Pontus Åberg.
Washington

Fyramålsunderläge – då ordnade svenskarna mäktig vändning mot mästarna

ANNONS

13.30 in i den andra perioden hade Washington Capitals gått fram till en 5–1-ledning i hemmamötet med Anaheim Ducks. Då inleddes säsongens kanske mest osannolika vändning. Och den bar en blågul stämpel. Pontus Åberg var den som sköt segermålet och fullbordade den dramatiska matchen med 6–5-målet.

Pontus Åberg har snabbt blivit en nyckelspelare för Anaheim Ducks sedan han anslöt från Edmonton Oilers alldeles innan säsongen skulle till att starta. 25-åringen, vars NHL-karriär såg ut att vara i fara, har utkristalliserat sig som Ducks främsta målgörare den här säsongen. Det blev tydligt när laget stod för en synnerligen mäktig vändning i bortamötet med Washington Capitals.

De regerande mästarna gick fram till en till synes säker 5–1-ledning med sex och en halv minut kvar av den andra perioden. Men det var en chimär. Ducks, och framför allt då deras svenskar hade mer att ge.

Efter att Andrew Cogliano och Rickard Rakell skjutit varsitt reduceringsmål för gästerna kom segerrycket i tredje perioden. Och det var i första hand Pontus Åberg som låg bakom det. Efter att Åberg skjutit 4–5 såg Hampus Lindholm till att ta matchen till ett likaläge. Med dryga fem minuter kvar kom sedan segermålet.

VINSTRIKASTE AMERIKANEN GENOM TIDERNA

Åberg, som även hade en assist i matchen, har därmed svarat för nio mål och 14 poäng på 23 matcher med Ducks. Rakell och Lindholm lämnade isen med 1+1 vardera medan Jacob Larsson svarade för en assist. Däremot fortsätter Jakob Silfverberg att ha det fortsatt tungt med produktionen. 28-åringen har bara en assist på sina senaste tolv matcher.

Målvakten Ryan Miller, som avlöste John Gibson efter tre insläppta mål i första perioden, tog karriärens 374:e seger. Därmed gick 38-åringen ikapp John Vanbiesbrouck på listan över de vinstrikaste amerikanska NHL-målvakterna genom alla tider.

I Washington sköt Nicklas Bäckström sitt tionde mål för säsongen.

Washington – Anaheim 5–6 (3–1, 2–2, 0–3)
Washington: Nicklas Bäckström (10), Chandler Stephenson (2), Tom Wilson (8), Jevgenij Kuznetsov (7), Nic Dowd (4).
Anaheim: Pontus Åberg 2 (9) (Hampus Lindholm), Ryan Getzlaf (8) (Rickard Rakell, Åberg), Andrew Cogliano (2) (Jacob Larsson), Rickard Rakell (5), Hampus Lindholm (3).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL