Sök
Magnus Nygren
SHL

”Förra säsongen tycker jag bara var ett stort kaos”

Storklubben Davos dunderfloppade förra säsongen. Nu vill Magnus Nygren ha revansch. I en intervju med hockeysverige.se berättar han om förra säsongens kaos, förhoppningen om att slå sig in i landslaget igen – och en eventuell comeback i Färjestad.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)

Magnus Nygren har tillhört elitseriens/SHL:s bästa backar fem, sex säsonger. Inför säsongen 2017/18 valde han att lämna Sverige och Färjestad för spel i Schweiz. Närmare bestämt i Davos. Där är han idag mycket uppskattad och spelmässigt har han gjort mycket fint ifrån sig. Bland annat kom han med i NLA:s All-Star Team redan under första säsongen i ligan.
– Första säsongen i Davos tycker jag var väldigt bra och ganska smärtfritt. Jag hade målat upp ett scenario att det skulle bli mycket tuffare när vi skulle flytta dit, berättar Magnus Nygren då hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Löfbergs Arena.

Det fanns verkligen fog att det kunde bli en tuff flytt socialt för familjen Nygren.
– Jag flyttade ner dagen efter vår dotter föddes. Hon föddes klockan fyra. Jag var med dom någon timme, åkte hem för att packa, kom tillbaka, drog till Schweiz, var borta någon vecka innan jag kom hem igen.
– Sedan flyttade vi alla ner tillsammans efter 14 dagar. Jag tänkte ”shit, hur ska det bli med allting”, men det har fungerat hur bra som helst och vår dotter har varit hur snäll som helst hela tiden.

Hur reagerade din sambo, Lisa, på att du skulle åka ner dagen efter födseln?
– Det var sagt att jag skulle få vara kvar till födseln. Nu gick min sambo över tiden litegrann och när det började bli tionde augusti började det såklart rycka i dom där nere ”vad hände?” Jag fick vara kvar, men inte så mycket längre än så.
– Det var många tankar på hur det skulle bli eftersom vi inte varit föräldrar förut. Nytt land, nytt ställe, ny hockey… allting var nytt och dessutom var vi nu en hel familj, men som jag sa så har det fungerat hur bra som helst.
– Sjukvård och sådant är fantastiskt bra där nere, men även hur dom har hand om utlänningar. Dom är extremt proffsiga.

Familjen Nygren samlad. Foto: Privat.

”VAR ETT STORT KAOS”

Däremot hade Magnus Nygrens andra säsong i Davos mer att önska.
– Förra säsongen tycker jag bara var ett stort kaos kring allting. Det resultatmässiga är grunden till allting, att vi underpresterade så grovt.
– Sedan blev det lite panik. Allting skulle bytas ut. Arno (Del Curto, GM och coach) fick sparken, eller om han valde att gå själv. Jag vet inte riktigt hur det var, men även de andra två tränarna, Sandro Rizzi och Remo Gross fick gå. Istället blev det en temporär lösning där juniortränarna tillsammans med en nytillträdd sportchef fick hoppa in i båset.
– Dessutom fick vi många skador och det var ett totalt dödat självförtroende i laget. Allt var, som sagt var bara kaos.

Under säsongen klev istället två svenskbekantingar in i Davos bås.
Harjis Vitolins kom in. Jag måste säga att han gjorde det fantastiskt bra. Jag älskar Harjis sätt att leda vårt lag. Han tillsammans med Victor Ignatjevs och juniortränaren, som var ”head” under en period, gjorde det grymt bra.
– Vi nådde inte slutspel, men deras mål blev att hålla oss kvar, vilket vi gjorde ganska så smärtfritt. Det var två kval vi skulle gå igenom, men vi vann redan första kvalet med 4-1 i matcher mot Rapperswil.
– Coacherna sa direkt från start att det skulle bli stenhård körning. ”Vi har inga betydelsefulla matcher nu. Dom börjar om sex veckor. Det är då vi ska klara oss kvar i ligan” Den tydligheten Harjis hade gillade jag verkligen.
– Han gav ett stort förtroende till alla, men man var även tvungen att bevisa att man förtjänade förtroendet. Det var fair för alla, utlänning, junior eller rutinerad. (Andreas) Ambühl och alla var där på samma premisser. 

”LIGAN HAR UTVECKLATS”

Många som varit i Schweiz har vittnat om att det varit mycket press på utländska spelarna, Magnus Nygren är inget undantag, men han gillar samtidigt att spela under lite press.
– Den största pressen har alltid kommit från mig själv oavsett om jag varit lagkapten i Färjestad eller spelat i Schweiz. Jag tror att jag haft nytta av att åka runt med ett ”C” här i min hemstad där jag känner alla och alla undrar. Du kan inte köpa en banan eller gå till en ”korvmojje” här utan att någon ska fråga hur det är, säger Nygren med ett leende och fortsätter:
– Jag tycker att det hör till och när man lärt sig hantera det där så har man i alla fall kommit en bit på vägen. Sådant kan hjälpa mig själv i stunder som exempelvis förra säsongen.
– Klart att mycket hamnar på mitt bord med all rätt. Dessutom pratar jag okej tyska, förstår det mesta och kan ta till mig när dom pratar med mig. Då blir det ännu mer påtagligt, men förstår du inte språket kan du smita undan lite grann.

Foto: Imago Sport

Magnus Nygren tycker också att det ska ställas höga krav på utländska spelarna i ligan.
– Det är plats för fyra utlänningar i varje lag. Klart att vi ska leverera. Sedan kommer vi inte kunna göra något på egen hand utan det är alltid laget som måste göra det tillsammans. Det är inte bara på isen det krävs utan dom ser nog även till hur man är utanför isen, på gymmet och så vidare.
– Jag tycker schweiziska ligan har utvecklats senaste åren. Det är till och med stor skillnad mellan min första säsong och den ifjol.

”KAN INTE LÄGGA DET BAKOM MIG”

Du var med om en trist sak innan du lämnade Färjestad för Schweiz. Du slängde ur dig något mycket olämpligt till en annan person. Har du tagit några lärdomar av den incidenten som du kan ta med dig i ditt framtida ledarskap för det där kan man väl inte bara lägga bakom sig?
– Nej, det kan inte jag bara lägga bakom mig i alla fall. Klart att jag önskar att det aldrig hade hänt och jag fick en väckarklocka vad jag håller på med.
– Mitt ledarskap är ändå inte så olikt efter det. Just det är en särskild händelse och inget jag stått för varken innan eller i dag. Sedan blev det en livserfarenhet och tankeställare över vart jag rör mig och hur.

Hur uppmärksammade är ni hockeyspelare nere i Davos?
– Lika mycket fast på ett annat sätt. Där nere väntar folk lite på avstånd och frågar först om det är okej. Här är det mer pang på ”vad hände igår, fan dåliga eller bra ni är”.
– Jag vet inte om det handlar om respekt, men det känns så och det är lite mer tillbakadraget i Schweiz. I medgång är det inte heller lika mycket ryggdunkningar och i motgång inte lika mycket att trycka ner. Det känns som det är lite mer balanserat i Schweiz.

”GÅR INTE ATT TA ALLT PERSONLIGT”

Passar den miljön dig bra?
– Jag har inga problem här i Karlstad heller. För mig handlar negativ kritik efter dåliga resultat om engagemang. Att folk springer på mig på ICA och säger att vi är värdelösa känner jag mest ”Tack för att ni bryr er”.
– Sedan måste folk givetvis tänka sig för eftersom bakom varje hockeyspelare, fotbollspelare eller golfspelare finns det en människa också. Klart att det blir lite personligt ibland också, men jag tror att man måste lära sig att skilja på vad den här personen menar när han säger som han gör. Är det till mig som hockeyspelare eller människa? Samtidigt är hockeyspelaren den samma som människan.
– Det går inte att ta allt personligt, man orkar inte, samtidigt som allt som kommer eller sägs till blir personligt. Det är ruggigt svårt att säga hur eller vad man ska ta åt sig av, vad man ska säga och inte säga.

BODDE NÄRA LANDSMÄNNEN

Förra säsongen spelade även Anders Lindbäck och Anton Rödin i Davos. Givetvis blev dom tre tajta och höll ihop mycket vid sidan av isen både i mot och medgång.
– Så blir det oavsett vart man bor någonstans som utlänning. Vi bodde i samma område. Rödin bodde två trappor ner och Lindbäck 20 meter till höger.
– Lindbäck har dessutom en dotter som är två månader yngre än vår dotter. Rödin håller på att bli pappa nu i dagarna. Hans Kristin var gravid under tiden där nere och tjejerna umgicks. Vi blev som en liten familj.

Blev det att ni umgicks med många schweizare också?
– Ja, så var det. Sedan är det en del som är mer sociala än andra. Så är det inte i Sverige heller, att alla svenskar umgås med alla utlänningar. Det där inget konstigt.
– Det blir en del grupperingar. Så är det i alla lag, jobb eller överallt i samhället. Det viktigaste är i ett lag att alla har respekt för varandra och klarar av att umgås i omklädningsrummet.

TROR PÅ SUCCÉ FÖR HV-VÄRVNINGEN

Magnus Nygren tror på succé för Tedenby. Foto: Bildbyrån.

Till nästa säsong lämnar både Lindbäck och Rödin Davos. In kommer istället en annan svensk, Mattias Tedenby.
– Han kan bli ligans bästa forward. Det är jag helt övertygad om. Att spela där kommer passa honom som handen i handsken. Jag fick ett samtal av honom dagen innan det blev klart. Jag sa bra ”kör”.
– Jag tror inte folk förstår hur bra han egentligen är och hur mycket han har i sig. Det är ruggigt svårt att prestera mycket poäng i Sverige och framförallt i SHL. Det är tajt och inga marginaler alls. Att då en spelare som Tedenby gör mellan 30 och 40 poäng varje säsong är otroligt imponerande.
– Med den speed han har, det är en lite öppnare hockey i Schweiz, är jag övertygad om att han kommer göra succé där nere.

Mattias Tedenby har spelat 120 NHL-matcher, men fick aldrig riktigt fäste i den ligan.
– Jag tycker att han är fantastiskt skicklig, men sedan beror det mycket på vilken chans man får, vilka han blev ihopsatta med, vilka linor, vilka lag han mötte…
– Sedan handlar det även om vilken runda man blivit draftad i och hur högt håller dom det? Hans äventyr i NHL var inte på något sätt misslyckat, men en spelare av hans kaliber skulle lika gärna varit kvar där i 15 år. Jag är glad att han inte lyckades för nu kan vi ta honom istället, säger Magnus Nygren med ett skratt.

VILL TILLBAKA TILL LANDSLAGET

Magnus Nygren går nu in på sin tredje säsong i Davos och ett av målen är att ta tillbaka sin plats i Tre Kronor.
– Personliga målsättningar inför nästa säsong hänger ihop lite med hur det går för laget. Jag vill också vara en av ledarna där nere som ska bidra både på och utanför isen med både kunskap och erfarenhet. Jag hoppas på en mycket mer framgångsrik säsong framförallt för oss som lag.
– Sedan skulle jag jättegärna vilja spela i landslaget igen, ta mig tillbaka dit och bevisa att jag är värd en plats. Jag har varit med mycket men aldrig fått något genombrott eller riktigt presterat på topp i landslaget.

SUKTAR EFTER ETT SM-GULD

Saknar du triggern som det innebär att vara med i Tre Kronor?
– Jag vill få ut den bästa av mig i landslagssammanhang också. Det kanske låter dumt när jag ändå har spelat två VM, men jag tycker inte att jag har spelat min bästa hockey i landslaget någon gång egentligen. Min formation i landslaget har aldrig fått ihop det så bra som jag önskat.
– Där har jag själv en stor del. Det är bara att titta sig själv i spegeln. Jag har alltid varit rak och ärlig mot mig själv och vill nu bevisa att jag är nog bra för att vara med där igen och levererar på samma nivå som i klubblaget. Jag vet att det är ett steg till, men jag känner inte att det skulle vara orimligt på något sätt.
– Jag vill känna att jag förtjänar förtroende och inte bara chans på chans utan att jag kan vara någon att lita på. Sedan är det såklart först och främst fokus på klubblaget.

När kommer du tillbaka och vinner SM-guld med Färjestad igen?
– 2011 var senaste guldet, men jag vet inte… Om jag kommer tillbaka hit, den frågan ligger inte bara på mitt bord. Du får gå en trappa upp här i arenan och fråga också.
– Jag skulle vilja vinna någonting igen. Till exempel med Davos. Samtidigt, hemma alltid är hemma. Så känner jag också när jag nu är hemma några månader och det är aldrig så att jag hymlat om det.
– Sedan är det mycket som ska stämma in. Det ska passa in att Färjestad har plats för mig, att jag vill hem och det känns rätt. Dessutom är jag inte ensam om besluten längre eftersom vi nu är en familj.
– Det är flera parametrar som spelar in, men det är klart att ju vill lyfta Raul Le mat här någon gång. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Samtidigt skulle jag tycka det skulle vara coolt att vinna på fler ställen än i Sverige och jag skulle verkligen vilja göra ett avtryck i Schweiz också, avslutar Magnus Nygren.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten