfekt passning fram till Folke ”Totte” Bengtsson. Han i sin tur hoppar förbi djurgårdsbacken Eddie Wingren och sätter dit 5-4 bakom Tommy Björkman i hemmakassen. Leksandsvinst och ”Totte” Bengtsson blev stor matchhjälte då han gjorde tre av målen. Bengt Bornström och Stig Påvels gjorde för övrigt Leksands två andra mål.

POLISEN FICK INGRIPA

Omgången därpå, den femte, skulle SM-slutspelet komma att avgöras. Leksand och Brynäs skulle mötas inför smått fantastiska 12 479 åskådare på isstadion i Leksand. Isstadion låg ju som bekant fortfarande utomhus vid den här tiden. I mitten av andra perioden avgjorde Brynäs matchen då Tord Lundström först gjorde 1-0 själv och strax därefter passade fram till Kjell ”Pipis” Larsson som gjorde 2-0. Hans ”Virus” Lindberg gjorde 3-0 på ”Pära Karlström i tredje perioden innan Roland Bond sätter 3-1. Brynäsforwarden Lennart ”Tigern” Johansson gjorde strax därpå 4-1 innan ”Bosse” Englund framspelad Roland Bond fastställde slutresultatet till 4-2.

Brynäs vann sina två kvarvarande matcher mot Skellefteå och Modo medan Leksand spelade 5-5 mot Modo. I den avslutande matchen mot Skellefteå vann Leksand med hela 10-3 efter stor show av OS-forwarden ”Nisse” Nilsson. Det var för övrigt i den avslutande matchen som Skellefteåpolisen fick springa ner i Leksandsbåset för att sära på Des Moroney och Olle ”Mapa” Sjögren som båda hade tappat humöret och slogs med varandra. Lagledaren Rune Mases skickade dock ut Moroney till omklädningsrummet. Senare på kvällen så såg man dom båda ”boxarna” sitta sida vid sida på stadshotellet i Skellefteå sörplande på vardera sin Whiskey.
Des Moroney hamnade i bråk med lagkamraten Olle ”Mapa” Sjögren (bilden). Då tvingades polisen gå mellan. FOTO: Ronnie Rönnkvist

Leksand vann silver denna säsong tre poäng efter vinnarna Brynäs och tre poäng före tredjeplacerade Södertälje. Ett mycket stort år i Leksands hockeyhistoria.
– Jag fick inte spela några träningsmatcher innan säsongen eftersom jag fortfarande var avstängd efter utvisningen mot Öster. Jag fick inte ens coacha laget i båset utan stod på läktaren de första matcherna, har Des Moroney berättat i OLD SCHOOL HOCKEY
– När vi förlorade mot Clemensnäs och AIK i inledningen var det många av fansen som ville ha bort mig från klubben. Då sa jag till Rune att vi måste satsa på killarna som vunnit junior-SM i stället för de äldre som var lite trötta. Herregud, Leksand hade de bästa unga spelarna i Sverige vid den här tiden. Gunnar Andersson, Roland Bond och Lars-Erik Sjöberg var fantastiska backar. Framåt var ”Mapa” Sjögren fantastisk liksom ”Totte” Bengtsson. Alla var unga och ville mycket. Rune Mases lät ”Totte” och ”Mapa” spela ihop med mig i samma kedja.
– I början hade jag lite problem med språket också men den där smarta killen, Lars-Erik Sjöberg, hjälpte mig med översättningen.

TOG EN WHISKEY TILLSAMMANS PÅ HOTELLET

Efter säsongen gick ryktet att Des Moroney skulle få lämna Leksand efter incidenten med Olle ”Mapa” Sjögren i egna laget där de skall ha pucklat på varandra ordentligt.
– Det där stämmer inte. Jag slog ”Mapa” med klubban över benskydden för att peppa honom då han slagit några dåliga passningar och inte verkade vara koncentrerad. Det kom ner någon vakt från läktaren och ville sära på oss för att vi skrek på varandra. Jag tror att vi brottades lite med varandra där i båset också, skrattar Moroney.
– ”Mapa” var en ”great player”. Här i Sverige förstorar man upp små saker som händer varje match hemma i Kanada.
– Efter den matchen tog vi en whiskey tillsammans på ett hotell uppe i Skellefteå innan tåget skulle gå hem till Leksand. Vi förstod aldrig att det skulle bli en så stor sak i tidningarna, det kändes löjligt måste jag säga.

Avslutningsvis några kul poänger från säsongen 1963/64:
* Vid OS så deltog ”Nisse” Nilsson från Leksand. Han gjorde sex mål och Tre Kronor slutade på en silverplats.
* Bo Englund gjorde 24 mål, 13 assist och totalt 37 poäng vilket han vann skytteligan på före ”Nisse” Nilsson och ”Totte” Bengtsson.
* Mest utvisad i Leksand var Des Moroney med 54 minuter. Det var 44 minuter mer än tvåorna Bo Englund och ”Mapa” Sjögren. Moroney kom med sina 54 minuter även  etta i hela allsvenskan och SM-slutspelets utvisningsliga före sin vän från Johanneshov, Ingemar Johansson.
* ”Pära” Karlström kom tvåa i allsvenskan och SM-slutspelets målvaktsliga efter Västra Frölundas Ingemar Caris. Caris som för övrigt ursprungligen kommer från Dalarna. Närmare bestämt ifrån Stackmora.
* I Division 2 gjorde Mats Åhlberg i Avesta och Ulf Mårtensson i Surahammar elva mål var. Lika många som Dan Söderström gjorde för Horndal i division 3. Dom tre skulle senare bilda den så kallade folkarekedjan i Leksand.
* Tidigare leksandsforwarden Ingmar Lysén svarade för 21 mål i division 3 för Orsa där även Åke Lassas spelade. I samma serie men tillhörande Vikarbyn så fick en sextonåring vid namn Hans Jax debutera i klubben a-lag.

LAGET:

1. Per-Agne Karlström
3. Vilgot Larsson
4. Gunnar Hedbys
5. Knut Knuttson
6. Olle Öst
7. Des Moroney
8. Bo Englund
9. Gunnar Andersson
10. Nils Nilsson
11. Stig Påvels
12. Bengt Bornström
13. Roland Bond
14. Karl-Erik Ehrn
15. Ole Jacobson
16. Göran Lysén
17. Stig-Olov ”Mapa” Sjögren
18. Folke Bengtsson
19. Lennart Lange
20. Lars-Erik Sjöberg
22. Hans Sundberg
Lagledare: Rune Mases

Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Brynäs IF
1 2.15
X 4.25
2 3.05
Tisdag 19:00
HV 71 - Färjestads BK
1 2.30
X 4.20
2 2.80
Onsdag 19:00
AIK - Almtuna IS
1 2.40
X 4.00
2 2.45
Onsdag 19:00
HC Vita Hästen - Tingsryds AIF
1 1.71
X 4.05
2 4.05
Onsdag 19:00
Karlskrona HK - Mora IK
1 2.30
X 4.05
2 2.55
Onsdag 19:00
Södertälje SK - Timrå IK
1 2.90
X 4.00
2 2.10
Onsdag 19:00
Modo Hockey - IF Björklöven
1 2.30
X 4.10
2 2.50
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten