Nyheter
SKOGLUND: Varför pratar vi om det som om det vore något dåligt?
ANNONS

I NHL pysslar de med trejder och där är det världens mest naturligaste sak att behandla spelare som handelsvaror. Jag får lite uppfattningen att vi i Sverige ser en trejd som något negativt. Inte alla – men många av oss.

Jag måste erkänna att tanken aldrig slagit mig innan förrän en lyssnare hörde av sig med orden: ”Varför pratar du som att det var en dålig grej att Pelle blev bortbytt?”

Bakgrunden var att jag i somras spelade in en podcast med den förre HV-backen Per Gustafsson. 48-åringen hade en alldeles lysande debutsäsong i Florida Panthers säsongen 1996/1997 där han stod för 29 poäng på 58 matcher och känslan var väl där och då att det bara kunde gå uppåt för hans del.

Men under sommaren trejdades han till Toronto i utbyte mot Mike Lankshear. En trejd som Gustafsson själv tror gjordes klart redan under säsongen när Kirk Muller kom till Panthers från Maple Leafs i utbyte mot Jason Podollan.

En av lyssnarna till podcasten tyckte att jag omnämnde trejden som något negativt. I det här fallet så blev det förvisso negativt för Gustafsson som inte alls kom till sin rätt i ett kaotiskt Maple Leafs, han hamnade i farmarlaget och skeppades senare vidare till Ottawa Senators innan han åkte hem och blev kultspelare i HV71 istället.

Men orden fick mig ändå att fundera, att det är ju faktiskt så de flesta av oss tänker: ”…men han blev trejdad.” Jag tänker i alla fall omedvetet så och bara genom att studera intervjuer eller artiklar som avhandlar svenska spelare som någon gång trejdats så får jag känslan av att jag långtifrån är ensam.  Istället borde det ju ses som något positivt, det är någon annan klubb som vill ha spelaren och är beredd att offra något för det.

Sedan finns det självklart undantag också, typ någon spelare som slängs på en nästan färdig deal för att salta budet och som klubben känner att de absolut har råd att avvara.

Ibland känner jag att vi svenskar per automatik slänger oss med negativa tillmälen runt en trejd som involverar en svensk. Ett klassiskt exempel är ju hur vi behandlar den mytomspunna bytesaffären mellan Vancouver Canucks och Pittsburgh Penguins den 20 mars 1996. Det var då Markus Näslund bytte lag med Alex Stojanov.

Näslund hade inte alls levt upp till de högt ställda förväntningarna på honom i Penguins. Likadant med Stojanov i Canucks. Ofta läser man när denna trejd ska avhandlas saker i stil med ”Tillslut trejdade Pittsburgh bort honom”, när det gäller Näslund.

Trejden brukar benämnas som en ren stöld från Canucks sida. Näslund utvecklades till en superstjärna i den kanadensiska kuststaden, medan Stojanov avslutade sin karriär 2002 i CHL-laget New Mexico Scorpions. Men där och då när trejden skedde så var det två underpresterande talanger som byttes mot varandra. Kom ihåg att Stojanov gick före Näslund i draften 1991. Långt före.  Sedan hade förvisso Näslund gjort lite mer väsen av sig i NHL jämfört med Stojanov.

Det här var nog snarare en trejd där de som satt på besluten såg två talanger framför sig som kört fast i sina respektive klubbar. Canucks såg potentialen i Näslund, Pittsburgh likadant i Stojanov. Det var en möjlighet som öppnade sig och tillfället togs.

Det är bara att gå tillbaka till oss själva. Vi idkar ju byteshandel varje dag egentligen utan att vi kanske tänker på det så mycket.

Jag vet inte om någon av oss blev så där värst mycket klokare av dessa rader. Men jag ville bara skriva av mig om mina tankar kring det här med trejder och hur vi beskriver deras skeende ur svensk synvinkel.

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga