170223 Brynäs Elias Fälth under ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Rögle den 23 februari 2017 i Gävle. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106 …
utland

Världsmästarbacken avslutade på topp – kontraktslös igen

Han har hunnit fylla 38 år men ännu finns det mer att kräma ut ur karriären på toppnivå berättar Elias Fälth. Efter att ha väntat lång tid på ett kontrakt i höstas så avslutade han säsongen på bästa sätt. Men trots det tror han att väntan på ett nytt kontrakt kan bli lika lång som ifjol.
— Jag spelade bra hela säsongen i Brynäs året innan det, men det var tungrott förra året ändå. Så jag tänker att varför ska det vara någon skillnad i år egentligen? berättar han i en intervju med hockeysverige.se. 

Elias Fälth fick vänta länge och väl på ett kontrakt förra säsongen. Först i oktober blev det klart med Tappara för den kontraktslöse backen med både SM- CHL- och VM-guld på meritlistan.
— Tappara hade hört av sig tidigare och ville att jag skulle komma på en sju veckors tryout, de hade en back som var skadad och de visste inte hur länge. Då sa jag att jag kommer om jag får hela året och sen tog det en liten stund. Men sen hörde de av sig och då blev det klart, berättar Elias Fälth för hockeysverige.se.

KOM MED I HÖSTENS FEMMA

Kunskapen om Liiga är måhända inte så stor bland gemene man här i Sverige. Men utifrån sett är känslan att Elias Fälth gjorde det bra under de totalt 47 matcherna han spelade i grundserie och slutspel. Själv beskriver han säsongen som upp, ner och upp.
— Jag gasade igång och spelade riktigt bra skulle jag vilja säga under de sju, åtta första veckorna. Jag kom in i det snabbt, jag landade på måndagen och spelade CHL-match på tisdagen. Jag träffade tränaren första gången på tisdag morgon och då frågade han om jag kunde spela på kvällen.
— Djurgården på tisdagen och Liiga-derby mot Ilves på torsdagen. Fullsatt och då kände jag att: ”Jäklar vad fort det går här borta.” Hur mycket man än har tränat så var man inte riktigt van vid matchtempot och de var ju mitt inne i säsongen.
— Men redan till period två och tre började det kännas bättre och sedan var man inne i det.

Det gick så bra så han plockades ut i höstens femma som presenterades i en match i december.
— Jag fick en fem kilos julskinka för det, berättar Elias Fälth och skrattar och fortsätter:
— Man förstår ju ingen finska för fem öre hur mycket man än försöker, jäkla klurigt språk. Så det var ju engelska som gällde. Men det kom på jumbotronen och man fattade ju inte, helt plötsligt kom det upp en femma på jumbotronen där jag var med. Jag fick ju fråga någon vad det där var.

Gick julskinkan åt?
— Ja, för tusan. Mamma och hennes man var över och sen gav jag bort halva julskinkan till en i laget som heter Ben Blood. Han är amerikan och bodde i samma hus. Jag slicade av halva skinkan och gav honom.

TANKARNA PÅVERKADE SPELET

En bra start alltså. Men det skulle komma en dipp. Bland annat beroende på familjesituationen. Hans sambo var höggravid med parets andra barn, samtidigt fick de ingen förskola till sonen och det hela kryddades av osäkerhet kring att föda utomlands.
— Då började man känna: ”Hur gör man då?” Det var ingen som kunde ta hand om Julian om Sabina behövde åka in när jag var borta, för ingen kunde svenska.

Elias Fälth och Ryan Lasch firar guldet i Frölunda 2016. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN /

Spelet blev lite sämre och självförtroendet gick ner. Det som var självklart när han anslöt, var helt plötsligt inte lika självklart längre. Det fanns även en annan faktor som spelade in i att hans prestation blev lidande. Boxplay. En spelform den offensive backen knappt aldrig spelat tidigare i karriären. Eftersom Tappara endast använde sig av en back i vardera powerplay-uppställning så fick Fälth hoppa in där om någon saknades.
— Han (coachen) ville väl ändå hålla igång mig, så då lirade han mig i boxplay. Vi spelade väldigt annorlunda boxplay jämfört med vad det är här hemma där nästan alla lag sätter press. — De flesta lag i finska ligan spelar ett annat boxplay där det blir mer stillastående och backarna tar varsin stolpe. Det var 20 olika saker man skulle hålla koll på när man blev mer stillastående och det kanske inte gynnade mig, jag som är liten och behöver spela på instinkt och spelförståelse för att jag ska komma till min rätt.

BOXPLAY PÅVERKADE NEGATIVT

Han berättar att han var besviken på hur han spelade i fem-mot-fem-spelet och lagets boxplay, där Elias Fälth var en beståndsdel, funkade inte bra.
— Jag hade gått och tänkt på vad det var som gjorde att jag blev så osäker i fem-mot-fem-spelet också. Jag började känna själv att det hade att göra med boxplay, att jag tappade instinkterna i mitt spel.
— Jag var förbannad i någon match och hade varit inne på ett baklängesmål i boxplay. På engelska så drog jag till med ”Don´t you ever play me in boxplay again”, fast kanske med något hårdare ord i det där. Sagt och gjort så blev det ju inget mer boxplay sen, utan att vi ens hade någon diskussion om det, säger Fälth och skrattar innan han fortsätter:
— Ganska snabbt efter det så började jag faktiskt spela bra igen.

I samma veva föddes barnet och sonen fick plats på en engelsk förskola. Dessutom fick de en större lägenhet.
— Jag kände att mycket bitar föll på plats och i samband med det så tycker jag att jag började spela bra i slutet av säsongen igen. Sen spelade jag min bästa hockey under slutspelet. Det var skönt och många i och runt laget kom fram och tyckte att man hade gjort ett kanonbra slutspel.
— Det kändes bra att avsluta på topp. Man är 38 år nu och så länge inte huvudet spökar så har jag några år kvar på toppnivå. Att kunna spela som bäst när det gäller som mest, när man blir lite äldre så är det ju slutspel som kittlar till lite extra.

HÅRDA TRÄNINGEN GAV RESULTAT

I en intervju med hockeysverige.se från augusti ifjol berättade Elias Fälth att han tränade på stenhårt för att ett eventuellt kontraktsförslag inte skulle falla på att han inte skulle vara i form.
— Det kan ju dyka upp någonting vilken dag som helst och det kan handla om allt från ett kontraktsförslag till tryout-kontrakt. Jag tänker inte sumpa ett tryoutkontrakt för att jag behöver två veckor på mig att komma igång, sa han då.

Känner du att den hårda träningen hjälpte dig att starta så bra i Tappara?
— Rakt av. Det kändes som att jag behövde en riktig match och sedan var man med igen. De första månaderna i Tappara har helt att göra med att jag bet i och tränade skiten ur mig hela sommaren och hela vägen fram till att jag åkte över.
— Att jag fick vara med Frölundas juniorer gjorde kanonmycket för mig, att jag var med i det här dagliga spelet, kamperna och allting.
— Jag hade nog varit ”home safe” även om det varit ett tryout-spel. Så det kändes väldigt tryggt och skönt att man fick någonting tillbaka av det, helt klart.

Är den vetskapen någonting som du känner håller igång din träningsmotivation nu med?
— Jag gillar ju att hålla igång. Men självklart ligger ju det i tankarna. Jag känner väl att det troligtvis inte kommer bli lättare att få ett kontrakt i år och det kommer bli något liknande vad som skedde förra året. Att säsongen drar igång och man får invänta eventuella skador eller vad som helst.
— Det enda jag kan göra är att göra mitt och se till att jag är i riktigt bra form när chansen dyker upp.

Det ska tilläggas att när hockeysverige.se och Elias Fälth pratar är det söndag morgon och klockan nio har han redan klarat av ett pass på gymmet.

EUROPAS ÄLDSTA BACKPAR?

Tappara slutade tvåa i Liiga och tog sig till semifinal i slutspelet. Utöver det spelade de i CHL och kan räknas till att tillhöra Europas bästa lag. Man kan tycka att det är märkligt att Elias Fälth inte skulle vara mer eftertraktad på marknaden.
— Nu ska jag säga att det var ett tag sedan jag pratade med agenten. Men jag tror att det är mycket att åldern spelar större roll än vad man kanske tror. Är man 38 så är ju helt plötsligt en 33-åring riktigt ung.
— Jag och Tuukka Mäntylä spelade backpar under slutspelet och vi vi spelade jättebra. Vi skrattade år varandra. Gubb-backparet liksom, vi var troligtvis det överlägset äldsta backparet i europeisk topphockey, 38 år vardera liksom. Men båda hängde med gott och väl.

Tuukka Mäntylä bildade backpar med Elias Fälth under slutspelet. Foto: Bildbyrån

Elias Fälth berättar att han räknar med ett liknande scenario som förra året, att det kan ta tid innan han hittar någon ny klubb.
— Men jag försöker vara ödmjuk inför det, dyker det upp någonting tidigare så är det ingen annan än jag som blir gladare över det. Men man får också…Jag spelade bra hela säsongen i Brynäs året innan det, men det var tungrott förra året ändå. Så jag tänker att varför ska det vara någon skillnad i år egentligen?
— Det kanske hade varit skillnad om jag spelat powerplay i Tappara och gjort lite poäng där. Men tittar man spelmässigt, speciellt i slutspelet, så borde det inte råda någon tvekan om att man håller gott och väl. Vi hade riktigt bra konkurrens bland våra backar och kan man stå ut i den mängden i slutspel så är bara det bra gjort.

Sedan säsongen tog slut så har det inte kommunicerats någonting utåt om hur Tappara tänker om framtiden. Inte heller Elias Fälth verkar veta. Hans kontrakt har gått ut, men mer än så vet han inte.
— Jag vet bara att de var väldigt nöjda med mig i slutspelet. Sen åkte jag hem och det har inte varit något mer så. De sonderar väl marknaden, det är en bra klubb med stark ekonomi och de försöker säkert locka dit finska toppspelare. Jag hade väldigt gärna åkt dit och spelat igen.
— Men det har inte varit något definitivt avsked från Tappara, men vi har heller inte pratat om att skriva något nytt.

Är du öppen för det mesta gällande ny klubb?
— Det skulle jag säga att jag är. Sen får man väl sortera efter det. Jag siktar så högt som möjligt för det är på den nivån det är som roligast. Jag är öppen för utlandsspel eller vad som kommer här hemma.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 augusti
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten