Sök
Sam Hallam leder Växjö – gillar utmaningen i sitt ledarskap
Växjö Lakers HC

En utmaning som triggar mästarcoachen: ”Resultatet styr inte vårt ledarskap”

I våras summerade Sam Hallam säsongen som svensk mästare. Han hade gjort Växjö Lakers till en ångvält och för andra gången fått lyfta Le Mat-pokalen. Den här hösten har hans ledaregenskaper däremot satts lite mer på sin spets.
– Det är kul att bli testad. Jag har coachat i femton säsonger och jag har känt mig utmanad precis hela tiden. Det är en miljö som är utmanande och … vill man vara i den här miljön behöver man nog gilla det lite. Jag har nog aldrig känt ”vilken lätt resa jag har nu”, säger Sam Hallam till Hockeysverige.se

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är första kvällen i november. Växjö har precis förlorat med 6-3 mot Rögle, och för sjätte gången den här säsongen har den regerande mästaren lämnat isen som förlorare efter ordinarie tid. Fjorton omgångar in i grundserien ligger de till och med utanför slutspelsplats. Det är långt ifrån alla de förväntningar som ställdes på kravet efter fjolårets guldsäsong.

Sam Hallams roll som Växjös huvudtränare är knappast ifrågasatt. För även om resultaten gått emot har Växjö inte varit spelmässigt dåliga. Dessutom har han flera nya spelare i truppen, och att sätta ihop ett nytt lag tar sin tid. Även i ett regerande mästarelag. Växjös ledning vet också att Hallam varit i de här situationerna förr. Och vänt dem.

Växjötränaren står lutad med vänster axel mot en av betongväggarna i Lindab Arena. Hade han vridit huvudet åt höger hade han blickat rakt mot Rögles omklädningsrum. Efter en mardrömsstart med sex raka förluster testades skåningarnas karaktär tidigt – precis som Växjös testas nu.

Hur påverkas ditt ledarskap av det här, speciellt när ett lag har för vana att vinna?
– Det är klart att olika situationer kräver lite olika touch. Sen försöker vi har ett utvecklande ledarskap i allt vi gör. Jag tror att många skulle bli förvånande över hur det kan kommuniceras hos oss efter att vi har vunnit.
– Resultatet styr faktiskt inte vårt ledarskap så mycket. Vi har en bild av hur vi vill ha det i laget, vilken mentaliteten vi ska ha och hur vi vill spela. Och den är ju samma vare sig vi förlorat eller vunnit två matcher, säger Hallam. 

GILLAR UTMANINGEN

Hockey handlar om resultat, och de har inte Växjö fått med sig inledningsvis. Ändå upplevs Sam Hallam som varken stressad eller pressad. Han verkar snarare gilla utmaningen med att få Växjö till en segermaskin igen.
– Absolut gör jag det. Sen tror jag att vi har varit bra på att skapa utmaningar för oss oavsett (resultat). En säsong när det går bra, när saker och ting flyter på är utmaningen att hålla alla ödmjuka för de små sakerna och inte segla iväg. Och som nu, när det är varannan match resultatmässigt blir det i princip samma sak vi gör, men frågorna som ställs utifrån blir lite annorlunda.
– Men det handlar fortfarande om att komma till rinken och ha så roligt som möjligt. För när du gör saker och ting du tycker är kul gör du dem bra, poängterar han.

EGNA UTVECKLINGEN

Sam Hallam har utsetts till både Årets Ledare i svensk hockey och till Årets tränare i SHL. 39-åringen från Västerort i Stockholmsområdet har till och med nämnts som en tänkbar förbundskapten för Tre Kronor i framtiden. Meritlistan har han – men också drivet att hela tiden utveckla sin egen ledarstil.
– Utvecklingen sker nog mycket som för en spelare. Man får perspektiv, erfarenhet och får vara med om olika situationer. Man lär sig hur man gjort och hanterat saker tidigare och blir smartare. Men sedan jobbar vi också aktivt med att ha människor runt omkring som ger oss feedback på det vi gör och på vårt ledarskap.

Hur jobbar du specifikt i ett sådan här läge som ni upplever just nu?
– Man kan lära sig väldigt mycket i en match. Om vi inte delar in saker i positivt eller negativt utan i ”utvecklande” kan vi hitta saker vi kan förbättra från matcher som vi vinner likväl från matcher vi förlorar.
– Vi kan också hitta saker som är bra i både våra vinster och förluster. Eller från en träningsvecka som varit inriktad på kamp eller på speciell teams. Det finns hela tiden saker som är bra som kan förstärkas och saker vi kan utveckla, förklarar han.

INDIVIDUELL COACHING

Att ha studsarna emot sig kan många gånger vara påfrestande för ett lag som varit vana att vinna. Der är då som utmaningarna blir fler och ledarskapet testas i högre utsträckning.
– Vi har ju massa killar som vill hjälpa laget och bidra och som kanske känner lite frustration personligen. I den aspekten har det handlat mycket om att försöka få dem att hålla fokus på rätt saker och även att vi alla hjälps åt att se glädjen i små saker saker i vårt spel som är viktiga för oss som lag och uppmärksammar dem. Där har vi fått lägga lite extra kraft helt klart. En skottäckning är minst lika viktig för oss när vi gör ett mål per kväll eller när vi gör tre mål. Den delen har vi fått försöka belysa lite mer. 

Sam Hallam pekar ut riktningen. FOTO: Bildbyrån

Att lyfta fram det positiva detaljerna andra ord. 

I Växjös fall har det positiva under säsongsinledningen legat i deras defensiva spel. Laget har släppt in minst mål i SHL efter 14 matcher tillsammans med Malmö Redhawks och Djurgården (28 st). Däremot har de haft det svårt att få det att lossna framåt.
– Vi ska inte börja tjuva från vårt grundkoncept i vårt spel. Vårt spel, liksom många andra lag i SHL/Hockeyallsvenskan, handlar jun någonstans om att kämpa för att diktera villkoren och driva matcher.
– Och det är ingen skillnad nu. Det här period vi har varit inne i och där vi gjort lite mål har det varit väldigt viktigt för oss att betona att just hålla fast vid saker som fungerar. Det går inte att hoppa över dem och ta en genväg till att skapa mer, för då kommer det slå tillbaka på ett annat håll.

Det fanns förmodligen en hel del att utvärdera för Hallam och resten av hans ledarstab efter 6-3-förlusten mot Rögle. Både positivt och negativt. Blicken i Växjöcoachen ser lika bestämd ut som vanligt. Utmaningen är framlagd. Och accepterad av Hallam.
– Ledarskap handlar hela tiden om att hålla blicken fäst vid ett mål vi har och hitta små saker som vi behöver förbättra och förstärka för att hela tiden ta små kliv. Man vill veta var man står nu för att kunna navigera sig fram till det målet. Det är grunden till ledarskapet och så är det vår uppgift i ledarstaben att se till att hålla koll på vissa delar och om vi är på rätt spår. Både som lag och individuellt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten