Olle Liss.
SHL

Olle Liss om journalistens pik: ”Ska jag vara ärlig hade jag helst dragit på en keps”

ANNONS

Hans succé undgick knappast någon under fjolårssäsongen när Olle Liss tog hela SHL med storm efter att han kommit in sent i Rögles trupp. Inför den stundande säsongen så är det helt andra förväntningar på Björbo-produkten.
— Det är ingen skillnad mot tidigare år tycker jag, säger han till hockeysverige.se apropå frågan om han känner någon extra press.

LÄS MER: Han blev tvåmålskytt – Olle Liss kan inte sluta göra mål

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Olle Liss
inledde den förra säsongen i IK Pantern men var en av de som lämnade mot slutet när klubben började släppa spelare. Istället blev det Rögle för 25-åringen och vad som hände sen saknar i stort sett motstycke. SHL-debutanten lyckades pilla dit sex mål och åtta assist på de elva matcher han spelade. Succén var given och Olle Liss var namnet på allas läppar.

TISSLADES OM NHL

Framgången ledde också till landslagsdebut och på de sex matcher han spelade så blev det lika många poäng. Det fanns de som ville att han skulle komma med i VM-laget, vilket han till slut inte gjorde, och det började surras om NHL-kontrakt.
—  Något erbjudande fick jag väl inte. Det kan jag inte skryta med. Men det är klart att det började tisslas och tasslas och man hörde väl från lite olika håll så…ja, man kanske har lite mer ögon på sig den här säsongen än vad man har haft förut, säger Olle Liss till hockeysverige.se och fortsätter:
— Det är skitkul det också så klart när man vet att om man gör ett bra jobb och syns så finns det möjligheter.

LÄS MER: Ett genombrott i rekordfart: ‘Alltid tyckt de är häftiga’

Till den här säsongen är förväntningarna på Olle Liss högt uppskruvade från omgivningen. Något han själv tar med ro och förefaller inte att stressa upp sig över den saken.
— Jag har alltid haft höga förväntningar på mig själv, nu kanske pressen är lite mer utifrån när många fler vet vem jag är, men…som sagt har jag alltid haft höga förväntningar på mig själv och det är ingen skillnad mot tidigare år tycker jag.

Du pratar om att pressen utifrån kanske ökar, är det något du märkt av?
— Ja, det är väl just frågorna. Jag får dem titt som tätt när det är någon intervju och det är väl där största skillnaden ligger. Det är väl många som kanske tror att jag har större förväntningar på mig än vad jag har haft kanske.
— Jag har alltid varit samma person och jag har alltid vetat vad jag kan och jag vet vad jag kan fortfarande så…min målsättning är hög.

Du verkar vara en väldigt avslappnad person där känslan kring dig är att ingenting kan tynga dig, är det sant?
— Ja, men det tror jag väl. Jag försöker att inte lägga så stor vikt på vad andra tycker och tänker oavsett om det är positivt eller negativt. Jag är så vuxen och mogen så jag vet vad som är rätt och fel och vad jag behöver göra för att det ska bli så bra som möjligt för laget. Jag försöker ta allt med en klackspark och…visst, ta åt sig av kritik får man göra för att utvecklas, men man måste kunna sålla bort vad som är värt att ta in och vad man kanske inte ska lyssna på lika mycket.

Har du alltid varit sån?
— Ja, det har jag. Det är ingenting som har ändrats nu utan det är bara sån jag är som person.

LÅNG VÄG TILL SHL

Det är ingen överdrift att säga att Olle Liss tagit den långa vägen till SHL och Tre Kronor. Efter moderklubben Björbo blev det juniorspel i Leksand innan det under två år blev Halmstad i Hockeyettan och senare Kristianstad i samma liga en säsong. De tre åren i tredjeligan inbringade 93 poäng från Liss klubba och det gav eko till andra sidan sundet där Aalborg Pirates erbjöd ett kontrakt 2015.

Olle Liss i Västerviks tröja 2016. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

54 poäng senare lämnade han Danmark och gick till Västervik, då nykomlingar i allsvenskan. Förra säsongen inleddes som sagt i IK Pantern innan Rögle hörde av sig. Genom hela karriären har Olle Liss framstått som avslappnad karaktär de gånger han varit i media. En person som går sin egen väg.

PIKADES PÅ TWITTER AV JOURNALISTEN

Under SHL:s upptaktsträff var det nog en annan som undrade om Olle Liss hade förändrats när han iförd kavaj intervjuades på scenen. Något som bland annat snappades upp av Sportbladets Emil K Lagnelius.

— (skratt) Jo, jag har sett den också, kommenterar Liss tweeten.

Har du blivit mer ”välkammad” sen du kom till SHL?
— Nej, så är det väl egentligen inte. Ska jag vara ärlig så hade jag nog helst dragit på en keps och t-shirt och dragit dit. Men det ska ju vara lite finare och lite mer välvårdat så när det är dags att representera, så då får man klä upp sig lite. Men jag är ingen som går i skjorta och kostym dagligen så jag trivs bäst lite avslappnat så där. Skenet bedrar nog på den bilden, säger Olle Liss och skrattar ännu en gång åt jämförelsen mellan de båda upptaktsträffarna.

SÄSONGEN RÄDDADES I ELFTE TIMMEN

Förra säsongen blev egentligen ett enda stort mörker för Rögle, som i förhandstipsen ändå nämndes bland vissa som en möjlig kandidat till att kunna knipa en plats i åttondelsfinalen. Istället inledde de katastrofalt och tränaren Anders Eldebrink fick lämna. Även sportchefen Anders ”Masken” Carlsson lämnade och istället kom Chris Abbott in som ny sportchef och snart stod även tvillingbrodern Cam Abbott på skåningarnas tränarbänk. Efter en rad justeringar med truppen så redde Rögle till slut ut det hela och lyckades undvika negativt kval.

Till denna säsong som drar igång under lördagen så har förväntningarna skruvats upp rejält på Rögle utifrån och det pratas om slutspel.
— Jag har höga förväntningar. Både på mig själv och laget. Jag tycker vi har ett riktigt spännande lag och vi har gjort en bra försäsong. Vad blev det nu? Jag tror vi har fem vinster och två förluster, varav en kom på straffar. Det får vi ändå se som godkänt, säger han och fortsätter:
— Jag tycker laget som de satt ihop, både om man ser till stommen från förra året och alla nyförvärv som kommit in, så är det bra killar hela högen och det verkar som att de tänkt till på varje värvning de har gjort. Jag tycker vi har en oerhört bred trupp med fyra kedjor varje kväll som kan leverera framåt och hålla tätt bakåt.
— Vi har ingen uttalad förstakedja som ska styra och göra alla poäng utan jag tror vi kan sprida ut det.

NÖJD MED TRUPPSAMMANSÄTTNINGEN

Med spännande nyförvärv som poängbacken Kodie Curran och Jonas Ahnelöv samt anfallarna Nils Höglander, Leon Bristedt och Mattias Sjögren så är känslan att Rögle kan bli årets stora överraskning. Till den kompotten ska läggas spelare som är kvar i truppen och som tog kliv förra säsongen. Förutom Olle Liss, så kan spelare som Jesper WilliamssonLucas Elvenes och Craig Schira nämnas i den kategorin.

LÄS MER: Uffe Bodin om Rögles säsong

Olle Liss är nöjd med sammansättningen av truppen och hyllar också sammansättningen gällande gruppdynamiken.
— Jag tycker vi har fått en fantastisk fart också, de nya killarna har kommit in med skridskoåkning som är en fröjd att se på. Man önskar att man vore där också. Det är häftigt att se att de som kommer in och verkligen tar för sig. Det är en bra mix mellan rutin och ungdom.
— Gruppen är också viktig, inte bara på isen utan utanför också, att alla kommer överens och är sköna grabbar. Jag tror att de har tänkt till där också. Det kan inte bara vara stjärnor som kommer hit och tror att de gör jobbet och sen åker hem. Det ska vara schyssta killar både på och utanför isen och det tycker jag de har lyckats väldigt bra med.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL