Erik Grönberg och Mikael Tellqvist
Nyheter

”Inget barn ska behöva genomgå sexuella övergrepp eller trakasserier”

Hans eget mående och de övergrepp han utsattes för som barn fick honom att vilja hjälpa andra. Efter att ha själv försökt ta sitt liv bestämde sig Erik Grönberg för att göra skillnad för andra som utsatts för sexuella övergrepp. Med hjälp av massor med idrottsstjärnor har han synliggjort att övergreppen är vanligare än man tror.
– Tanken var egentligen bara från början att få berätta min historia, men att göra det med personer som exempelvis Micke (Tellqvist) som är en förebild för så många, berättar han för hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

– Jag försökte göra mig illa på väldigt många sätt. Det här var något som fullföljde mig under väldigt många år och jag försökte fly från mig själv, fly in i jobb, alkohol… Jag satte upp en dag att nu är det slut. Hade skrivit mina brev och hade middag med en kompis på kvällen, men han visste ingenting. Tanken var att ”nu ska jag bort”.

Det är Erik Grönberg, som spelade hockey i Västerås HC när han var ung, som berättar om hur han mått efter det att han som ung utsattes för sexuella övergrepp av en person i hans närhet. Idag leder Erik Grönberg kampanjen ”Inte ensam aldrig glömd” som vill synliggöra att just sexuella övergrepp förekommer och är vanligare än många tror.

Grönberg fortsätter:
– Jag vaknade upp morgonen efter. Jag hade misslyckats. Det fick mig att känna och tänka efter. Jag hade försökt, men misslyckats. Nu hade jag den här andra chansen och den måste jag göra något med. 
– Det här var för sex år sedan. Då bestämde jag mig för att göra något positivt för andra med liknande bakgrund som jag. Det skulle dröja till 2016 innan jag kom fram till hur jag skulle utforma det. Personer jag hade pratat med om min bakgrund berättade min historia för andra. Jag kände då att jag hade ett behov av att få berätta själv. Lägga korten på bordet som en förklaring till hur jag hade levt, betett mig och misshandlat mig själv. 
– Tanken var egentligen bara från början att få berätta min historia, men att göra det med personer som exempelvis Micke (Tellqvist) som är en förebild för så många, berättar Erik Grönberg när hockeysverige.se träffar honom och OS-guldmålvakten från 2006, Mikael Tellqvist, i centrala Stockholm.

”HADE FÅTT LÄRA MIG ATT DET VAR JAG SOM VAR ÄCKLIG”

Foto: Privat.

Självskadebeteendet hos Erik Grönberg bottnade helt i de övergrepp han hade utsatts för som barn.
– Jag hade fått lära mig att det var jag som var äcklig och att det var fel på mig. Det blev som en nedåtgående spiral. Vad jag än gjorde så slog jag på mig själv. Jag gick även in i relationer som var destruktiva.
– Jag var med tjejer som var otrogna, vilket jag såg som ett straff mot mig själv. Det var ett sätt att överleva, men även ett sätt att leva som jag var van med och hade fått lära mig.

Var det just det här att du misslyckats med självmordsförsöket som gjorde att du började tänka i positiva istället för destruktiva banor?
– Jag ville göra skillnad, men framförallt kände jag att det var dags. Jag var trött på att bära på en ryggsäck som jag inte blev av med.
– Det är lätt att, oavsett vad man gör, skylla på vad man varit med om. ”Jag utsätter mig för det eftersom…”, istället för att konstatera att det har hänt och ta tillfället att acceptera det förflutna och se framåt

”KOMMER FRÅN EN SKYDDAD VERKSTAD”

Mikael Tellqvist är, liksom många stora hockeystjärnor som exempelvis Börje Salming, Pernilla Winberg, David Åslin, Valentina Lizana Wallner med flera, med och stöttar kampanjen ”Inte ensam aldrig glömd”.
– Det var ett uppvaknade för mig också att höra alla dom här storys och att det är tre i varje klass som utsätts för sexuella trakasserar.
– På så vis kommer jag från en skyddad verkstad. Jag har egentligen aldrig upplevt det förutom att jag hört om olika personer, Erik har berättat och så vidare, men det har aldrig varit en verklighet för mig. Kan jag då med mitt namn vara med och stötta personerna som hamnat i den sitsen och tala om att dom är lika mycket värda som alla andra, för det är handlar om dåligt självförtroende och sådana grejer, då gör jag självklart det. Att vi finns där tror jag kan vara jätteviktigt. Inte då bara inom idrotten. Utan rent allmänt också, att det finns stöttning om man skulle behöva det så det inte går så långt som att man inte vill leva längre.

Mikael Tellqvist säger att en drivkraft är att kunna vara en bra förebild för sina egna barn.
– Det är där jag ser min roll i det här, att stötta och få vuxna och framförallt barn i det här fallet att förstå att det här är långt ifrån normalt på något sätt.
– Samtidigt vill jag vara en förbild för mina barn, berätta för dom att sådana här grejer försiggår och att dom ska vågar berätta om saker och ting händer i exempelvis skolan.  

NHL-STJÄRNAN UTSATTES AV TRÄNARE

Lågt räknat inklusive mörkertal är det alltså tre barn i varje klass som utsetts för sexuella trakasserier eller övergrepp.
– Det finns olika typer av övergrepp och allt är naturligtvis hemskt. Ingen person ska behöva utsättas för det ändå, säger Mikael Tellqvist med en allvarlig blick och fortsätter:
– Det är skrämmande och jag tror att det är som så mycket annat, att vi blundar för det lite grann. Det är lite jobbigt när kommer upp på TV om ett barn som svälter. Då byter vi gärna kanal ”det här vill inte jag kännas vid eftersom vi bor i Sverige” eller att man gärna går lite snabbare förbi om man ser en tiggare på gatan. Det är viktigt att man tar tag i problemen istället.

Den här boken av Theo Fleury väckte mycket uppmärksamhet.

Har du som hockeyspelare upplevt att man pratat om sådana här saker i omklädningsrummet?
–  Jag har hört om det så här i efterhand eftersom det har kommit fram hockeyspelare som utsatts. Bland annat Theo Fleury. Han blev utsatt sexuellt av sin hockeytränare då han växte upp. Patrik (Sjöberg) känner alla till och som också är med i det här, men det finns säkert flera.
– Tyvärr tror jag att det här är vanligt inom idrotten än vi tror. Personer med den här läggningen söker sig till miljöer där det är naturligt att springa i duschutrymmen och så vidare. I dagens samhälle med mobiltelefoner är det också lätt att filma i duscharna. Det finns mycket att göra för att få bort det här och vi får inte vara så godtrogna.

Hur tänker du, Erik, kring det Micke säger?
– Micke är verkligen inne på problematiken som råder. Just att det nästan är nästan normaliserat inom idrotten. Det ska finnas en viss kroppslig kontakt i idrotten, men där barn finns hittar du även förövarna. Det är så det är.

”MAN KAN SE TECKEN”

Drabbades du själv inom idrotten?
– Nej, det var inom familjen. Inom idrotten, jag kan säga så här att innan Patrik räddade mig var hockeyn där jag kanaliserade min sorg.
– Jag var väldigt dålig som hockeyspelare, men älskade sporten, samlade på hockeybilder, jagade autografer och var på matcher. Det intresset har varit väldigt, väldigt viktigt för mig.

Vilka signaler ska vi titta på för att upptäcka sexuella övergrepp och trakasserier?
– När jag föreläser får jag alltid frågan om vad tecknen är på att ett barn är utsatt. Det finns givetvis vissa tecken, men när man bryter ner dom kan det visa sig att det är tecken på psykisk ohälsa.
– Därför tycker jag att det är viktigt att ta den här psykiska ohälsan på allvar. Om man är utsatt för mobbing, föräldrar som är alkoholiserade eller sexuella övergrepp så är den psykiska ohälsan gemensamma nämnaren.
– Man kan se tecken, men det behöver inte innebära att det är övergrepp som det handlar om. Jag tror därför att det är viktigare att prata om vad ett sexuellt övergrepp är, vad är din rättighet som barn och att det är din egen kropp och ingen annans.

JOBBAR UTE HOS IDROTTSFÖRENINGAR

Erik Grönberg och Patrik Sjöberg.

När det handlar om att nå ut till barnen med dom här budskapen har både idrottsrörelsen och skolan en viktig roll och funktion att fylla.
– Ja, jag tror att det är jätteviktigt. Idag jobbar jag för organisationen Treskablinoll tillsammans med bland andra Patrik Sjöberg och Elaine Eksvärd. Vi är ofta ute hos idrottsföreningar och pratar om hur man kan prata med om sexualitet med barn.
– Jag brukar säga att man som ledare ska tänka att vi övar på straffar idag, men att han eller hon också vill att när ungdomarna går därifrån idag ska dom ha lärt sig ytterligare en sak, om sin egen kropp, integritet eller vad dom har rätt till så man breddar perspektivet, fortsätter han.
– En ursäkt många har är ”Det händer inte här”. Man kan kontra och säga ”hur vet ni det”. Tänk vad det fantastiskt det skulle vara om klubben stärkte förutsättningarna för dom aktiva både på och utanför isen, säger Erik Grönberg med ett leende.

Mikael Tellqvist har själv två barn som är fyra och sju år, givetvis gör det att han känner ännu mer för att lyfta dom här viktiga frågorna.
– I klubben där vi är har man börjat att ta utdrag ur brottsregistret och sådana grejer för att kolla alla ledarna. Sedan behövs det göras ett bättre uppföljningsarbete kring det här. Om det kommer in nya ledare, att man verkligen checkar av att alla har gått igenom den här utredningen.
– Det är en början i alla fall. Sedan är det viktigt med föreläsningar för ledarna, men även tala om för barnen att dom har rätten till sin egen kropp, ingen annan ska behöva ta på din kropp och sådana saker.

”NÅGON JÄVLA CIVILKURAGE MÅSTE MAN HA”

Hur skulle du själv reagera om något sådant här skulle hända dina egna barn?
– Som alla andra föräldrar antagligen, att jag skulle få någon mördarinstinkt känsla. Speciellt när det handlar om ett barn eftersom dom är så oskyldiga på något vis. Barn söker sig alltid tillbaka till sina föräldrar oavsett vad som hänt. Barnen kan då tvingas att slåss mot sig själva i tankarna.
– Det är så fegt på många sätt att utsätta ett barn för ett sexuellt övergrepp. Samma sak är det dom som rånar äldre… Någon jävla civilkurage måste man ha, säger Tellqvist samtidigt som han får något mörkt och allvarligt i blicken.

Erik, hur har gensvaret varit så här långt?
– Det har varit fantastiskt och det är vi tillsammans som gör skillnaden. Jag brukar säga att det fina i det här är att många vill vara med och påverka.
– När jag läste Patrik Sjöbergs biografi kändes det som att det var första gången någon stod upp mig. Det är också det jag vill åstadkomma med det här projektet. Sitter du på din kammare och har din historia så ska du ändå känna att vi är många som håller om stöttar dig.

DET KAN KLUBBARNA GÖRA

Har du märkt någon skillnad?
– Det är många som hör av sig till mig. Jag får många mail och brev från utsatta där dom berättar att dom känner ett stöd genom att Micke och många med honom gör det här, att dom ställer sig upp för barnen. Många gånger är det den utsatta som själv bär skammen utan att någon hjälper till och stöttar.
Tellqvist:
– En del av problemet är att ”han skulle aldrig göra något sådant”. Oftast har dom här personerna en sorts Schizofreni där man gillar barn på fel sätt samtidigt som man är världens mest perfekta person på jobbet. Manipulativ är kanske ett bättre ord. Det är en konst för dom personerna och att dessutom komma undan med det.
– Jag förstår att det är ett dilemma och svårt att ta första steget och anklaga någon för det här. Samtidigt, det är komplext, men vi gör det här för att inget barn ska behöva genomgå sexuella övergrepp eller trakasserier.
– Jag hoppas också att idrottsföreningar tar tag i det bättre än vad man gjort så här långt. Att klubbarna tar utdragen ur brottsregistren, men också gör dom viktiga efterarbetena.

Erik, hur kan man stötta ert jobb och med det hjälpa våra barn till en bättre miljö så barnen och deras anhöriga kan känna sig tryggare i exempelvis sin idrottsklubb?
– Det lättaste sättet att stötta kampanjen är att köpa en t-shirt, men jag tycker är absolut viktigast är att när någon berättar sin värsta hemlighet att du som vän verkligen vågar lyssna och tar det på allvar för det är alltid det första steget.
– Det samhället måste inse är att när man bär på sin historia så gör man det för livet. Jag är priviligierad att sitta här idag, men tyvärr är det inte alla som är det, avslutar Erik Grönberg. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten