Svenska Fotbollslandslaget …
Nyheter

DUVEFELT: Här är den svenska drömelvan – av enbart ishockeyspelare

ANNONS

I dessa blomstrande sommartider där sändningar från fotbolls-VM med vackra dribblingar, videogranskningar – vilket koncept! – och förstärkta frisparkssituationer numera är vardag, började jag fundera på hur en svensk drömelva av enbart hockeyspelare skulle se ut.

Fråga mig inte varför ovan nämnda tanke dök upp, ibland förvånas jag själv över de synapser som avfyras innanför pannbenet.

Nåväl, för att ta fram en svensk drömelva av hockeyspelare måste vi först göra en viktig avvägning: utgår vi ifrån hur bra dessa spelare faktiskt är på sporten fotboll eller blir det en fiktiv elva där hockeylirarnas egenskaper på isen sätts i relation till om de haft samma roll på en fotbollsplan?

Då jag inte har någon som helst aning om hur Henrik Lundqvist hanterar en hörnsituation eller hur Nicklas Bäckströms vrist ter sig när det gäller inlägg, föll valet på att bygga ett lag där spelarnas egenskaper inom hockeyn även gäller inom fotbollen.

Förvirrande? En smula kanske, men jag tror ni hakar på ganska snabbt. Nu åker vi.

MÅLVAKT

Henrik Lundqvist [Kapten], New York Rangers
Självskriven mellan stolparna. Har vid 36 års ålder fortfarande reaktionssnabbheten hos en panter, rörligheten hos en rysk ballerina och vinnarskallen hos… ja, säg Diego Costa. Som målvakt i fotboll tillåts Lundqvist dra på sig kaptensbindeln, något som inte tillåts inom ishockeyn men likväl en roll Åresonen är som klippt och skuren för. Möjligheten inom fotboll att spela med fixad frisyr – och att den håller sig matchen igenom – kan även tänkas tilltala den hårfagre keepern.

YTTERBACKAR

John Klingberg, Dallas Stars och Erik Karlsson, Ottawa Senators
De två i särklass offensivt skickligaste backarna Sverige har att erbjuda i dagsläget. Såväl Klingberg och Karlsson skulle tillföra ett sällan skådat klipp i steget längs respektive kant och skulle med sin speluppfattning dessutom kunna slå perfekta inlägg in mot straffområdet. Båda är dessutom erkända glädjespridare som skulle ha lätt för att bli förlåtna av lagkamraterna om någon av de offensiva räderna inte riktigt skulle gå som de tänkt sig.

MITTBACKAR

Mattias Ekholm, Nashville Predators och Victor Hedman, Tampa Bay Lightning
Många skulle kanske valt att para ihop den självskrivne Hedman med en mer spelskicklig mittbackskollega som Oliver Ekman-Larsson eller rent av backkollegan i Lightning: Anton Strålman. När jag bygger denna drömelva vill jag dock att mina mittbackar ska vara fysiska kraftpaket med vinnarskallar och räckvidd samt en talang för att spela bollen… men också en känsla för när det är en bra idé att trycka till en motståndare lite extra. För mig är det Mattias Ekholm och ”Vigge” Hedman. Likt Andreas ”Granen” Granqvist skulle ingen av dem heller ha några problem med att iskallt rulla in en straff i avgörande läge.

DEFENSIV MITTFÄLTARE

Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings
En trygg och lugn veterannärvaro på mittfältet när herrarna Karlsson och Klingberg sticker iväg säger du? Då är Zetterberg så självskriven att det inte går att diskutera. ”Zäta” har erfarenheten, ledaregenskaperna, speluppfattningen, tuffheten och framförallt skägget för att göra sig alldeles utmärkt som en hårdför defensiv mittfältare.

YTTERMITTFÄLTARE

Filip Forsberg och Viktor Arvidsson, Nashville Predators
Den VM-guldvinnande duon från Nashville har båda en otrolig fart, något som gör dem väl lämpade för en roll på kanten. Vad vi dessutom fick ett tydligt kvitt på under såväl Stanley Cup-slutspel som VM är att båda har en nästan osannolik förmåga att lura upp ”sin” gubbe på läktaren och sedan gå förbi. Jag menar, vem minns inte Filip Forsbergs dragning som skickade stackars Samuel Girard i Colorado Avalanche till övre stratosfären?

OFFENSIV MITTFÄLTARE

Nicklas Bäckström, Washington Capitals
Den nyblivne Stanley Cup-vinnaren känns given i en roll där han kan dra ner tempot och hitta såväl löpande anfallare som överlappande yttrar. Bäckström är navet i denna drömelva och förväntas dra ett stort lass i den offensiva produktionen, precis som han gör i Capitals. Istället för Ovechkin och Kuznetsov att slå sammetslena smörpass till får han istället…

ANFALLARE

William Karlsson, Vegas Golden Knights och Rickard Rakell, Anaheim Ducks
De två bästa svenska målskyttarna i NHL den gångna säsongen med 43 respektive 34 mål får här chansen som ett sylvasst anfallspar med en enda uppgift – att göra just mål. Rakell är den mer erfarne av de två och kommer eventuellt vara mer bollförande till en början, men med Karlssons gyllene touch de senaste månaderna dröjer det nog inte länge innan han börjar vinka efter bollen i tid och otid.

Sagt och gjort – det var min drömelva byggd av ishockeyspelare. På lördag besegrar vi Tyskland i fotboll, precis som vi alltid gör i hockey… eller?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL