Sök
Pontus Eltonius
Nyheter

I kväll får Huddingekeepern iklä sig AIK-tröjan: ”Känns overkligt”

Han blev klar för AIK i absolut sista stund. I kväll kan han få debutera för klubben. Huddinges Pontus Eltonius kommer sitta som reserv AIK möter Västerås.
– Det ska bli riktigt kul att åka ut på Hovet inför AIK-fansen. Jag har hört vilket tryck det kan vara där så det ska bli kul att få uppleva det från sargkanten, säger 21-åringen till hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Förra säsongen ”bänkade” Pontus Eltonius bakom Viktor Fasth och Viktor Andrén i Växjö. Inför den här säsongen valde han att lämna Småland. Efter att ha sagt nej till collegespel i USA ringde han upp Fredrik Mälberg i Huddinge och frågade om det fanns plats för honom där. Eltonius har så här långt haft en mycket fin säsong i HockeyEttan med Huddinge. När så AIK fick stora målvaktsproblem i och med både Johannes Jönsson och Erik Källgren skadade sig blev det ett nytt samtal med Mälberg.
– Mälberg ringde mig en timme innan deadline. Han förklarade att AIK hade kontaktat honom och ville sajna upp mig som namngiven målvakt, berättar Pontus Eltonius när hockeysverige.se träffar honom i Björkängshallen strax innan hans träning med Huddinge.
– Första tanken var faktiskt att det kändes overkligt. AIK är en framgångsrik klubb som ligger etta i Hockeyallsvenskan. Det kändes väldigt bra och jag kände direkt att jag ville vara en namngiven målvakt i där. Så länge det löser sig för båda klubbarna, Huddinge känner sig trygga med det och allt fungerar för AIK känns det absolut inte som något problem för mig.

Du kommer från första träningen med AIK, hur upplevde du den?
– Det var lite spänt. Jag har aldrig spelat på Hovet utan bara varit där och tittat på några matcher under säsongen. Det var skitkul och det kändes bra på träningen.
– Alla kom fram och hälsade precis som det brukar vara och det var inga problem överhuvudtaget. Killarna i laget tog väl emot mig, säger Eltonius med ett leende.

Vilka målvakter var på plats?
– Det var jag och Robin Wallin från Väsby. Sedan var även Johannes Jönsson med på isen och testade.

AIk möter Västerås ikväll på Hovet, vilket också innebär att Huddinge-målvakten kommer sitta med som reserv.
– Det blir jag och Wallin, men det är Wallin som står. Det ska bli riktigt kul att åka ut på Hovet inför AIK-fansen. Jag har hört vilket tryck det kan vara där så det ska bli kul att få uppleva det från sargkanten.

Finns målet att kanske få chansen att spela någon match med AIK den här säsongen?
– Man kan alltid hoppas. Om chansen dyker upp är jag självklart redo, men vi får ta en dag i taget och se vad som händer.

HAR FRÖLUNDA SOM MODERKLUBB

Pontus Eltonius är uppväxt i Mölndal och hockeyintresset vaknade tidigt hos honom. Redan som treåring var han för första gången i Scandinavium.
– Ja, jag har varit där många gånger sedan dess. Frölunda är min moderklubb och Henrik Lundqvist var min förebild då jag växte upp. Det har blivit en del bilder med honom på väggen i pojkrummet där hemma.
– Sedan har jag varit på hans camper då jag var mindre. Det är väl främst då som jag har träffat honom.

Första klubb för den nu 21-åriga målvakten (fyllde igår, grattis) blev Frölunda. Där spelade han fram till och med U18-säsongen 2013/14.
– Visserligen är jag född och uppväxt i Mölndal, men redan från första början var det Frölunda jag spelade för. Varför det vart så vet jag egentligen inte. Det var så det blev.

Åkte du spårvagnen själv upp till träningarna i Frölundaborg?
– Nej, det var faktiskt pappa som körde runt mig (skratt). Han har också alltid brunnit för hockeyn.

”VAR EN DRÖM SOM GICK I UPPFYLLELSE”

Efter tiden i Frölunda gjorde Pontus Eltonius två säsongen i BIK Karlskoga, innan han fick chansen i Växjö. Redan under sin första säsong där fick han chansen att sitta med som reserv i SHL.
– Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Bara det här att få vara med och se hur allt går till och uppleva den stämningen som är på en SHL-match. Det är en mäktig känsla att få vara en del av det och testa på.
– Även om jag inte spelade, bara att få vara med är en grej som var grymt rolig.

Jag antar att det inte bara var att kliva in i omklädningsrummet och ta för sig?
– Nej, det kan jag inte säga att det var. Jag ville bara kliva ut på isen, visa vad jag kunde och se hur jag stod mig mot stjärnorna som finns i SHL-lagen.

Hur upplevde du att träna tillsammans med Viktor Fasth och Viktor Andrén?
– Det blev en del träningar med A-laget. Speciellt då första säsongen. Jag var med och avlastade på deras träningar och om någon var borta så var jag med.
– Fasth och Andrén är två grymma målvakter som varit kul att följa på nära håll.

Viktor Fasth är en toppmålvakt men också en förebild för Pontus Eltonius. 
– Han är också en person jag kollat mycket på i mina yngre dagar. Exempelvis när han spelade i AIK. Han är en grym målvakt och en tävlingsmänniska. Just det här hur mycket han tävlar på träningar är något jag tagit med mig. Han ger verkligen allt i varje situation och det är något jag beundrar hos honom. 

FICK VARA MED OM GULDFIRANDE

Var det en ren värvning som gjorde att du hamnade i Växjö?
– Ja, dom hörde av sig sista säsongen jag spelade i Karlskogas J18. Vi hade en del dialog och jag var ner dit och kollade runt på skolan, ishallen och allt sådant. Jag tyckte att allt kändes rätt.
– När jag kom dit hade jag Cam Abbot som tränare. Jag hade honom första säsongen och en bit in på andra säsongen i J20. Sedan blev han värvad till Rögle och då tog Janne Karlsson över.

Det Växjö Pontus Eltonius spelade med förra säsongen vann som bekant SM-guld. Nu spelade inte 21-åriga målvakten några matcher i SHL utan var bara med ett antal matcher på bänken, så riktigt delaktig i guldet känner han sig inte.
– Jag var med i princip hela säsongen även om jag inte stod någon match. Jag var med och tränade hela tiden och hade ”turen”, om jag får säga så, för min egen del att Fasth blev skadad i slutspelet. Då fick jag vara med i två slutspelsmatcher. Dessutom var jag med på läktaren i princip under varje slutspelsmatch.
– Jag var alltid uppskriven på laguppställningen, men det är såklart en annan sak för dom andra som haft gemenskapen under hela säsongen. Själv spelade jag i J20 hela säsongen och sedan fick jag chansen att vara med när det blev skador.
– Men delaktig och delaktig… Det var en kul grej och en upplevelse.

SKULLE TILL USA – MEN SÅ BLEV DET INTE

Foto: Bildbyrån

Inför årets säsong var egentligen tanken att målvaktstalangen från Mölndal skulle åkt till över till Nordamerika för spel i USHL för Green Bay Gamblers, men redan innan säsongen dragit igång blev det snack om att han skulle få byta klubb, något Eltonius själv inte var intresserad av.
– Inför den här säsongen var mina planer helt inriktade på USA. Jag har en kompis, Linus Weissbach, som spelar på college och gått den vägen.
– Jag kände att det var någonting jag också ville testa på, att gå vägen via USHL och sedan spela collegehockey i NCAA, men det blev lite strul eftersom jag tog upp en del importplatser. Då ville dom göra en överenskommelse att jag skulle bli trejdad till ett annat lag. Jag sa direkt att det inte skulle bli av.
– Då kände jag att det var bättre för mig att gå till en klubb jag redan hade haft en bra kontakt med och det var Huddinge. Det var den klubb jag i princip hade snackat med under hela sommaren. Skulle det inte bli USA så skulle det bli Huddinge.

Känner du en besvikelse över att det inte blev spel i USA?
– Nej, det tycker jag inte. Jag försökte se det positiva i det negativa, ”synd att jag inte fick åka till USA, men bra för då fick jag åka till Huddinge och göra det så bra möjligt här”. Jag visste att oavsett vilket alternativ det blev så skulle det bli bra.

Är du fortfarande intresserad och inställd på att ta resan över till USA om någon säsong?
– College är kört. Men i framtiden, om USA skulle dyka upp så skulle jag nog inte säga nej.

HAMNADE I HUDDINGE

I mitten av augusti gjorde Pontus Eltonius alltså klart med Huddinge istället för spel i USA.
– Det började med att Mälberg tog kontakt med mig. Sedan hade vi en dialog, men då var jag inställd på att åka över till USA för att se hur det skulle gå. Om det inte skulle fungera så kände jag att Huddinge absolut kunde vara en klubb för mig.
– Vi hade en dialog under sommaren där han frågade hur allt med USA gick. När det blev så att jag inte skulle till USA ringde jag upp honom direkt och sa som det var. Sedan löste det sig. Redan dagen efter var jag här och skrev kontrakt.

Hur trivs du i Huddinge?
– Jag trivs väldigt bra och har kommit bra in i laget. Det är ett gäng med riktigt bra och sköna killar.
– Säsongen, jag tycker det har fungerat bra. Jag och Daniel Fahlström har delat på matcherna. Jag tror faktiskt att det varit bra för bägge två att ha någon man kan prata om spelet med samtidigt som båda kämpar för att stå varje match. Det är en bra konkurrenssituation och den här konkurrensen tror jag har utvecklat mig. När jag står en match ger jag verkligen allt för att även få stå nästa match. Så tror jag vi båda har känt, avslutar Pontus Eltonius.

Idag 19:00
Rögle BK - Växjö Lakers HC
1 1.91
X 4.25
2 3.65
Idag 19:00
IK Oskarshamn - Skellefteå AIK
1 3.65
X 4.40
2 1.87
Idag 19:00
Linköping HC - Luleå HF
1 3.15
X 4.25
2 2.10
Idag 19:00
HV 71 - Örebro HK
1 1.95
X 4.45
2 3.40
Idag 19:00
Djurgårdens IF - Leksands IF
1 1.37
X 5.95
2 7.25
Idag 19:00
Färjestads BK - Frölunda Indians
1 2.35
X 4.30
2 2.70
Lördag 15:15
Timrå IK - Västerviks IK
1 1.61
X 4.65
2 4.25
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten