Sök
Det blev förlust Alexander Bröms landslag i genrepet mot Tjeckien.
U18-VM-Dam 2018

Förbundskaptenen: ”Herrhockeyn har börjat anamma en del från damhockeyn”

Alexander Bröms är ny huvudtränare för damernas U18-landslag. I en intervju med hockeysverige.se berättar han om svensk damhockeys framtid, återväxten i Sverige – och på vilket sätt herrhockeyn börjar ta efter damhockeyn.

LEKSAND/HEDEN (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter bara två säsonger som coach i SDHL utsågs Alexander Bröms till ny förbundskapten för U18-landslaget. Den tidigare JSM-guldvinnaren kommer med andra ord få axla ett ganska stort ansvar då det gäller att hitta rätt bland alla lovande hockeytjejer. Ett jobb som nuvarande förbundskaptenen för Ylva Martinsen gjort senaste säsongerna. Det gjorde hon så pass bra att Sverige vann ett historisk JVM-silver förra säsongen.

Hockeysverige.se reste till Heden i Leksands utkanter. Här bor bland annat storheter som Per-Olov Brasar och Kjell Brus. Här bor också den 28-åriga förbundskaptenen som på långt håll, efter att ha gift sig med sin Emma, är släkt med självaste ”Sigge” Bröms. När vi slår oss ner vid hans typiska vackra dalagård frågar vi först om vilken nivå han anser att ligan håller.
– Jag tycker att ligan blir bättre och bättre för varje säsong. Det märks att alla lag tar steg rent organisatoriskt, men också utvecklingsmässigt för spelarna. Hela tiden tillkommer det nya spelare som tillför saker samtidigt som dom flesta lagen kommer med bättre sätt att spela på, säger Alexander Bröms och fortsätter:
– Nu har inte jag en jättebra koll på alla andra ligorna i världen, men det känns som SDHL står sig väldigt bra.

Du har varit med på elitnivå som spelare på herrsidan, hur står sig tjejerna träningsmässigt förhållandevis?
– Kollar vi på mängden så håller tjejerna samma nivå. I alla fall dom som går på hockeygym eller spelar i SDHL. Sedan har herrarna på samma nivå helt andra förutsättningar att träna och lägga tid att komma väl förberedda till träning, ta hand om sig efter träning och så vidare.
– Ofta förväntar man sig att tjejerna ska kunna göra saker som killarna gör fast herrarna har helt andra villkor.

”BRA ATT JÄMFÖRA”

Är det fel att jämföra?
– Nej, jag tror inte det är fel att jämföra. Jag tror det kan vara bra att jämföra, men sedan tror inte jag att det kan bli helt lika. Det är bra att jämföra och sedan göra det så jämställt som möjligt.
– Sedan ska vi vara medvetna om att herrhockeyn har en väldigt lång historia bakom sig medan damhockeyn är relativt ny. Det märks ändå att damhockeyn tar kliv framåt varje år. Jag kan också tycka det är fel att säga herr respektive damhockey. Det är hockey överlag och sedan är det tjejer och killar som spelar.

Men det är olika fysiska förutsättningar, måste inte vi alla ta hänsyn till det?
– Jo, absolut. Sedan ser vi att killarna tar efter damerna mer. Idag är det mindre tacklingar som gör att spelet går mycket, mycket fortare. Det är inte så mycket smälla på längre så det känns som herrhockeyn har börjat anamma en del från damhockeyn.

VILL SE BÄTTRE MÅLSKYTTE

Trots allt har SDHL och då främst svenska spelarna till och från en bit att vandra då det gäller kvalitén i vissa delar av spelet, men Alexander Bröms ser att det finns en stor potential i just den utvecklingen.
– Jag tror att det som måste bli bättre, precis som i herrhockeyn, är målskyttet i allmänhet. Framförallt för att även kunna göra slag internationellt också. Att vi blir effektivare i målskyttet och att det kommer fram flera målskyttar.
– Vi måste också kunna göra mer saker med och utan pucken i hög fart. Sedan tror jag vi måste få in ett tankesätt att spela, att få träna på att ta beslut varje dag i vardagen. När du väl kommer till match och det ska avgöras så ska man vara bekväm i att ta ett beslut. Framförallt då ta rätt beslut där ute på isen.

Är vi dåliga på att ta beslut där ute och ha målkänslan som exempelvis kanadensiskorna och amerikanskorna har?
– Ja, jag tycker det. Nu vet jag inte exakt hur dom i Nordamerika tränar eller vad som ligger till grund för att dom gör fler mål.
– Det känns generellt när vi scoutar Kanada och USA att deras tjejer har ett otroligt driv mot kassen hela tiden. Dom stannar kvar där och är villiga att offra någonting för att göra mål. Den mentaliteten har vi inte allmänt i Sverige. Det är något vi måste jobba mer med.

Med tanke på det du säger, är det bra att vi får hit många spelare från Nordamerika?
– Ja, det tycker jag. Dom spelarna influerar ändå våra yngre svenska spelare. Så länge klubbarna scoutat tjejerna som kommer hit bra, att det är bra personer och förebilder som kan hjälpa unga spelare, så tycker jag det är jättebra.

”VI SKA HITTA EN TRYGGHET”

I början av april meddelade Svenska Ishockeyförbundet att Alexander Bröms från Säffle tar över som ny förbundskapten för U18-landslaget.
– Jag trivdes jättebra i Leksand. Jag satt i diskussion med Leksand, men även med andra alternativ innan förbundet hörde av sig. Där och då kändes det helt rätt. Det var en bra tajming och jag vill hjälpa svensk hockey framåt.
– Självklart var det väldigt ärofyllt att få frågan om att bli förbundskapten. Det känns som en rolig utmaning och någonting jag vill testa på.

Vad är det kittlande i utmaningen?
– Att jobba med tjejer i den åldern, ett juniorlandslag där man inte, tycker jag, ska fokusera för mycket på resultatet. Det är ändå utvecklingen och prestationen som ska vara i fokus, att man ska få chansen att misslyckas för att lyckas.
– Vi ska hitta en trygghet och en bra trappa för dom här tjejerna eftersom vi vill att alla dom någon gång ska få chansen att spela i Damkronorna. Resultaten är en del i det, men största delen måste ligga på utvecklingen och att dom lär sig att prestera hela tiden.

Hur ska du få en helhetssyn över svensk damhockey på ungdomssidan?
– Framförallt handlar det om att prata med tränare, se mycket matcher och vara i många hallar. Då menar jag inte att bara vara i dom stora hallarna utan även ute i småstäderna där det kan finnas guldkorn.
– Det svåra är att det finns spelare som kommit en längre bit i sin utveckling och sedan finns det tjejer som gror i vassen någonstans. Utvecklingen kan gå otroligt fort. På bara en halv säsong kan det vara någon som gått fram jättemycket. Dessutom sträcker det sig över hela landet, egentligen från Övertorneå till Malmö. Det här är en ganska stor yta att bevaka för en person. Det gör att jag är beroende av tränares referenser.

GOD VÄN MED YLVA MARTINSEN

Lina Ljungblom.

Det är många tjejer som spelar i kill-lag, som bland annat Lina Ljungblom i Skövde. Det här gör att ett evenemang som TV-pucken blir väldigt viktig för förbundskaptenen då det gäller att få just den här helhetsbilden av återväxten.
– Klart att TV-pucken blir viktig samtidigt som den är ett jättebra skyltfönster. Sedan, precis som på killsidan, är det inte allt heller. Det kan räcka med att någon är borta, sjuk eller inte kommer med av någon annan anledning.
– Sedan är det självklart för mig att jag måste vara där och se så mycket som möjligt eftersom det där är många av tjejerna som kommer komma till landslaget senare. Jag ska givetvis också prata mycket med regionskaptenerna och självklart måste jag lita på att dom har en bra koll.

Givetvis kommer Alexander Bröms jobba nära Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen.
– Vi kommer ha en tät dialog. Redan nu har vi setts en del. Bland annat har hon varit här och jag i Stockholm för att lyssna av. Dessutom är vi goda vänner vid sidan av isen och trivs bra med varandra då vi umgås. Tillsammans kommer vi se mycket matcher i SDHL, men jag kommer även se många andra matcher. Sedan kommer vi försöka ge ”in-puts” till varandra. 
– Nu tycker jag också att det finns en röd tråd mellan lagen. Vi spelar efter samma spelidé och försöker använda oss av samma termer när vi pratar hockey. Det finns, tycker jag, ett starkt samarbete mellan Damkronorna och U18 som jag förstått inte funnits på samma sätt förut när Leffe (Boork) och Ylva var där. Det tror jag är positivt för hockeyn.
– Sedan känner jag även Oscar (Dahlgren, assisterande förbundskapten Damkronorna). Jag har träffat på honom förut under utbildningar och så vidare. Det känns att dom som är där nu, med det sagt så menar jag inte något ont om Leffe och Jared, är rätt personer på rätt ställe. Det är en bra grupp både på Damkronorna och U18. Alla vill framåt och svensk hockeys bästa. Ingen är där för sin egen skull utan alla är där för att hjälpa till att dra det här framåt.

Ylva Martinsen.

BRA ÅTERVÄXT

I U18-landslagets stab ingår förutom Alexander Bröms även Kicki Lundberg, Valentina Lizana Wallner, Mia Larsson, Erika Svensson, Elin Uusitalo, Jens Fredricsson och Kjell Klintberg.
– Det är en bra stab och, som jag sa, alla är där för att bidra och lyfta det här vidare.

Hur ser du på återväxten i svensk damhockey?
– Vi hade ett rådslag för några veckor sedan, som var omtalat i media, med dom är 15 personerna. Där fick vi lite siffror på hur det ser ut. Det blir ett tapp runt tio års ålder på både flick och pojk. Sedan blir nästa tapp vid 15-16 årsålder när man ska börja på hockeygym och det blir ett steg till inom hockeyn.
– Om vi tittar på seniorspelare idag, från 20 år och uppåt, finns det runt 380 för Ylva att välja på. Det är ganska lite och ett tunt underlag. Nu ser vi att tjejerna födda 2001, 2002 och 2003 är lite fler. Sedan gäller det att dom tjejerna håller i och fortsätter spela. Där finns det i alla fall runt 200 plus.
– Jag väljer att se det positivt, att vi gör ett bra jobb med rekrytering just nu. Sedan gäller det att behålla och se till att tjejerna får förutsättningar så dom tycker det är roligt att spela.

SKA SLÅSS OM MEDALJER

Är det viktigt att inte stressa fram någonting här?
– Ja, absolut. Jag kan tycka att det värsta är att många runtomkring vill trycka på och tycker att allt ska hända på en gång. Risken är då att man bränner allt krut på vägen.
– Det måste hända saker som ger effekt på kort tid, ja. Sedan måste vi även ha en långsiktig plan som blir hållbart över tid och inte bara en effekt på ett eller två år för att sedan dippa ner. Det finns inga genvägar att ta utan vi måste göra det här på riktigt, se till att få med sig många personer som vill jobba med det här.

Alex, det blev silver senast i Junior-VM, hur tänker du kraven och förväntningarna på dig att hålla i den här framgångsresan?
– Jag ser det inte som en press. Det är kul att det finns förväntningar. Som jag sa tidigare så måste största fokusen för U18 ska vara att vi jobbar och blir bättre, att det finns en utveckling på dom här tjejerna.
– När det sedan är dags för VM är det självklart så att vi vill vara med och tävla om medaljer. Det är också en träning för tjejerna, en träning på att prestera vid rätt tillfälle, avslutar Alexander Bröms innan han och hans treåriga son fortsätter panera renoveringen av huset i Heden. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten