Sök
Uffe Bodin
BODIN: Game 7 – alla drömmars match

Natten mot torsdag får vi chansen att uppleva en sjunde och avgörande Stanley Cup-final för 17:e gången i NHL:s historia. Det kommer att bli en alldeles hisnande upplevelse. I allra bästa fall med en odödlig övertidshjälte som avgör hela rasket. 

2011 var senaste gången det spelades en Game 7 i en Stanley Cup-final. Passande nog stod Boston Bruins på isen då och levererade ett välplacerade knock på Vancouver Canucks – i Vancouver. En match man som svensk mest minns för att det var där Sedinarnas stora möjlighet att bli mästare försvann i ett moln av besvikelse. Och för att allt utmynnade i ett upplopp modell större i centrala Vancouver efteråt.

Inga glada minnen direkt.

Låt oss därför hoppas att det blir ett mer värdigt slut på onsdagens Game 7 i TD Garden. Och framför allt en riktigt spännande upplösning. Det optimala vore givetvis att det blir en förlängning som avgör – och att någon får kliva fram och bli odödlig hjälte.

Precis som Tony Leswick blev för 65 år sedan.

Leswick är faktiskt den senaste NHL-spelaren att göra ”en Simon Önerud” i NHL, ett övertidsmål i Game 7 av en Stanley Cup-final. När Detroit Red Wings lyckades sätta Montréal Canadiens på plats i finalen 1954 sköt han det förlösande målet som gav dem sina sjätte Stanley Cup-vinst.

Det är blott andra gången sedan NHL införde sju matcher långa finalserier som en final avgörs på det sättet. 1950 slog Red Wings New York Rangers med 4–3 i matcher efter att Pete Babando skjutit segermålet i andra övertidsperioden i den avgörande matchen.

Men även bortsett från allt överdrivet önsketänkande är Game 7 en drömmatch i sig. En match där allt ställs på sin spets och där varje ingripande kan bli avgörande åt ena eller andra hållet.

Det kittlar som fan!

*****

5–1 är övertygande siffror. Men jag är inte lika övertygad om att Boston Bruins befunnit sig i den här situationen om det inte vore för Tuukka Rask.

Finländaren har varit slutspelets bästa spelare – alla kategorier – och till och med spelat storartad hockey i de matcher som Bruins har förlorat i den här finalserien. I dag fick han dessutom lite support i form av mål från sina utespelare, vilket han inte varit bortskämd med sedan tidigare.

Men innan Bruins exploderade och sköt fyra mål i tredje perioden av match sex var det Rask som gav dem självförtroendet de behövde för att löpa linan ut. Blues hade en hel del powerplay tidigt i matchen och chanser att göra mål därefter. Men Rask stoppade allt. Ja, han gjorde ju till och med vad som föreföll vara en otrolig räddning när Blues slutligen spräckte nollan via Ryan O’Reilly i tredje perioden.

*****

Det som sticker ut med Rask är framför allt hur lugn och metodisk han är i allt han gör. Det är en stark kontrast till hur det kunde se ut i unga dagar, då han inte sällan tappade humöret och ställde till med scener som krävde en skämskudde eller tre för att kunna absorbera. YouTube är fyllt av videobevis på det.

Som 32-åring har han hittat balans i sig själv och i sitt spel. Det bidrar till att göra honom till en av världens bästa målvakter just nu.

*****

Ryan O’Reilly förresten…
Vilken mardröm den första perioden blev för hans del.
Först hade han chansen att bli första målskytt i matchen – för tredje finalen i rad. Han skaffade sig själv ett friläge i numerärt underläge, men fick inte blad på pucken. Det fick han däremot några ögonblick senare när han flippade ut en puck över sargen och tvingade Blues att spela tre mot fem.

Efter det dröjde det inte länge innan Bruins hade tagit ledningen med 1–0. 

*****

Det var Brad Marchand som gjorde det målet.
Han har som bekant haft en okaraktäristiskt tyst serie – både sett till produktion och upptåg.

I finalmatch sex blev det ändring på det.

1–0-målet satt där det skulle. Och det gjorde också den Marchand-karaktäristiskt fula bentacklingen på Alex Pietrangelo i andra perioden. Till skillnad från Tyler Bozak i förra matchen kom inte Marchand undan med sin regelöverträdelse och fick snällt sätta sig på botbänken. 

Med Marchand är gränsen mellan himmel och helvete hårfin. Men jag tror faktiskt att Bruins föredrar den mer kaosartade Marchand framför den som åkt omkring och varit anonym i merparten av finalmatcherna.

*****

Efter domarhaveriet i finalmatch fem var det glädjande att se att domarna skötte sig riktigt bra i natt. Chris Rooney och Gord Dwyer – icke att förväxla med den tidigare Örebrospelaren – höll ihop matchen bra även när det blev dålig stämning på isen sent i tredje perioden.

Äras dem som äras bör.

*****

Om Tuukka Rask klarat av att hålla sig lugn har Jordan Binnington visat prov på motsatsen. Oftast har St. Louis Blues-keepern kommit undan med sina ibland inte så subtila utfall, men i natt vette katten. Han fick några oturliga studsar emot sig – inte minst Brandon Carlos knucklepuck till matchvinnande mål – men det kändes inte som han hade riktigt rätt fokus alla gånger.

Precis som i fallet med Marchand kan man emellanåt inbilla sig att Binnington blir bättre av att vara i ansiktet på motståndarna. Den stora skillnaden är givetvis att han är målvakt och på så vis har ett större behov av att kunna hålla band på sitt temperament.

Han kommer under alla omständigheter att vara tvungen att göra en bättre insats i finalmatch sju. Speciellt som han har slutspelets bästa spelare på andra sidan isen.

***** 

Vem fan är Karson Kuhlman?
Och varför i hela fridens namn har han inte funnits i Bostons laguppställning sedan 30 april!?

Ungefär så reagerade jag på rookiens inhopp i natt.

Den odraftade 23-åringen, sajnad av Bruins som free agent i april i fjol, fick kliva in i laguppställningen i finalmatch sex. Detta efter att coachen Bruce Cassidy valt att återgå till sex backar och tolv forwards då Zdeno Chára klarat testat med sin brutna käke.

Cassidy hade kunnat fega och stoppa in den allt mer ineffektiva David Backes i den lika ineffektiva andralinan med David Krejci och Jake DeBrusk. I stället satte han in speedkulan Kuhlman och fick betalt. Han injicerade efterlängtad liv och rörelse i den där formationen.

Nu var de inne på två mål framåt och Kuhlman fick kröna sin första Stanley Cup-final med att bli målskytt. Det råder ingen tvekan om att han kommer att finnas på isen i nästa match också.

*****

I Boston var det någon som slängde in en snusdosa på isen när det hettade till i finalmatch fem. I St. Louis svarade någon med att hiva in en långburk Bud på isen när det rann i väg i tredje perioden.

”What a waste!” utbrast CBC/Sportsnets kommentator Jim Hughson när burken zoomades in på isen.

Nu är jag inget fan av det där mineralvattnet i de där burkarna, men med tanke på vilka hutlösa priser de har på öl i NHL-arenorna finns det anledning att ta sig för ansiktet över de spillda dropparna.

Jag blir inte förvånad om hen som kastade hade pröjsat 150 spänn för den där burken.

*****

Apropå alkohol…
Visste hade Brett Hull haft något starkare i strupen än Budweiser innan nattens match?

https://twitter.com/Sportsnet/status/1137880711803936768

*****

Vem vinner Game 7?
Med tanke på hur katastrofalt dåligt jag har tippat i det här slutspelet är det egentligen ingen idé att jag försöker mig på någon längre utläggning. Jag nöjer mig med att att konstatera att jag tror att laget med bäst målvakt drar det längsta strået.

Boston Bruins borde ligga bäst till – så grattis St. Louis Blues!

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten