Det är bråda tider för HV71:s assisterande tränare Nicklas Rahm. Utöver slutspurten av SHL har han även ett stort intresse för Melodifestivalen. Han tippar att Hanna Ferm & Liamoo tar hem det.
SHL

SHL-coachen om sitt Mello-intresse: ”Sett andra chansen tre gånger”

För tredje säsongen står Nicklas Rahm i moderklubben HV71:s bås där han har ansvaret för backarna. Fokuset just nu hockeymässigt är att vinna matcher för att skaffa sig fördelar i kommande slutspel. Men det finns en annan sak som också upptar mycket av hans tankar just nu.
— Jag brukar ha ett rätt per år ska du veta. Så det här är ingen sanning, säger han och skrattar när han ombeds tippa kvällens final av melodifestivalen.

Nicklas Rahm har HV71 som moderklubb och har gjort fem SHL-säsonger för dem som spelare. Karriären fortsatte sedan i bland annat Rögle, Frölunda och spel i utlandet innan han 2011 avslutade karriären med att plocka upp Växjö i SHL.

BLEV TRÄNARE DIREKT

Direkt efter att skridskorna åkte upp på hyllan inledde han en tränarbana. Först som fys-tränare i Växjö. Sedan en kombinerad tjänst som fys-tränare och assisterande coach i klubben innan han kom tillbaka till moderklubben HV71 2015. Han har vid flera tillfällen hyllats för sin förmåga att utveckla lagets backar, en lagdel han är ansvarig för.

Både Andreas Borgman och Lawrence Pilut är goda exempel på försvarsspelare som tagit stora kliv under Nicklas Rahms vakande öga och sinne för detaljer. Men hur tycker Rahm själv att han utvecklats som ledare under sina år i SHL-båsen?
— Jag ser spelet på ett annat sätt och jag var kanske mer ”på” i början. Framförallt i coachningen i båset så var jag nog mer uppeldad. Jag har lärt mig att det är bättre att andas en och två gånger innan jag eventuellt får ett litet spel så att säga, säger han och fortsätter:
— Sen är jag en relations-orienterad coach och det utvecklar man ju hela tiden genom att ha en bra relation med spelarna, framförallt backarna.

EN KONST ATT VÄRDERA

Nicklas Rahm uppfattas utifrån som en rak coach som inte ryggar för att ta tuffa beslut. Han känner igen sig i beskrivningen, men berättar att det är en konst att värdera när de tuffa besluten ska tas ibland.
— Det är alltid en utmaning varje gång man ska ta tuffa beslut, att man vågar hålla dialogen vid liv med dem utan att man backar undan och hoppas att det löser sig.
— Det är olika situationer och det är åtta backar som har olika personligheter. Hur ska jag tackla olika individer? Det är lite intressant, för jag kan inte vara likadan mot alla. Det går inte, en del behöver höra att ”Nu får du komma igen lite” och någon annan kanske behöver en klapp på axeln, ”Det där gjorde du bra”. Det är hela tiden en avvägning. Det är nog i båset jag kan vara lite lugnare och känna av stämningen, är alla påkopplade så behöver inte jag vara så påkopplad. Är vi inte påkopplade så kanske jag måste elda igång dem.

MELLON PIGGAR UPP I MÖRKRET

Vi befinner oss mitt i brinnande slutspurt av SHL och HV71, som har haft en berg-och-dal-likande säsong kämpar just nu för att ta sig direkt till kvartsfinal med tre omgångar kvar. Nicklas Rahm säger att det är mycket hockey i skallen just nu. Men han har också en annan grej att lägga fokus på för stunden: Melodifestivalen.
— Jag har sett två delfinaler och andra chansen tre gånger på SVT Play, säger han och skrattar innan han fortsätter:
— Jag har lyssnat på Spotify också och har väl hyfsad koll nu. Det har inte varit lika mycket fokus i år på det. Men när du skickade sms så var jag ju tvungen att sätta mig in i det.

Hur kommer det sig att du har fastnat för Mello just?
— Jag har hållit på med det ett tag. Vi gick mycket på Mello några stycken i Scandinavium framför allt och kollade på lite delfinaler.
— Jag tycker det är en tråkig tid generellt av året. Så de här sex veckorna lyfter upp lite och när man kommer ut på andra sidan finalen så är det slutspel och ljusare ute. Så jag tycker att det är rätt roligt att hänga med vid den tiden när det är lite mörkt ute.
— Sen tycker jag att det är en bra show också.

Hur ser det ut överlag, ligger musiken dig varmt om hjärtat?
— Jag lyssnar på musik, men mer som gemene man gör. Mer på Spotify och så. Jag lyssnar på en del country, men jag är ingen musikfantast på det sättet. Jag lyssnar på det för att koppla av och få en bra känsla. Jag lyssnar på lite Plura och Tomas Andersson Wij. Det är väl det som rullar mest just nu.

TYCKER TÄVLINGEN BLIVIT BÄTTRE

Melodifestivalen berör och den debatteras ständigt vid den här tiden på året. Nicklas Rahm berättar att han tycker tävlingen blivit bättre jämfört med förr.
— Nu är det bättre med delfinaler. Det byggs upp lite mer mot en final.

Av någon underlig anledning är det många som hävdar att de inte tittar på Mellon. Ändå har tävlingen många TV-tittare och är att betrakta som en institution i det svenska medvetandet.
— Folk generellt menar ju att de inte är några Mello-fantaster. Då går jag mot strömmen lite. Det är lite kul, samtidigt som jag vet att det är 3,5 miljoner som tittar. Så någon måste ju kolla på det. Alla säger att de inte kollar, men några av dem måste ju kolla?
— ”Jag vet ingenting”, säger de. ”Men du, den låten var bra”, skämtar Nicklas Rahm.

Snackar ni Mello i laget?
— Vi har ju några killar som är nerifrån Tingsryds- och Växjö-hållet. Malou Prytz är ju från Ryd tror jag, eller i närheten där. Så de är lite patriotiska med henne naturligtvis.
— Det finns alltid något att prata om, det är alltid någon som snappar upp någon låt. Det är kul att ha något annat än hockey att prata om, för det gör vi ju väldigt mycket ändå.

Kommer du hinna hem imorgon (läs idag) för att titta?
— Nej, det gör jag inte. Och det är ju sekundärt i sammanhanget. Det är fullt fokus på hockeyn, men samtidigt så måste man någonstans hitta något annat att tänka på ibland. Då kan detta vara en rolig grej.

TRYCKER PÅ ATT LEVA I NUET

HV71 möter Frölunda på bortaplan under lördagseftermiddagen. Ett lag som de även mötte igår i Jönköping och slog med 6-1. Intervjun med Nicklas Rahm gjordes före den matchen ska noteras. Inför den hade HV71 en något tveksam form med en rad förluster i bagaget.
— Vi trycker framförallt på att vi ska vara ”här och nu”. Det är klassiskt, bryta ner det till en match i taget. Vi stannar i nuet för vi kan inte påverka något annat än vår egen prestation och vad vi själva beslutar oss för att göra, berättar Nicklas Rahm om hur man tänker inför de sista omgångarna.

Köper laget det? Det är ju lätt att säga, men märker du att det har fastnat?
— Det är det vi försöker pränta in och vad man gör för att stanna i nuet. Det är alltid lätt att sväva iväg och läsa artiklar, kolla på tabeller och kolla på vilka som har vilka kvar i olika matcher. Men vi kan bara påverka vår egen prestation.

HV71 ligger just nu på en av platserna som ger åttondelsfinal. Men målet är kvartsfinal och ett lyckat slutspel. Nicklas Rahm har en positiv känsla inför slutspurten av säsongen.
— Det har jag. Jag tycker vi spelar bra hockey och vi har förlorat med uddamålet nu nästintill varje match vi har förlorat.

Den underliggande statistiken talar för HV.
— Så är det. Vi behöver bli effektivare framåt, men samtidigt hålla kvar noggrannheten bakåt, säger han och det ska återigen betonas att intervjun gjordes inför fredagens match mot Frölunda.

Hur slutar finalen i Mellon då?
— Min personliga favorit är Hanna Ferm & Liamoo, jag tycker den är riktigt bra och den tilltalar mig. Det är ett bra nummer på scenen också, och det gillar jag. Det är min personliga favorit till att vinna. Sen tror jag John Lundvik, Mohombi. Jon Henrik Fjällgren med norrsken kommer fyra, Wiktoria kommer femma och Anna Bergendahl sexa, slår Nicklas Rahm fast, men skyndar sig att skrattande tillägga:
— Jag brukar ha ett rätt per år ska du veta. Så det här är ingen sanning.

LYSSNA PÅ NICKLAS RAHMS FAVORIT:

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten